Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Sreda,
20. 3. 2019,
13.55

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,12

Natisni članek

AIK Banka Gorenjska banka Miodrag Kostić

Sreda, 20. 3. 2019, 13.55

5 let, 1 mesec

AIK Banka in Gorenjska banka predstavili ambiciozne načrte

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,12
Novinarska konferenca o povezovanju AIK in Gorenjske banke

"S prevzemom Gorenjske banke smo postali prva banka iz Srbije, ki je zakorakala na trg Evropske unije. Naš cilj je, da Gorenjska banka postane močna slovenska banka, ter skupaj z AIK Banko tudi mednarodna finančna institucija," je ob uspešnem prevzemnem postopku večinskega paketa delnic Gorenjske banke poudarila predsednica izvršnega odbora AIK Banke Jelena Galić.

Srbska AIK Banka, ki jo prek MK Grupe obvladuje srbski poslovnež Miodrag Kostić, je sklenila prevzemni postopek večinskega paketa delnic Gorenjske banke in je z 90,11 odstotka delnic postala novi večinski lastnik banke. S krepitvijo svoje prisotnosti v regiji AIK Banka utrjuje svoj tržni položaj in hkrati pridobiva možnosti, da skupaj z Gorenjsko banko ponudi svojim strankam kakovosten servis tudi znotraj Evropske unije, so na današnji novinarski konferenci v Ljubljani pojasnili predstavniki obeh bank.

Gorenjska banka, vroče
Novice Iztekajo se postopki za prevzem Gorenjske banke

“Po drugi strani pa bo AIK Banka kot strateški vlagatelj podpirala razvoj Gorenjske banke v močno regijsko banko, ki bo prisotna na celotnem trgu Slovenije,” je poudarila predsednica izvršnega odbora AIK Banke in predsednica nadzornega sveta Gorenjske banke Jelena Galić.

S prevzemom Gorenjske banke smo postali prva banka iz Srbije, ki je zakorakala na trg Evropske unije. Naš cilj je, da Gorenjska banka postane močna slovenska banka ter skupaj z AIK Banko tudi mednarodna finančna institucija. Dejstvo, da smo izpolnili vse predpogoje za zaključek prevzemnega postopka, priča o kvalitetnih osnovah, na katerih AIK Banka gradi svoje poslovanje. Še naprej bomo spremljali in analizirali vse dobre prevzemne priložnosti v regiji s ciljem pozicioniranja kot eden izmed vodilnih igralcev na bančnem trgu v tem delu Evrope," je izpostavila Galićeva.

S sinergijami želijo postati inovativna banka

Po besedah predsednika uprave Gorenjske banke Maria Henjaka je banka z novim lastnikom pridobila strateškega partnerja, ki ji je  napovedal polno podporo v njenem nadaljnjem razvoju. S tem nastaja nova bančna skupina, ki bo v prihodnosti imela pomembno vlogo tako v Sloveniji kot tudi širše.

Novinarska konferenca o povezovanju AIK in Gorenjske banke | Foto:

“Naš strateški cilj je, da bomo prepoznani kot ena izmed najbolj inovativnih bank ne le v Sloveniji, temveč tudi v regiji. Da bomo to lažje dosegli, bomo izkoristili sinergijo nove bančne skupine, znotraj katere bomo iskali nove priložnosti, ki nam jih ponuja skupni nastop. Novo poslovno sodelovanje omogoča Gorenjski banki možnost medsebojne izmenjave inovacij in tehnologije kot tudi izkušenj v procesih digitalne transformacije ter seveda sinergije pri servisiranju strank. Prepričan sem, da se bo z novim strateškim lastnikom finančna moč Gorenjske banke dodatno okrepila. Gorenjska banka bo tudi po spremembi lastništva nadaljevala samostojno poslovanje v skladu s slovensko in evropsko bančno regulativo,” je izpostavil Henjak.

Ugodnejše tarife za slovenska in srbska podjetja

Gorenjska banka in AIK Banka v letošnjem letu načrtujeta razvoj novih produktov in skupnih storitev za komitente. Kot rezultat tega sodelovanja so slovenskim podjetjem, ki poslujejo na srbskem trgu, že na voljo posebej ugodne tarife; enako velja tudi za srbska podjetja, ki poslujejo v Sloveniji.

Miodrag Kostić
Novice Zakaj je Kostić primeren za Banko Slovenije, za Avstrijce pa ne?

Od danes lahko komitenti obeh bank brez provizije uporabljajo bankomate obeh bank v Sloveniji in Srbiji, se še izpostavili.

AIK Banko nekateri omenjajo tudi med interesenti za nakup Abanke, tretje največje slovenske banke. Prav danes se izteka rok za oddajo zavezujočih ponudb za nakup stoodstotnega deleža v banki. Mediji med interesenti največkrat navajajo sklad Apollo, madžarsko banko OTP, AIK Banko, avstrijsko Erste Group, sklad Blackstone in sklad Advent.

Ne spreglejte