Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
29. 6. 2018,
10.07

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05

Natisni članek

delnice AIK Banka Gorenjska banka

Petek, 29. 6. 2018, 10.07

5 let, 9 mesecev

AIK banka predlaga precej nižje dividende Gorenjske banke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05
Gorenjska banka, vroče | Foto Klemen Korenjak

Foto: Klemen Korenjak

AIK banka, ki ima v lasti približno tretjino delnic Gorenjske banke, pred julijsko skupščino predlaga precej nižje dividende od uprave in nadzornega sveta. V nasprotnem predlogu so zapisali, da bi dividenda znašala 1,85 evra na delnico, medtem ko si uprava in nadzorni svet Gorenjske banke želita dividende v višini 9,14 evra na delnico.

AIK banka, ki je imetnica 32,98 odstotka vseh delnic Gorenjske banke in 32,98 odstotka njenega osnovnega kapitala, je v nasprotnem predlogu za skupščino, objavljenem v današnjih Financah, zapisala, da se delničarjem, ki bodo na dan skupščine vpisani v delniško knjigo, razdeli 658.088 evrov bilančnega dobička.

Lani je sicer bilančni dobiček Gorenjske banke dosegel 7,62 milijona evrov, uprava in nadzorni svet Gorenjske banke pa predlagata, da se za izplačilo lastnikom nameni 3,52 milijona evrov, dividenda pa naj znaša 9,14 evra na delnico.

Novice AIK banka do deleža v Gorenjski banki

V AIK banki medtem predlagajo, da del bilančnega dobička v višini 6,96 milijona evrov ostane zadržan in bo namenjen za druge obremenitve.

Skupščina 20. julija v Kranju

Srbska banka predlaga tudi spremembe statuta Gorenjske banke, saj se ne strinja s spremembo, ki sta jo predlagala uprava in nadzorni svet, in ohranitvijo pooblastila upravi družbe za izključitev prednostne pravice delničarjev do novih delnic.

Gorenjska banka
Novice AIK Banka povečala delež v Gorenjski banki nad 20 odstotkov

Skupščina bo 20. julija v Kranju, ko bodo delničarji na zahtevo AIK banke odločali tudi o novih nadzornikih. Srbski lastniki za nove nadzornike predlagajo Jurija Bajca, Vladimirja Sekulića in Tima Umbergerja. Popolnitev nadzornega sveta je potrebna zato, ker bo članoma Miranu Kalčiču in Gregorju Rovanšku konec avgusta potekel mandat, Domen Trobec pa je iz nadzornega sveta odstopil lani.

Z imenovanjem novih nadzornikov bo srbski lastnik prevzel nadzor nad Gorenjsko banko, potem ko so delničarji Save prejšnji teden podali soglasje za prodajo še 37,6 odstotka delnic Gorenjske banke srbski AIK banki.

Miodrag Kostić
Novice Uresničuje se, kar smo na Siol.net že napovedali
Ne spreglejte