Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 4. 2016,
17.58

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,18

Natisni članek

služba Moja služba

Petek, 1. 4. 2016, 17.58

6 let, 7 mesecev

Ker so se odpovedali elektronski pošti, so bili srečnejši

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,18

Prebiranje elektronske pošte in odgovarjanje nanjo je lahko zelo stresno, vzame vam veliko časa in moti vaš delovni proces. Kaj se zgodi, če se za nekaj časa odpovemo elektronski pošti? 

Trinajst zaposlenih v enem od vladnih raziskovalnih centrov v ZDA se je za namen raziskave za pet delovnih dni odpovedalo elektronski pošti. Elektronskih sporočil niso smeli ne brati in jih ne pošiljati. Sodelujoči so prihajali z različnih področij, med njimi pa so bili tako vodstveni kadri kot običajni delavci, poroča stran Fast Company.

Življenje z elektronsko pošto …

Pred začetkom izvajanja raziskave so vsi zaposleni v organizaciji nosili merilnike srčnega utripa, v svojih pisarnah pa so imeli nameščene senzorje, ki so zbirali informacije o njihovem delovnem dnevu (koliko časa so se na primer ukvarjali z neko zadevo, preden jih je nekaj zmotilo, koliko so se gibali …). Na osebnih računalnikih so imeli nameščene programe, ki so beležili njihovo delo (koliko časa so imeli npr. odprto določen program, kako pogosto so preklapljali med njimi …).

… in brez nje

Za pet delovnih dni se je nato 13 zaposlenih odpovedalo svoji elektronski pošti. Večini sodelujočih se ideja sprva ni zdela dobra, saj so se bali, da jih bo to oviralo pri delu, da ne bodo dobili vseh informacij in da se bodo po koncu težko prebili čez kupe neodgovorjenih sporočil. A rezultati raziskave so bili presenetljivi: 

- Sodelujoči v raziskavi, zlasti vodilni, so se veliko več gibali. Zaposleni so začeli med sabo komunicirati osebno in ne več prek elektronske pošte. 

- Zaposleni brez elektronske pošte so več časa posvetili eni zadevi, preden je nekaj zmotilo njihov delovni proces (npr. nova elektronska pošta). Študije celo kažejo, da delavci, ki se lahko bolj posvetijo eni zadevi, krepijo veščine, ki so ključne za napredovanje. 

- Količina stresa se je zmanjšala. Za potrditev te teze bi bile sicer potrebne dodatne raziskave, saj lahko na stres vpliva več stvari (npr. spanje, kofein …), vendar pa so tudi sodelujoči v raziskavi povedali, da so brez uporabe elektronske pošte srečnejši in manj zaskrbljeni.  

Odgovarjanje na elektronsko pošto je lahko precej stresno, hkrati pa lahko moti delovni proces.  | Foto: Odgovarjanje na elektronsko pošto je lahko precej stresno, hkrati pa lahko moti delovni proces.

Manj elektronske pošte, več sreče

"Ljudje so bili veliko srečnejši, ko se jim ni bilo treba ves čas ukvarjati z elektronsko pošto," je dejal Stephen Voida, docent na Univerzi v Coloradu in eden od avtorjev študije. Nihče od sodelujočih prav tako ni pogrešal informacij, ki so jih drugim zaposlenim sicer pošiljali po elektronski pošti, saj so vse izvedeli od sodelavcev. Prav tako niso imeli občutka, da česarkoli ne vedo.  

Gora elektronskih sporočil?

Kljub bojazni, da bodo njihovi poštni nabiralniki po koncu raziskave zasuti z goro pomembnih sporočil, kar jim bo vzelo veliko časa, se to ni zgodilo. Bili so presenečeni, kako hitro so se prebili skozi sporočila. Prav tako je bil pregled pošte veliko manj stresen, kot pa če bi se morali z elektronsko pošto ukvarjati ves delovni čas, je za Fast Company še povedal Voida

Ni vse tako pomembno, kot je videti na prvi pogled

Raziskovalec v laboratoriju, ki je prav tako sodeloval v raziskavi, je povedal, da nekatera elektronska sporočila niso tako nujna, kot jih želi prikazati pošiljatelj. Pred raziskavo so mu ljudje neprestano pošiljali nove naloge, ko pa ni več uporabljal elektronske pošte, novih zadolžitev ni dobil. Nihče ga niti ni poklical po telefonu ali ga poiskal osebno. Domneva, da naloge, ki jih je prej prejemal po elektronski pošti, niso bile tako nujne ali pa so zaposleni sami našli informacijo, ki so jo želeli. 

Ne spreglejte