Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Sobota,
21. 9. 2019,
12.03

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,80

2

Natisni članek

Adria Airways zamuda težave

Sobota, 21. 9. 2019, 12.03

4 leta, 7 mesecev

Adria danes: nov dan, nove zamude in odpovedi

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,80

2

Adria Airways | Foto STA

Foto: STA

Potem ko je letalski prevoznik Adria Airways ostal brez dveh letal, neuradno se govori tudi o treh, se nadaljujejo odpovedi letov in zamude. Skoraj vse dopoldanske lete so prestavili na kasnejše ure.

Adria Airways
Novice Kdo je zasegel letala? Domnevni rešitelj Adrie.

Letalo proti Bruslju je odletelo z uro in pol zamude, proti Dunaju je ob vzletu zamujalo slabo uro, proti Amsterdamu si je nabralo skoraj štiri ure zamude, prav tako pa bosta prestavljena leta proti Tirani in Prištini. Po podatkih na spletni strani brniškega letališča je že odpovedan popoldanski let proti Zürichu.

Težave Adrie se v zadnjih dneh stopnjujejo. Kot smo poročali, je javna agencija za civilno letalstvo potrdila, da je Adria ostala brez dveh letal, ki jih je zasegla lizinška družba, popoldne pa so se pojavile še neuradne informacije, da so v Maastricht odpeljali še tretje letalo, ki je bilo sicer na Brniku na popravilu. Tako so se že včeraj pojavljale številne odpovedi in prestavitve letov, kar se nadaljuje tudi danes.

Vodstvo Adrie je včeraj medijem poslalo skopo sporočilo, da se soočajo z zahtevnimi poslovnimi razmerami in da poslovodstvo družbe intenzivno išče rešitve, ki bi omogočile stabilnejše poslovanje.  

Letali last enega največjih upnikov Adrie

Statusi odhodov letal Adrie iz brniškega letališča ob 12. uri. | Foto: Printscreen Zimbio Statusi odhodov letal Adrie iz brniškega letališča ob 12. uri. Foto: Printscreen Zimbio Letali, ki so ju zasegli, je Adria najemala od irske družbe Trident Aviation Leasing Services, ki je del skupine Falko. Ta ima v lasti tudi nizkocenovnika CityJet in je med največjimi upniki Adrie. Prav Falko se je kot zadnji pojavljal v scenarijih za rešitev Adrie.

Ministrstvo pripravlja zakonski predlog za subvencioniranje nekaterih letalskih linij

Po težavah slovenskega letalskega prevoznika se je v petek odzvalo tudi ministrstvo za infrastrukturo, ki je sporočilo, da nimajo vzvodov za pomoč Adrii.

V primeru prenehanja obratovanja Adrie Airways, ki ji je agencija za civilno letalstvo že prizemljila del flote, bo ministrstvo odgovorno, da zagotovi povezljivost Slovenije z zunanjim svetom tudi prek letalskih povezav, zato so pripravili "zakonski predlog, ki bo, če bo to seveda potrebno, omogočil subvencioniranje nekaterih letalskih linij".

Počivalšek in Šarec: Počakajmo

Počivalšek je ob robu volilnega kongresa SMC, kjer je postal novi predsednik stranke dejal, je Adria "zasebno podjetje, ter da bo morala vlada, če podjetje ne bo šlo v pravo smer, najti rešitve, ki so jih začeli pripravljati na ministrstvu za infrastrukturo."

Ob tem je spomnil, da smo kot država odgovorni, da zagotovimo komunikacijo Slovenije s svetom tudi po letalskih poteh. "In tu bo treba najti alternativne rešitve in pri njih tudi sodelovati," je dodal, hkrati pa predlagal, naj se najprej počaka na razplet dogodkov.

Na razplet čaka tudi predsednik vlade Marjan Šarec. "Zdaj vsi čakamo, kaj se bo zgodilo," je dejal in ocenil, da je bila Adria Airways leta 2016 prodana "ne najboljšemu lastniku oz. slabemu lastniku". A država v tem primeru nima vzvodov. "Bilo je nekaj pričakovanj s strani lastnikov, da bo država spet vstopila z neko pomočjo, vendar vsi vemo, da bi bilo to metanje denarja stran in zdaj vsi čakamo, kaj bo," je še povedal. STA

 

Adria Airways
Novice Adrii zasegli prva letala, vrstijo se odpovedi poletov

Zamujajo tudi plače

Kljub drugačnim obljubam zaposleni v Adrii Airways še niso v celoti prejeli plač za mesec avgust. Po naših informacijah bi jim morala družba včeraj nakazati drugo polovico plače, vendar se to ni zgodilo. Danes naj bi po napovedih prejeli zgolj četrtino plače, preostanek pa šele v ponedeljek. S tem bo vodstvo Adrie močno kršilo določila v nedavno podpisani kolektivni pogodbi.

Ne spreglejte