Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
31. 5. 2017,
12.07

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

1

Natisni članek

Planet TV Ena žlahtna štorija

Sreda, 31. 5. 2017, 12.07

6 let, 6 mesecev

Ena žlahtna štorija

O seriji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

1

Ena žlahtna štorija
Ena žlahtna štorija je preplet zgodb in usod ljudi, pri katerih zaradi dogodkov na njihovi življenjski poti na plano privrejo vsa slovenska čustva.

Ena žlahtna štorija je s kar petimi sezonami navdušila slovenske gledalce, ki so Berta in njegove pupe sprejeli za svoje.

Kako se je vse začelo ...

Pa pojdimo na začetek! Romantična komedija se odvija v slikovitih Goriških Brdih, kjer imajo že od leta 1789 bogato posest v lasti Špacapanovi. Prva sezona se je začela malce žalostno — s smrtjo mame Tonke. A njene štiri hčere, ki so v času šolanja hitro popihale v mesto, so kmalu ugotovile, da jim skuša stroga mama življenja krojiti tudi po smrti. Posest je namreč v oporoki zapisala tisti hčeri, ki bo poročena, po možnosti s sovaščanom, ki bo prevzel priimek njene hčere. V nasprotnem primeru bi posestvo po smrti očeta Berta pripadlo cerkvi.

V prvi sezoni smo tako spoznali vse štiri hčere, ki so imele fante, ki pa jim nikoli niso povedale, iz kakšnega okolja prihajajo. Tako so bili ti šokirani, ko so prvič prispeli na posestev in videli dober potencial. A Bertu je v resnici doslej najbolj pomagal Avguštin, sin gospodinje Marije.

Ena žlahtna štorija | Foto: V vlogi očeta Berta nastopa igralec Janez Starina, njegove štiri pupe pa so neuspešna podjetnica Anica (Vesna Pernarčič), študiozna Eli (Ana Dolinar), svobodomiselna Maja (Medea Novak) ter najmlajša, manekenka Zala (Ajda Smrekar). Anica se je na posestev vrnila s Štajercem Smiljanom (Matjaž Javšnik), Eli je pripeljala Ibra (Ranko Babić), Majin izbranec je umetnik Žan (Stane Tomazin), Zala pa se je znašla v nekakšnem ljubezenskem štirikotniku med Mariom (Vojko Belšak), Avguštinom (Primož Forte) in Tonijem (Kristijan Guček), ki pa se je kmalu spremenil v razpetost med Guštom in Tonijem. A na koncu pete sezone sta s Tonijem le spoznala, da sta za skupaj.

Avguštinova mama je gospodinja Marija (Maja Blagovič), njegov oče pa je pravzaprav tudi župnik Bonifacij (Milan Vodopivec). Apetit po zemlji (in dobičku od prodaje vina) pa muči tudi gostilničarja Marka (Franko Korošec) in njegovo ženo Zorico (Alenka Kozolc) … Nenazadnje pa je tu še Adelina (Vesna Jevnikar), ki je v drugi sezoni dodobra razburkala življenje Bonifacija in Berta, saj jo poznata že iz otroštva. Ob koncu pete sezone sta se Adelina in Berto vendarle poročila.

Najbolj priljubljena serija v Sloveniji

Ena žlahtna štorija je bila v raziskavi agencije Gfk Slovenija izbrana celo za najbolj priljubljeno serijo v Sloveniji. Raziskava je tudi pokazala, da  je Štorija enako priljubljena tako pri gledalkah kot gledalcih, najrajši pa jo imajo tisti, ki so stari med 41 in 65 leti. Serijo so za najboljšo izglasovali tudi bralci priloge Pilot (marec 2016).

Foto: Rok Kovačič | Foto: Foto: Rok Kovačič Ustvarjalci Ene žlahtne štorije

Ustvarjalci serije so z odzivom občinstva zelo zadovoljni. Avtorji osnovne ideje in kreacije likov pri Eni žlahtni štoriji so Tomaž Grubar, Vojko Anzeljc in Sašo Kolarič, gonilne sile produkcijske hiše Mangart. Izvršni producent serije je Tomaž Lehpamer. Direktorja fotografije sta Miha Tozon in Janez Štucin, režiserji so Aleš ŽemljaBoris Petkovič in Jaka Šuligoj, avtor glasbe pa je Matjaž Vlašič.

Studio, ki ga je Mangart pred snemanjem prve sezone v pičlih treh mesecih ustvaril v prostorih nekdanje športne trgovine v BTC-ju, se je v prvi sezoni raztezal na kar 1400 kvadratnih metrih, pri drugi sezoni pa so dodali še dodatna prizorišča in sceno povečali na približno 2000 kvadratnih metrov in gre za enega največjih tovrstnih studiev v Sloveniji. Vsebuje tudi lično opremljeno jedilnico, kuhinjo, spalnice, salon in celo mrliško vežico in spovednico, vsebini primerno pa ne manjka seveda niti vinska klet. Tam pogosto nazdravijo tudi z vinom Ena žlahtna štorija, ki ga polni Klet Brda.

Ne spreglejte