SiolNET. Posel danes Služba
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Za vas smo našli sezonsko delo na slovenskih kmetijah

4

termometer

Sadjarji in vinogradniki v poletnih in jesenskih dneh iščejo sezonske delavce za pomoč pri obiranju sadja. Na enem mestu smo zbrali nekatere ponudnike tovrstnega dela z različnih koncev Slovenije.

Možnost za dodaten zaslužek in nove delovne izkušnje Na zavodu za zaposlovanje iskalcem zaposlitve sezonsko delo priporočajo kot priložnost za dodatni zaslužek in pridobivanje delovnih izkušenj. Informacije o prostih sezonskih delovnih mestih objavljajo v posebnem dokumentu glede na potrebe delodajalcev.

Sezonska dela v kmetijstvu se običajno začnejo aprila, vrhunec pa povpraševanje doseže avgusta, ko se začne obiranje jabolk in grozdja. Vinogradniki sezonske delavce potrebujejo vse do konca trgatve, tja do 31. oktobra.

Pred finančno krizo sezonski delavci iz tujine, danes iz okoliških krajev Kot nam je povedala Valerija Kolarič iz vinarskega podjetja Dveri Pax, je sodelovanje s sezonskimi delavci pri njih stalna praksa ob povečani količini dela v vinogradih. Letos bodo sodelovali s 30 ali 40 sezonskimi delavci.

"Večinoma se k nam vračajo delavci, s katerimi smo že sodelovali, povpraševanja je veliko, medtem ko smo imeli pred finančno krizo velike težave z iskanjem pomoči," pravi poslovna sekretarka v podjetju iz Jarenine pri Mariboru. Takrat so jim pri delu pomagali sezonski delavci iz Srbije, po letu 2010 pa so po delu v vinogradu začeli povpraševati okoliški prebivalci.

Podjemne pogodbe: visoki stroški, manjše plačilo S tovrstnim sodelovanjem in delavci so zelo zadovoljni, kritični pa so do visokih dajatev, ki jih tovrstne zaposlitve prinašajo. S sezonskimi delavci sklepajo podjemne pogodbe, "ki delavcu prinašajo malo denarja, podjetju pa velike stroške".

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin