Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
21. 4. 2020,
13.10

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,00

Natisni članek

Klepet ob kavi

Torek, 21. 4. 2020, 13.10

4 leta

Klepet ob kavi

Kako se ženske spominjajo svoje prve menstruacije?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,00
Klepet ob kavi

Ženske zelo redko rečejo, da imajo menstruacijo. Rečejo, da imajo “tiste dneve”, da imajo “perilo”, da so “v ciklu”, da je “teta s Krvavca na obisku”, tudi kaki hudomušni izrazi se najdejo, recimo “fešta”, “kečap”, nekatere celo pravijo, da so “bolne”, čeprav menstruacija ni bolezen in tudi podedovan greh in prekletstvo žensk ne!

Pravzaprav gre za vir plemenite življenjske spolne energije, ki se je ženske ne bi smele sramovati … Kljub vsemu pa je še vedno več kot 80 % žensk prepričanih, da je menstruacija umazana. Morda je za to kriva stigma, ki so je bile deležne že kot deklice. Kako so nam starši predstavili menstruacijo? Kje ste izvedele, kako se menja vložek in da kri na hlačkah ne pomeni, da ste smrtno bolne? Kako svojim hčeram menstruacijo predstavijo ozaveščene ženske ter katere rituale z menstrualno krvjo poznajo stara plemena?

Jasminina izkušnja s prvo menstruacijo je bila precej travmatična: “Zelo sem se bala tega dneva. Grozno mi je bilo. Ko pa sem jo dobila, sem to informacijo dolgo časa držala zase.” Tudi Tamara Mihelič se prve menstruacije ne spominja z navdšenjem: “Jaz je sicer nisem pričakovala in se je bala, sem pa jo odmislila. Ko se je to zgodilo, sem celo popoldne prejokala na stranišču, dokler me ni našla mama in mi pojasnila vse tehnikalije v zvezi z vložki … Poslušala sem in si mislila, da če ne bom uporabljala vložkov, bo tudi menstruacija izginila. Tako zelo sem se upirala tej ideji …” Grenek spomin ima tudi Katja Bubnič: “Med prvimi sem jo dobila, pri 11. letih. Videla sem strjeno kri na hlačkah in šla v cerkev, takrat sem še pogosto hodila, in molila, naj ne bo menstruacija.” Vesna Juvan pa je bila tukaj svetla izjema: “Mene je bolj skrbelo, kaj če je ne bom nikoli dobila. Vse so jo že imele, jaz sem jo dobila šele pri 14. in sem je bila pravzaprav zelo vesela. Vem, da nisem imela nobenih skrbi, vedela sem vse v zvezi z vložki in ostalim. Ampak spet samo tehnično. Je pa res, da takrat naši starši niti niso vedeli, kako jo predstaviti drugače, ne le s tega vidika.”

AKTUALNI KLEPETOVI DOGODKI.

Ne spreglejte