Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
17. 2. 2020,
16.05

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,01

15

Natisni članek

Glinščica viadukt 2TDK

Ponedeljek, 17. 2. 2020, 16.05

4 leta, 2 meseca

2TDK ne bi smel razveljaviti razpisa za Glinščico

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,01

15

drugi tir  Urad vlade za komuniciranje | Foto Urad vlade za komuniciranje

Foto: Urad vlade za komuniciranje

Državna revizijska komisija je ugodila zahtevku za revizijo pri razpisu za gradnjo viadukta Glinščica, ki ga je podal konzorcij Markomark Nival in Ekorel. Čeprav je družba 2TDK upravičena dvomila o višini zidu za referenco, je neupravičeno razveljavila razpis. Ali bo 2TDK konzorcij pozval k zamenjavi podizvajalca, se v družbi še niso odločili.

drugi tir
Novice Bratuškova zadovoljna, da so meritve potrdile ugotovitve družbe 2TDK #video

Čeprav je 2TDK upravičeno dvomil o višini zidu za referenco pri gradnji mostu v okviru projekta gradnje drugega tira med Divačo in Koprom, je s tem, da je razveljavil razpis, ravnal napačno, je za STA pojasnil predsednik komisije Samo Červek.

Dvomili o resničnosti reference najugodnejšega ponudnika

Komisija je zato razveljavila odločitev 2TDK, ta je avgusta lani vse prejete ponudbe za gradnjo mostu čez Glinščico, galerije in drugih pripadajočih objektov zavrnil kot nedopustne in odločil, da javnega naročila ne odda nobenemu od treh konzorcijev, ki so se prijavili na razpis. Tako so se odločili, ker so dvomili o resničnosti reference najugodnejšega ponudnika, konzorcija družb Markomark Nival in Ekorel.

Predsednik komisije Samo Červek meni, da bi bilo najlažje, da podizvajalca pozovejo k zamenjavi reference. | Foto: STA , Predsednik komisije Samo Červek meni, da bi bilo najlažje, da podizvajalca pozovejo k zamenjavi reference. Foto: STA ,

"Zakon nalaga, da je v primeru, ko podizvajalec ni zmožen izpeljati posla oziroma njegova referenca ne drži, naročnik izvajalca dolžan pozvati k zamenjavi," je pojasnil Červek. "Kaj bo zdaj storil 2TDK, je njegova odločitev, najlažje pa bi bilo, da jih pozovejo k zamenjavi reference in lahko, če jo dobijo, takoj končajo in imajo izvajalca," je dejal.

Naročnik ima možnost tudi, da postopek konča in začne novi razpis. "Če bodo začeli nov postopek, bodo znova na samem začetku, ko bo spet možnost revizij in zapletanja," je še pojasnil predsednik revizijske komisije. Odločitev je presenetila 2TDK, kjer so prepričani, da spreminja dosedanjo prakso, ki so ji sledili. Strokovna komisija družbe bo, kot so napovedali, v najkrajšem času sprejela eno od odločitev, ki jih predvideva zakon, piše STA.

2TDK: Komisija spreminja dosedanjo prakso

"Komisija napotuje 2TDK k ponovni presoji in daje ponudniku, konzorciju Markomark, možnost, da ponudbo popravi z imenovanjem novega, referenčnega podizvajalca, kar tudi pomeni novo referenco ter zamenjavo referenčnega kadra. In s tem komisija spreminja dosedanjo prakso," so navedli v 2TDK. Ob tem so poudarili, da so v obdobju trajanja postopka javnega naročila in pri sprejemu svoje odločitve upoštevali zakonodajo in sledili praksi revizijske komisije.

Spomnili so, da je revizijska komisija "v popolnosti potrdila ugotovitve strokovne komisije 2TDK", da referenca, predložena s strani konzorcija Markomark, ni bila ustrezna. Zid ni visok najmanj osem metrov na dolžini najmanj 50 metrov. To je ugotovila tudi meritev izvedencev gradbene stroke, ki jo je naročila komisija in ki je, kot so ocenili v projektni družbi, podaljšala postopek odločanja za štiri mesece. Prepričani so, da bi komisija tak sklep lahko izdala že septembra lani.

2TDK je letos izvedel razpis za glavna dela na drugem tiru med Divačo in Koprom. | Foto: Urad vlade za komuniciranje 2TDK je letos izvedel razpis za glavna dela na drugem tiru med Divačo in Koprom. Foto: Urad vlade za komuniciranje

Medtem pa so z odločitvijo zadovoljni v konzorciju Markomark Nival in Ekorel, kjer pričakujejo poziv 2TDK k zamenjavi podizvajalca. "Če pa je družbi 2TDK kot investitorju v interesu, da se postopek javnega razpisa čim prej konča, da se pogodba podpiše in se začnejo dela, lahko konzorcij pozove tudi k predložitvi druge ustrezne reference," so navedli. V tem primeru bi imel lahko 2TDK po njihovem prepričanju pravnomočno odločitev že do sredine marca, saj sta preostala prijavitelja oddala nedopustni oziroma predragi ponudbi.

Medtem ko je konzorcij podjetij Markomark Nival in Ekorel ceno postavil pri nekaj manj kot osmih milijonih evrov, je Kolektor CGP skupaj z družbama Riko in Pomgrad ceno postavil pri 13,5 milijona evrov, podjetje Godina pa pri 14,3 milijona evrov. Vendar pa so se pojavili očitki, da je najugodnejši ponudnik predložil ponarejeno referenco. Po razveljavitvi razpisa so obtožbe o ponarejeni referenci v gradbenem konzorciju zavrnili in na komisijo vložili zahtevek za revizijo, poroča STA.

Sporna višina zidu

Državna revizijska komisija je zato najprej presojala očitke vlagatelja, da je naročnik neutemeljeno sklenil, da priglašena referenca ne izpolnjuje naročnikovih zahtev. Družba 2TDK se je v utemeljitvi navedb, da sporna podporna konstrukcija ni skladna z zahtevami, sklicevala na izjavo odgovornega nadzornika referenčnega posla in na projekt izvedenih del, ki ga je izdelal odgovorni nadzornik kot odgovorni projektant, medtem ko se je vlagatelj na drugi strani skliceval na del gradbenega dnevnika, ki ga je prav tako podpisal odgovorni nadzornik.

Zaradi sporne višine zidu je družba 2TDK pristojnim organom lani poleti tudi naznanila sum storitve kaznivega dejanja, ker so zaznali dejstva in okoliščine, da so bile podane nepravilnosti in neskladnosti. Medtem pa je družba 2TDK že izvedla tudi razpis za glavna dela na drugem tiru med Divačo in Koprom, na katerem je za dela na odseku od Divače do Črnega Kala prejela 15 ponudb, za dela od Črnega Kala do Kopra pa 14. Izvajalcev še niso izbrali, še navaja STA.

drugi tir
Novice Komisija DZ za nadzor javnih financ za revizijo vseh naročil 2TDK
Ne spreglejte