Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
10. 2. 2020,
16.08

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,47

2

Natisni članek

Brane T. Červek Preživetje v divjini Planet TV

Ponedeljek, 10. 2. 2020, 16.08

4 leta, 2 meseca

Mojster preživetja v naravi: Psiha je prvi dejavnik, ki te udari po glavi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,47

2

Spomladi na Planet prihaja nova pustolovska oddaja Preživetje v divjini, v kateri bo eden od največjih mojstrov preživetja v naravi Brane T. Červek kandidate postavil pred izziv preživetja v prvinski in surovi naravi. Z njim smo se pogovarjali o tem, kaj je najpomembnejše, če se znajdemo v položaju, ko se borimo za preživetje.

Preživetje v divjini
Planet TV Prijavite se v oddajo Preživetje v divjini

Po Branetovih besedah laik iz urbanega središča, ki doživi nesrečo in ostane sam ujet v naravi, nima prav veliko možnosti za dolgoročno preživetje. "Taki ljudje se večinoma napačno odzovejo na položaj. Na drugi strani pa so tisti s podeželja, ki naravo bistveno bolje poznajo. Precej dobro jim je poznana osnovna logika in ta je lahko ključna za preživetje.

Planet TV
Planet TV Slovenec, ki je uril vojaške specialne enote z vsega sveta #video

Preživetje je širok pojem, ki vsekakor presega splošno televizijsko ali knjižno sliko, ki je omejena na tri črve v ustih in pet črno-belih sličic užitnih rastlin. Preživetje je težaško delo vztrajnosti in poguma, logike in tehnike, predvsem pa zdrave osebne slike duševnosti in samoprepoznavnosti," je razložil eden od največjih mojstrov preživetja na svetu.

Preživetje v divjini | Foto: Uros Podlogar Foto: Uros Podlogar

In katere so tiste napake, ki so lahko za laike tudi usodne? 

Brane nam je povedal, da v naravi ni nič samoumevno, zato jo številni podcenjujejo, premalo pa poznajo tudi same sebe. "Pojavijo se stres, utrujenost in nezaupanje, kar vodi k novim napakam, na koncu pa se pojavi še sram, kajti očital si boš vse, česar nisi storil. Večina tudi ne zna poiskati pitne tekočine ali pa je pripraviti tako, da bi postala užitna.

Planet TV
Planet TV Poglejte, kako se je z divjino spopadla Saška Lendero #video

Ljudje se tudi izgubijo, narobe ocenjujejo razdalje in svoje sposobnosti, zato mnogokrat obupajo. Psiha je prvi dejavnik, ki te udari po glavi. Psihofizične naloge moraš razporediti in se odločati razumsko ter postaviti temelje načrtu za rešitev.

Preživetje v divjini | Foto: Anja Petelinšek Foto: Anja Petelinšek

Ali boš preživel, je odvisno od tvoje psihične pripravljenosti

Po mnenju certificiranega inštruktorja preživetja v divjini z več kot 30-letnimi izkušnjami je prav psihična pripravljenost najpomembnejša. Njena vloga je po njegovem mnenju vsaj 90-odstotna.

"Če te psiha vodi v negativno razmišljanje, bo šlo tvoje stanje le še navzdol. To je osebna moč vsakega posameznika. Čim prej si je treba priznati realno stanje in si določiti točke odločanja in ukrepanja, skratka načrtovati. Najprej vzpostaviš nadzor nad seboj, sestaviš načrt za rešitev, nato poskrbiš za svojo varnost, v neizbežnem primeru varno prenočevanje in bivakiranje, in razporediš svoje znanje za pridobivanje vode in hrane ali izdelavo ognja.

Ogenj zelo pomaga pri grajenju samozavesti, je tvoj zaveznik in v tvojih rokah prijatelj ali orožje. Pri omejenih zalogah pa je treba znati tudi oceniti, kdaj si res žejen in lačen, in ko ne najdeš izhoda iz svoje nočne more tavanja, si moraš znati priznati, kdaj si se resnično izgubil. Ta ocena za laike še zdaleč ni lahka," je sklenil Brane, ki bo svoje znanje delil tudi s kandidati v oddaji Preživetje v divjini, ki na Planet prihaja že to pomlad.

Veščin, ki posamezniku pomagajo preživeti v ekstremnih položajih v naravi, bo kandidate v oddaji Preživetje v divjini učil tudi certificirani inštruktor in eden od najbolj usposobljenih ljudi na tem področju na svetu Brane T. Červek. Če ste prepričani, da ste iz pravega testa za to preizkušnjo, potem sprejmite izziv in izpolnite prijavnico na naši spletni strani ali nam pišite na prezivetjevdivjini@planet-tv.si.
Spremljajte nas na omrežjih FacebookInstagram, Twitter in YouTube.  
Planet TV
Planet TV Tako se je v divjini odrezal Sebastian Cavazza #foto
Preživetje v divjini
Planet TV Slovenec, ki je živel med aborigini, o požarih: To je davek našega idiotskega skupinskega samomora
 
Ne spreglejte