SiolNET. Posel danes Novice
0,30

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Abanka prestala celovit pregled ECB

0,30

termometer

 | Foto: STA
Foto: STA

Abanka v prihodnjih dveh letih ob zelo neugodnih gospodarskih gibanjih po celoviti oceni Evropske centralne banke (ECB) ne bi potrebovala dodatnega kapitala. Banka bi obremenitveni test po osnovnem in negativnem scenariju teh gibanj prestala uspešno, je pokazal danes objavljeni rezultat pregleda ECB. 

V Abanki bi količnik najboljšega kapitala oz. navadnega lastniškega temeljnega kapitala (CET1) v primeru, da bi se letos ter v prihodnjih dveh letih odvil osnovni makroekonomski scenarij, dosegel 23,80 odstotka. Meja, da test prestane uspešno, je nad osem odstotkov.

V primeru zelo neugodnih makroekonomskih gibanj pa bi njen količnik CET1 dosegel 10 odstotkov, prag uspešnosti je postavljen nad 5,5 odstotka.

Abanka | Foto: STA Foto: STA "Abanka je tako uspešno prestala celovito oceno banke tako po osnovnem kot tudi po neugodnem scenariju," so poudarili v banki, ki je po združitvi z Banko Celje v oktobru lani postala druga največja banka v slovenskem bančnem sistemu.

Ravno zaradi tega je bila prepoznana kot sistemsko pomembna banka in vključena v izvedbo celovite ocene banke s strani ECB v letošnjem letu.

Kot so še dodali v banki, Abanka letos nadaljuje s procesi operativne združitve, ki so se v večji meri zaključili v oktobru.

Po pojasnilih Banke Slovenije je celovita ocena banke potekala od marca do novembra, sestavljala sta jo pregled kakovosti sredstev in stresni test.

ECB je letos v stresne teste poleg Abanke vključila še banke Akciju sabiedriba Rietumu iz Latvije, Banca Mediolanum iz Italije in Citibank Europe iz Irske.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin