Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
21. 2. 2017,
15.45

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča Trgovinska zbornica Slovenije

Natisni članek

advertorial Trgovinska zbornica Slovenije trgovec srednja šola

Torek, 21. 2. 2017, 15.45

2 meseca, 1 teden

Kako lahko otroku olajšate vpis v srednjo šolo?

Vsebino omogoča Trgovinska zbornica Slovenije
Dijaki, šolarji | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Aprila se bodo morali devetošolci odločiti za svojo poklicno pot in izbrati srednjo šolo, ki jim je najbolj pisana na kožo. Pri izbiri naj pomembno vlogo odigrajo tudi starši, predvsem s ključnimi nasveti, končno odločitev pa prepustite svojemu otroku.

Informativni dnevi, ki so potekali sredi februarja, so prvi stik bodočih dijakov s srednjo šolo, ki bi lahko postavila temelj njihove poklicne kariere. Od takrat je minilo dovolj časa, da so lahko strnili misli in se ravno prav oddaljili od prvih vtisov.

Izbira poklicne poti pa ni vedno najlažja odločitev, otroci se pogosto odločajo tudi na podlagi prijateljskih vezi ali celo želje staršev. Izbira bi morala temeljiti predvsem na lastni želji in viziji po poklicnem udejstvovanju.

Kakšno vlogo naj imajo starši pri izbiri srednje šole?

Starši naj bodo svojim otrokom predvsem v oporo, prevzamejo naj vlogo "vodiča" po različnih možnostih, ki jih ponuja naš izobraževalni sistem. Prisluhnite njihovim željam, svetujte jim in dovolite čim bolj samostojno odločanje.

Zakaj je poklic prodajalca poklic prihodnosti?

Prodajalec, trgovec | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Ena od možnosti, ki bi vašemu otroku lahko ustrezala, je šolanje za prodajalca oziroma vpis v izobraževalni program Trgovec.

Ključno pri izbiri tega šolanja je predvsem dejstvo, da bodo imeli bodoči dijaki po končanem šolanju poklic.

Srednje poklicne šole se celotno izobraževalno obdobje ves čas povezujejo s trgom dela. Del izobraževanja tako poteka v trgovskih podjetjih kot praktično usposabljanje z delom. Dijakom takšna oblika izobraževanja omogoča prvi stik z morebitnim bodočim delodajalcem, prav tako pa dijaki v okviru svojega praktičnega izobraževanja, ki poteka pod vodstvom mentorjev, pridobijo prve dragocene izkušnje in praktična znanja, ki pridejo še kako prav pri kasnejšem opravljanju vsakodnevnih opravil v okviru zaposlitve.

Učna mesta in register učnih mest v trgovinski dejavnosti

Trgovinska zbornica Slovenije med drugim na področju poklicnega in strokovnega izobraževanja verificira učna mesta v podjetjih ter vodi register učnih mest, ki je vsem zainteresiranim dostopen na spletni strani TZS.

Seznam srednjih šol, ki izvajajo program Trgovec:

- Ekonomska in trgovska šola Brežice

- Ekonomska šola Murska Sobota

- Ekonomska šola Novo mesto

- Šolski center Kranj

- Ekonomska šola Celje

- Srednja ekonomska in trgovska šola Nova Gorica

- Srednja ekonomsko-poslovna šola Koper

- Srednja šola Domžale

- Srednja šola Kočevje

- Srednja šola Slovenska Bistrica

- Srednja šola Zagorje

- Srednja trgovska šola Ljubljana

- Srednja trgovska šola Maribor

- Šolski center Ptuj

- Šolski center Slovenj Gradec

- Šolski center Velenje

- Dvojezična srednja šola Lendava

Več o vpisu v šolskem letu 2017/18 si lahko preberete na straneh ministrstva za izobraževanje, znanost in šport.

Oglejte si krajši film Trgovinske zbornice Slovenije, kjer so zbrane vse ključne informacije o izobraževalni poti za pridobitev tega poklica.

Kako lahko prodajalec nadgrajuje svojo poklicno pot?

Poti za nova znanja so vedno odprte, možnosti je več. Po uspešno končanem programu srednjega poklicnega izobraževanja lahko dijak nadaljuje šolanje z vpisom v programe poklicno-tehniškega izobraževanja.

Lahko se odloči tudi za poslovodski izpit, ki ga lahko kandidati opravljajo po treh letih delovnih izkušenj v trgovinski dejavnosti. Poslovodski izpit za pridobitev naziva trgovski poslovodja/poslovodkinja in pridobitev V. stopnje izobrazbe izvaja Trgovinska zbornica Slovenije.

Kje se lahko zaposli prodajalec?

Delo prodajalca je zelo razgibano in raznoliko, zato je možnost zaposlitve na tem področju velika. Prodajalec lahko dela v trgovini na drobno, v trgovini na debelo ali opravlja trgovske storitve, se zaposli v velikih trgovskih središčih ali v manjših trgovskih podjetjih, možnosti so tudi v podjetjih, ki opravljajo trgovino kot svojo stransko dejavnost. Tisti, ki imajo posebno podjetniško žilico, lahko že na samem začetku kariere celo odprejo in vodijo svojo lastno trgovino.

Prodajalci najbolj iskan kader

Zavod za zaposlovanje v svoji analizi Napovednik zaposlovanja v prvi polovici 2017 ugotavlja, da se je delovna aktivnost močno povečala v trgovinski dejavnosti, in sicer za 2,1 odstotne točke. Optimistične so tudi napovedi delodajalcev glede zaposlovanja v prihodnje. V prvi polovici leta 2017 naj bi se tako rast števila zaposlenih v trgovini povečala za 1,6 odstotka, napoveduje ZRSZ.

Za prihodnjih šest mesecev so delodajalci napovedali, da bodo iskali dobrih 22.300 delavcev. Delodajalci bodo najpogosteje iskali delavce za preprosta dela, med njimi tudi prodajalce.

 

Ne spreglejte