Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
10. 5. 2018,
15.00

Osveženo pred

5 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07

1

Natisni članek

Alenka Bratušek volitve 2018

Četrtek, 10. 5. 2018, 15.00

5 let, 11 mesecev

Predstavitev strank, ki kandidirajo na volitvah

STRANKA ALENKE BRATUŠEK

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07

1

Alenka Bratušek | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Ustanovljena: 2014 kot Zavezništvo Alenke Bratušek.

Predsednica: Alenka Bratušek (od 2014)

Ključni ljudje: Maša Kociper (podpredsednica), Marko Bandelli (podpredsednik), Roman Jakič (predsednik sveta), Jernej Pavlič (generalni sekretar), Metod Dragonja (član izvršnega odbora), Mirjam Bon Klanjšček (poslanka), Uroš Čufer (pisec gospodarskega dela programa).

Kratek opis: Stranka Alenke Bratušek je nastala po kongresu Pozitivne Slovenije, na katerem je oblast v stranki prevzel Zoran Janković, tedanja predsednica vlade pa se je odločila za odstop. Po tem, ko je stranka leta 2014 komaj prišla v parlament, je njena poslanska skupina v tem mandatu razpadla. Stranka je v štirih letih zamenjala tri imena, svojo identiteto pa še vedno najbolj gradi na Bratuškovi. Programsko je ostala levosredinska stranka, ki zagovarja uravnotežene javne finance in večjo učinkovitost javnih sistemov, s ščepcem idej z levice. Ena od takih je na primer uvedba poskusnega univerzalnega temeljnega dohodka za mlade od 18. do 25. leta.

Mednarodne povezave: Evropski liberalci (ALDE)

Obdobje v vladi: 2013–2014 (predsednica vlade Alenka Bratušek)

Afere

Iz stranke je v štirih letih prišlo in odšlo več znanih imen, recimo poslanec Peter Vilfan. Z Alenko Bratušek sta bili v zadnjih letih povezani dve večji aferi.

Prva je bila tako imenovana afera komisarka. Leta 2014, ko je že bilo jasno, da bo morala oditi s položaja predsednice vlade, se je od tam poskušala zavihteti na položaj evropske komisarke.

To ji kljub uradnemu predlogu, ki ga je dala vlada, ni uspelo. Bolj kot njen ne najbolj posrečen nastop v Bruslju ji je verjetno škodovalo dejstvo, da se je potegovala za energetski resor, kjer ne manjka močnih interesov, in to prav v obdobju izbruha nove hladne vojne med Rusijo in Zahodom.

Druga večja afera je bila sanacija bank. Kot predsednica vlade je vodila pet milijard evrov vredno operacijo, ki je danes predmet kriminalistične preiskave zaradi očitkov o njeni preplačanosti. Bratuškova očitke zanika.

Prav na obrambi sanacije bank gradi tudi kampanjo. Ob dnevu upora proti okupatorju je na primer zapisala, da je bilo reševanje bank reševanje gospodarstva in Slovenije pred okupacijo trojke. "To je bil upor proti totalnemu podjarmljenju naše države," je poudarila. Bratuškova je sicer v obdobju vlade Boruta Pahorja sedela v nadzornem svetu pozneje "sanirane" Nove KBM, ki jo je tedaj vodil Matjaž Kovačič.

Poleg njene, še vedno ne docela jasne vloge pri prodaji Mercatorja hrvaškemu Agrokorju leta 2014 (je prižgala zeleno luč ali ne?) Bratuškovi kritiki pogosto očitajo tudi menjavanje političnih barv. V petnajstih letih je kandidirala na listi petih strank: LDS, Zares, Listi Hermine Krt, Pozitivne Slovenije in lastnega Zavezništva, pri čemer so v zadnjih mesecih krožile informacije o njenem mogočem prestopu v SD.

Pogovor z Alenko Bratušek v predvolilni oddaji Volitve: nov začetek na Planet TV:

1. del:

2. del:

3. del:

 
Ne spreglejte