Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
7. 8. 2018,
15.58

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,71

4

Natisni članek

Državni zbor Matej Tonin

Torek, 7. 8. 2018, 15.58

5 let, 8 mesecev

Tonin bo držal obljubo, a je treba izpolniti še en pogoj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,71

4

Matej Tonin, NSi

Predsednik DZ Matej Tonin ne bo požrl besede, ki jo je dal ob izvolitvi na to funkcijo, in bo z nje odstopil, so za STA zatrdili v NSi po ponedeljkovem dogovoru peterčka pod okriljem LMŠ, da bo na to mesto predlagal prvaka SD Dejana Židana. Je pa treba pred Toninovim odstopom izvoliti podpredsednika, ki bo namesto njega vodil sejo, navajajo v DZ.

Tonin je že ob svoji izvolitvi 22. junija napovedal, da ne bo ovira prihodnji koaliciji in da se je s predsedniške funkcije pripravljen umakniti, ko bo prihodnja koalicija znana.

Kot so pojasnili v NSi, zdaj ko se LMŠ s še štirimi strankami pogovarja o manjšinski vladi s podporo Levice, iščejo pot, da se Toninova obljuba postopkovno učinkovito in pravilno izpelje.

Luka Mesec in Marjan Šarec
Novice Šarca bodo predlagali za mandatarja, Židana za predsednika DZ #video

Potrebujejo podpredsednika, ne najstarejšega poslanca

Peterica bo za mandatarja predlagala Marjana Šarca, za predsednika DZ pa Dejana Židana. | Foto: STA , Peterica bo za mandatarja predlagala Marjana Šarca, za predsednika DZ pa Dejana Židana. Foto: STA , V DZ so namreč pojasnili, da morajo biti pred Toninovim odstopom imenovani podpredsedniki oziroma vsaj eden od njih, ki bo lahko vodil sejo namesto Tonina. Temu bo funkcija prenehala, ko se bo DZ seznanil z njegovim odstopom.

Po pojasnilih DZ seje v vmesnem času ne more voditi najstarejši poslanec, saj je to predpisano le za ustanovno sejo ob začetku mandata do izvolitve predsednika DZ.

DZ namreč doslej še ni izvolil podpredsednikov kljub določilom poslovnika DZ, da DZ podpredsednike izvoli najpozneje v 30 dneh po konstituiranju, a v DZ pojasnjujejo, da ta rok ni prekluziven.

V NSi jih tudi "skrbi, kaj se bo zgodilo, če slučajno Dejan Židan ne bi dobil zadostne podpore", in kako bo to vplivalo na stabilnost vodenja DZ.

V primeru, da bi si Tonin premislil in ne bi odstopil, ga lahko po poslovniku DZ razreši na tajnem glasovanju z absolutno večino 46 glasov.

Šarca bodo predlagali za mandatarja, Židana za predsednika DZ

Peterica strank (LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS) bo v sredo vložila kandidaturo predsednika LMŠ Marjana Šarca za mandatarja. V ponedeljek pričakujejo njegovo izvolitev, prav tako pa novega predsednika državnega zbora – Dejana Židana, je po sestanku povedal Šarec. Koordinator Levice Luka Mesec je sicer dejal, da protokol o sodelovanju stranke s koalicijo še ni usklajen, peterica pa pri glasovanju pričakuje tudi podporo Levice.

Rok za vlaganje kandidatur za mandatarja v drugem krogu se sicer izteče ta petek, seja DZ, na kateri bodo o njih glasovali, pa bo po najnovejših neuradnih informacijah najverjetneje prihodnji teden v petek.

 

Časovnica menjave predsednika DZ še nejasna

Po trenutnem predlogu časovnice v DZ, ki jo je pridobila STA, je seja o glasovanju o mandatarskem kandidatu, za katerega se lahko kandidature vlagajo do tega petka, predvidena za prihodnji teden v petek, na njej pa ni predvidenega glasovanja o kandidatu za predsednika DZ. Dan pred sejo naj bi se sicer sestal kolegij predsednika DZ, kjer pa se lahko dogovorijo tudi o drugačnem scenariju in uvrstijo na dnevni red še kakšno točko.

Državni zbor | Foto: STA , Foto: STA , Odločanje o novem predsedniku DZ bi sicer po predlogu uvrstili na sejo DZ v drugem septembrskem tednu, in sicer po točki o glasovanju o listi ministrov, ko bi Tonin tudi podal odstopno izjavo.

V DZ so sicer za STA pojasnili, da morajo biti pred Toninovim odstopom imenovani podpredsedniki oziroma vsaj eden od njih, ki bo lahko vodil sejo namesto njega.

Tako so tudi v pravnih službah DZ Toninu odsvetovali odstop in tudi njegovo razrešitev do izvolitve vsaj enega podpredsednika. Obenem so mu pojasnili tudi, da dokler je funkcija predsednika DZ zasedena, ni podlage za vlaganje nove kandidature za to funkcijo niti za odločanje o taki kandidaturi.

Da bi bilo mogoče izvoliti novega predsednika, je torej treba sedanjega razrešiti ali pa lahko odstopi sam. Razreši se ga z vložitvijo predloga skupine najmanj desetih poslancev, odstopno izjavo pa mora predsednik podati pisno. V primeru predloga razrešitve bi bilo po mnenju pravnih služb, ki so ga pripravili za Tonina, nekorektno na isto sejo kot pogojno uvrstiti še glasovanje o novem predsedniku DZ, "ker gre za negotovo dejstvo". V primeru odstopa pa je možno na isti seji, na kateri se DZ z njim seznani, izpeljati tudi volitve novega predsednika DZ. Sejo se namreč lahko prekine, da lahko v času prekinitve predlagatelji vložijo kandidature. STA

 

Sestavljanje koalicije v tem tednu

TOREK: o poteku koalicijskih pogajanj bosta razpravljala svet stranke SMC ter predsedstvo stranke SD.

SREDA: opolnoči se bo iztekel interni referendum članstva Levice o sklepu sveta stranke, da podpre oblikovanje sporazuma o projektnem sodelovanju z manjšinsko vlado petih strank pod vodstvom Marjana Šarca.

PETEK: izteče se rok, do katerega lahko predsednik republike ali poslanci v drugem krogu predlagajo kandidata za mandatarja.

Če tudi v drugem krogu ne bo kandidata za mandatarja oziroma če v državnem zboru ne bo dobil zadostne podpore, bo začel teči tretji, zadnji krog izbire, v katerem pa je za izbiro na voljo le še 48 ur.

Ne spreglejte