Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
30. 5. 2018,
17.56

Osveženo pred

5 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,94

25

Natisni članek

Mediana raziskava volitve

Sreda, 30. 5. 2018, 17.56

5 let, 11 mesecev

Močno bi zmagala SDS, gneča za tretje mesto, v parlament Jelinčič?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,94

25

Janez Janša. Marjan Šarec. | Foto STA

Foto: STA

Stranka SDS je še povečala prednost pred drugouvrščeno Listo Marjana Šarca. Razlika med njima je 7,6 odstotne točke. Na tretje mesto bi se tokrat uvrstila Levica. V državni zbor bi se lahko uvrstila tudi SNS Zmaga Jelinčiča in stranka Alenke Bratušek, kaže raziskava Inštituta Mediana. Veliko je še neznank, vsak peti volivec še ne ve, koga bi volil, vsak tretji, že odločen, si lahko še premisli.

Če bi bile volitve jutri, bi 16,5 odstotka vprašanih volilo SDS (prejšnji teden 14,7), Listo Marjana Šarca pa 8,9 odstotka (prejšnji teden 9,8), kaže raziskava javnega mnenja, ki jo je za Siol.net in Planet TV opravil Inštitut Mediana.

Tretje mesto še velika neznanka

Če lahko z večjo verjetnostjo trdimo, da sta prvi dve mesti rezervirani za SDS in LMŠ, pa je preostanek lestvice povsem nepredvidljiv. Boj za tretje mesto je tako odprt, nanj se lahko, kot kaže interval zaupanja, uvrstijo stranke SD, NSi, SMC, Levica, Stranka Alenke Bratušek, DeSUS in tudi SNS.

Listi Marjana Šarca v tokratni raziskavi sledi Levica s 5,7 odstotka, SD s 5,4, NSi s 4,3 odstotka, DeSUS s 4,3 odstotka, SMC s štirimi odstoki, SNS s 3,8 odstotka podpore in Stranka Alenke Bratušek, ki bi dobila 2,8 odstotka.

V nedeljo, 3. junija, bomo na Planet TV državnozborske volitve spremljali s posebnimi vklopi iz volilnih štabov strank, kjer bomo preverili prve rezultate in tudi prve odzive zmagovalcev in poražencev, Mirko Mayer pa bo v studiu z gosti komentiral napovedi in analiziral prve rezultate. Posebna oddaja na dan volitev bo na sporedu med 18.45 in 20.00, nato pa se bomo z najnovejšimi rezultati oglasili še ob 22.30.

Na Siol.net bomo že takoj ob 19.00 objavili rezultate vzporednih volitev, analize in odzive.

V DZ tudi SNS in Bratuškova?

Glede na projekcije med tistimi, ki bi se volitev najverjetneje udeležili, imata tako SNS kot Stranka Alenke Bratušek možnost, da se prebijeta v državni zbor, odpisati pa ne gre niti stranke SLS.

Janez Janša
Novice Se na desnem političnem polu že oblikuje neformalna koalicija?

Zakaj nismo objavili volilne napovedi

Prejšnji teden smo napovedali, da bomo danes objavili volilno napoved, a smo objavili le raziskavo javnega mnenja, torej kakšno je javno mnenje vsega volilnega telesa, ne le tistih, ki bi šli na volitve. Zakaj?

Skoraj petina tistih, ki bi šli na volitve, je še neznanka: 16 odstotkov volivcev še ne ve, koga bodo volili, približno štiri odstotke pa jih ni želelo povedati, koga bodo volili. Kot pravi direktorica Inštituta Janja Božič Marolt, ga ni algoritma, ki bi nam lahko povedal, kako se bodo porazdelili njihovi glasovi.

Poleg tega je več kot tretjina, kar 35 odstotkov, ki so se že izjasnili, katero stranko bodo volili, navedlo, da si do volitev lahko še premislijo. Preveč je torej neznank, zato v uredništvu menimo, da bi bilo neresno, če bi na podlagi teh podatkov objavili volilno napoved.

"Največje presenečenje teh volitev bi bilo, če ne bi bilo presenečenja," je sklenila prva dama Mediane.

 

Inštitut Mediana je anketo javnega mnenja za Siol.net in Planet TV opravil med 23. in 29. majem na vzorcu 1.094 anketirancev. Populacija je po spolu, starosti, regiji in izobrazbi reprezentativna za Slovenijo. Porazdelitve spremenljivk spol, starost, izobrazba, regija so z uteževanjem prilagojene populacijski strukturi. Anketiranci so odgovarjali na vprašanje "Če bi bile parlamentarne stranke jutri, za katero stranko bi najverjetneje volili?".

Janez Janša, Marjan Šarec
Novice Razlika je manjša, a SDS še vedno močno vodi
Novice Janševa SDS močno vodi, drugouvrščeni Šarec ima skoraj pol manj podpore #video
Novice Stranke na levici zanikajo dogovor, a izključujejo koalicijo z Janšo #video
Janez Janša. Marjan Šarec.
Novice Tudi če se Janša umakne, Šarec ne bi šel v koalicijo s SDS
Ne spreglejte