Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Ponedeljek,
6. 8. 2018,
4.00

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,00

3

Natisni članek

prihodki multinacionalka BDP podjetje država

Ponedeljek, 6. 8. 2018, 4.00

5 let, 8 mesecev

200 največjih podjetij na svetu ima več denarja kot celotna Slovenija

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,00

3

denar | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Kar 200 največjih svetovnih podjetij ima višje prihodke, kot znaša bruto domači proizvod naše države (43,3 milijarde evrov).

Zaslužki številnih mednarodnih korporacij že vrsto let presegajo gospodarstva celotnih držav. Preverili smo, kako bogate so največje multinacionalke v primerjavi s posameznimi državami in kam se v družbi največjih uvršča Slovenija.

posel, pisarna, podjetništvo
Novice OECD napoved rasti slovenskega BDP za letos zvišala na pet odstotkov

Walmart

Walmart | Foto: Reuters Foto: Reuters

Ameriški trgovec Walmart, po prihodkih največje podjetje na svetu, je imel lani 500,3 milijarde dolarjev prihodkov oziroma 427 milijard evrov. To je, glede na podatke Mednarodnega denarnega sklada, več kot je lani znašal belgijski BDP (423 milijard evrov) in nekoliko manj kot poljski BDP (448 milijard evrov). Če bi bil Walmart država, bi se na lestvici držav po BDP uvrstil na 25. mesto na svetu.

Rast. BDP.
Novice BDP v prvem četrtletju s 4,6-odstotno rastjo

State Grid

State grid | Foto: Reuters Foto: Reuters

State Grid, kitajski državni ponudnik električne energije, je imel lani 298 milijard evrov prihodkov, kar je približno enako, kot znaša celoten BDP Južnoafriške republike in več kot BDP Hongkonga, ki znaša 292 milijard evrov. Če bi bil State Grid država, bi bil 34. najbogatejša na svetu.

Sinopec Group

Sinopec | Foto: Reuters Foto: Reuters

Sinopec Group je prav tako kitajsko državno podjetje. Ukvarja se s prodajo nafte in plina. Lani so imeli 279 milijard evrov prihodkov, kar je več kot 277-milijardni BDP Danske in manj kot 285-milijardni BDP Irske. Če bi bil Sinopec Group država, bi bil po BDP 36. na svetu.

China National Petroleum

China Petroleum | Foto: Reuters Foto: Reuters

Tudi četrto največje podjetje na svetu prihaja iz Kitajske. China National Petroleum, ki se ukvarja s črpanjem nafte, je imelo lani 278 milijard evrov prihodkov, kar ga prav tako kot Sinopec Grop v primerjavi z državami uvršča med Dansko in Irsko.

Royal Dutch Shell

Shell | Foto: Reuters Foto: Reuters

Naftna družba Royal Dutch Shell je imela lani 266 milijard evrov prihodkov, kar je slabe tri milijarde evrov več od kolumbijskega BDP in okoli milijardo manj od filipinskega. Če bila družba Royal Dutch Shell država, bi bila 40. najbogatejša na svetu.

Novice Katere regije se bližajo povprečju BDP Slovenije in katere se od njega oddaljujejo

Kaj pa Slovenija?

Bruto domači proizvod (BDP) Slovenije je lani po podatkih statističnega urada znašal 43,3 milijarde evrov. Kar dvesto svetovnih podjetij je bogatejših od naše države, kar pomeni, da so njihovi prihodki višji od našega BDP.

Slovenija je primerljiva z ameriškim letalskim in obrambnim podjetjem Lockheed Martinom, ki je imel lani 43,5 milijarde evrov prihodkov in je na lestvici podjetij z najvišjimi prihodki, ki jo je pripravila revija Fortune, na 200. mestu.

Slovenija je nekoliko bogatejša od francoske zavarovalnice CNP Assurances, ki je imela lani 43,2 milijarde evrov prihodkov in je pristala na 201. mestu največjih svetovnih družb.

Slovenija. Rast. BDP.
Novice Slovenski BDP na letni ravni višji za 5,3 odstotka

 

 

 

Ne spreglejte