SiolNET. Novice Volitve 2018
1,54

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Oglasno sporočilo

Neopredeljeni volivci se odločajo za NSi

1,54

termometer

Čeprav je do volitev, v katerih se bodo karte lahko še močno premešale, še slabih 14 dni, pa je anketa, ki jo je ob koncu prejšnjega tedna izvedla agencija Episcenter, prinesla nekatere zelo zanimive podatke.

Vsebina je sponzorirana in ne predstavlja mnenja uredništva.

volitve voli volilni listek Novice Splošna določila – politična sporočila Volitve 2018

NSi Matej Tonin

Raziskava je namreč poleg realnega dosega strank izmerila tudi maksimalni doseg. Tako se iz grafa lahko jasno vidi, katere stranke lahko računajo na dodaten dvig podpore, katere pa so se svojemu maksimalnemu dosegu že zelo približale in zato težje pričakujejo dodaten dvig podpore. Za merjenje realnega dosega so anketiranci odgovarjali na vprašanje, kateri stranki bi zaupali svoj glas oziroma katera jim je najbližje, za merjenje maksimalnega dosega pa so odgovarjali na vprašanje, katere so tiste stranke, o katerih razmišljate, da bi jim zaupali svoj glas.

NSi volitve

Po mnenju številnih strokovnjakov ima NSi najbolj dodelan program za modernizacijo Slovenije.

Kakšni so največji dometi strank?

Razlike med realnim in maksimalnim dosegom pritrjujejo tezi, da letošnja volilna tekma še zdaleč ni odločena in da se lahko zgodijo še marsikatera presenečenja. Trenutno tako po realnem kot maksimalnem dosegu vodi SDS, sledita ji SD in LMŠ, ki ima največjo razliko med realnim in maksimalnim dosegom. A bolj kot boj za prva tri mesta bo očitno pomemben boj v drugi polovici lestvice, saj bodo to stranke, ki bodo odločale o sestavi naslednje koalicije in vlade.

Barva vladne koalicije v rokah Levice, NSi in SMC

Pri realnem dosegu sta v drugem delu lestvice praktično izenačeni Levica (8,5 %) in NSi (8,2 %), nekoliko za njima pa je SMC (5,6 %). Če pogledamo maksimalni doseg teh treh strank, pa vidimo, da ima največji krog morebitnih volivcev NSi, sledi ji SMC, najmanjši doseg pa ima Levica.

"Zanima nas izključno sodelovanje v razvojni vladi, ki bo Sloveniji prinesla prepotrebne pozitivne spremembe in razvoj," pravi Matej Tonin.

Stranka, za katero se zdi, da se je v kampanjo podala vsebinsko najbolj resno in zato lahko pričakuje dober rezultat, je prav Nova Slovenija. Po mnenju številnih strokovnjakov ima ta stranka najbolj dodelan program za modernizacijo Slovenije, v preteklem mandatu pa je, kljub delovanju v opoziciji, sama s pomočjo strokovne javnosti pripravila celostni reformi zdravstvenega in pokojninskega sistema, ki tako pripravljeni čakata na realizacijo.

Matej Tonin: Zanima nas le razvojna vlada

NSi se je v začetku leta tudi kadrovsko okrepila in nekoliko pomladila. V volilno kampanjo je vstopila z zanimivim sloganom "Misli resno" ter istoimenskim programom, ki predstavlja 15 konkretnih rešitev, s katerimi namerava Slovenijo popeljati med 15 najbolj uspešnih držav na svetu po kakovosti življenja. Da NSi s svojimi rešitvami res misli resno in ima resne vladne ambicije, potrjujejo tudi besede njenega novega predsednika Mateja Tonina, ki je nedavno dejal, da se stranka zagotovo ne bo "prodala" za nekaj ministrskih stolčkov. "Zanima nas izključno sodelovanje v razvojni in programsko naravnani vladi. Takšni, ki bo Sloveniji prinesla prepotrebne pozitivne spremembe in razvoj," je še pojasnil Tonin.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 307
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin