SiolNET. Novice Volitve 2018
10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

SDS se nasmiha gladka zmaga, a preobrat je še mogoč

10

termometer

 | Foto: STA
Foto: STA

SDS je s 18,9 odstotka glasov najverjetnejša zmagovalka nedeljskih državnozborskih volitev, a lahko se zgodi tudi preobrat, ki pa je manj verjeten, razkriva najnovejša javnomnenjska raziskava agencije Valicon. S 13,6 odstotka glasov ji sledi stranka SD, z 12 odstotki pa LMŠ.

Stranka Levica lahko računa na 9,8-odstotno podporo, SMC na 9-odstotno, NSi na 7,9-odstotno, DeSUS na 5,5-odstotno, Stranka Alenke Bratušek (SAB) pa petoodstotno podporo.

V Valiconu ne morejo z gotovostjo napovedati zmagovalca volitev, saj so analize rezultata volitev v letih 2008 in 2011 pokazale, da se je takrat v zadnjih dveh dneh in na sam dan volitev zgodilo taktično prelivanje glasov. Od manjših sorodnih strank k večji, kasnejši zmagovalki volitev.

A preobrat na vrhu je manj verjeten kot na omenjeni volilni leti, saj sta stranki SD in LMŠ, kamor bi se teoretično lahko prelili taktični glasovi, na drugem in tretjem mestu precej izenačeni. To je ključna razlika, na podlagi raziskave Politikon poudarjajo v Valiconu.

Janez Janša. Marjan Šarec. Novice Šarec: Z Janšo sva se sestala, zlorabil je moje zaupanje

Stranka Alenke Bratušek bo po omenjeni raziskavi zelo verjetno prestopila parlamentarni prag. Mogoča so še kakšna druga presenečenja, saj kar nekaj manjših strank v zadnjih dnevih opaža pozitiven trend, ki bi, če bi se ta nadaljeval do nedelje, lahko v parlament postavil še katero od strank, kot so SLS, Piratska stranka ali Dobra država, v igri je tudi še SNS.

Janez Janša. Marjan Šarec. Novice Močno bi zmagala SDS, gneča za tretje mesto, v parlament Jelinčič?

Razplet v rokah petine volivcev

Tudi tokrat slabih 30 odstotkov opredeljenih anketirancev za svojo prvo izbrano stranko ocenjuje, da je verjetnost, da jo bodo v nedeljo res volili, nižja od 75 odstotkov. Med najverjetnejšimi udeleženci je ta odstotek nižji, a še vedno predstavlja eno petino vseh potencialnih volivcev. Če bi se volitev udeležilo milijon volivcev, to pomeni 200 tisoč volivcev, ki si do nedelje še lahko premislijo. To pa je dovolj tako za menjavo na prvem mestu kot za spremembo vrstnega reda in razmerij moči med prvimi in zadnjimi.

Raziskava Politikon, Valicon 2018 | Foto: Gregor Jamnik Foto: Gregor Jamnik Razplet volitev je torej v rokah petine zelo verjetnih udeležencev volitev, ki dopuščajo možnost, da si do nedelje še premislijo glede svoje prve izbire. Mogoči so trije različni zmagovalci: SDS, SD in LMŠ, v igri za vstop pa so tudi Zeleni in LNBP, pojasnjujejo v Valiconu.

Janez Janša Novice Zakaj Janez Janša govori, da so ankete "zgoljufane"

V Valiconu ne morejo z gotovostjo napovedati kakšna bo udeležba. Glede na širok nabor strank ter upoštevajoč podatke o udeležbi na predčasnih volitvah, bo volilna udeležba najmanj takšna oziroma nekoliko višja kot leta 2014. To je okoli 900 tisoč volivcev, lahko pa se povzpne tudi čez milijon. Udeležba je namreč ključna predvsem z vidika končne relativne moči zmagovalca volitev ter z vidika uspeha manjših strank na robu vstopa v parlament.

volišče, volitve, volivci, volilni listič, predsedniške volitve, glasovnica Novice Zakaj bojkotiranje volitev ni rešitev in zakaj znani Slovenci tega ne počno? #video

Raziskava je bila izvedena v okviru spletnega panela anketirancev Jazvem.si na vzorcu 2.255 oseb med 28. in 31. majem.

 

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 117
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin