SiolNET. Novice
1,37

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Vohunska afera: s programsko opremo povezali več kot 50 tisoč telefonskih številk

1,37

termometer

Vohunjenje |  | Foto: Reuters
Foto: Reuters

V četrtek po razkritju, da so s pomočjo vohunske programske opreme iz Izraela vohunili za več kot sto novinarji in aktivisti, je več medijev v nedeljo razkrilo še obsežnejšo vohunsko akcijo. Z vohunsko programsko opremo Pegasus, ki jo kupujejo predvsem vlade, so namreč povezali več kot 50 tisoč telefonskih številk novinarjev, aktivistov in politikov.

Izraelsko podjetje NSO Group in njegovo opremo Pegasus, ki med drugim omogoča vklop kamere in mikrofona na telefonu na daljavo ter zbiranja podatkov, sta bila pod drobnogledom medijev in raziskovalcev že vse od leta 2016, ko so raziskovalci očitali podjetju, da je pomagalo pri vohunjenju za disidentom v Združenih arabskih emiratih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Razkrili so več kot 50 tisoč telefonskih številk. Med njimi naj bi bile številne številke, ki so jih naročile stranke podjetja NSO Group, so opozorili številni mediji, ki so v nedeljo objavili razkritje, med njimi The Washington Post, The Guardian in Le Monde. Pri tem sicer poudarjajo, da ni jasno, za koliko številkami so dejansko tudi vohunili.

Izraelsko podjetje je zavrnilo očitke kot lažne. Po njegovem namreč niso naredili nič narobe.

Na seznamu 15 tisoč številk iz Mehike

mobitel | Foto: Na seznamu je bilo med drugim 15 tisoč številk iz Mehike, med njimi domnevno tudi številni ubiti novinarji, še 300 jih je bilo iz Indije, med njimi politiki in vidnejši novinarji. Na seznamu so še novinarji ali sodelavci medijev AFP, The Wall Street Journal, CNN, The New York Times, Al Jazeera, El Pais, AP, Le Monde, Bloomberg, The Economist in Reuters, je poročal The Guardian.

Washington Post je pisal, da so v forenzični analizi 37 telefonov na seznamu odkrili poskuse in uspešne vdore v naprave, med drugim pri dveh ženskah, ki sta bili blizu leta 2018 ubitemu savdskemu novinarju Džamalu Hašodžiju.

Večino telefonskih številk na seznamu jim še ni uspelo povezati z osebami, nekaterim medijem pa je uspelo identificirati več kot tisoč ljudi iz 50 držav. Na seznamu so tako člani arabskih kraljevih družin, najmanj 65 podjetnikov, 85 aktivistov, 189 novinarjev in več kot 600 politikov ter predstavnikov vlad, med njimi tudi predsedniki vlad in ministri. Večji del telefonskih številk so povezali z desetimi državami, med njimi tudi Madžarsko.

Na seznamu tudi 300 madžarskih telefonskih številk

Na seznamu je bilo tako tudi več kot 300 madžarskih telefonskih številk, ki so jih povezali z novinarji, odvetniki, poslovneži in aktivisti. Točnega števila okuženih ali napadenih telefonov nimajo, pri forenzični analizi šestih naprav so pri treh potrdili okužbo s Pegasusom, pri dveh pa poskus okužbe.

hekerji | Foto:

Več kot deset let staro podjetje NSO Group je eno vodilnih na področju proizvajanja vohunske programske opreme, vodilni produkt pa je ravno Pegasus. Podjetje programsko opremo prodaja predvsem državam po svetu, češ da obveščevalnim službam in policijam pomaga pri preprečevanju in preiskovanju terorizma ter kriminalnih dejanj. Na sestanku s predstavniki podjetja je bil sicer lani ob obisku Izraela tudi premier Janez Janša, je spomladi poročal portal Oštro.

Združeni narodi in nevladne organizacije so v preteklih letih že večkrat opozorili, da se tovrstno vohunsko programsko opremo zlorablja za vohunjenje za novinarji, disidenti in aktivisti. Ravno v četrtek je raziskovalni laboratorij Citizen Lab, ki deluje pod okriljem univerze v Torontu, opozoril, da je izraelski proizvajalec programske opreme Candiru izkoriščal ranljivosti izdelkov Microsoft in Google ter omogočil vladam, da so vdrle v naprave več kot sto novinarjev, aktivistov in disidentov po celem svetu.

Obsodbe iz Evrope

Po razkritju, da so z izraelsko vohunsko programsko opremo domnevno povezali več kot 50 tisoč telefonskih številk, se iz Evrope vrstijo izrazi obsodbe. V Franciji med drugim napovedujejo preiskavo, na Madžarskem pa opozicija poziva k zasedanju parlamentarnega odbora za nacionalno varnost, poročajo tuje tiskovne agencije.

Tudi v Bruslju so v odzivu na domnevno vohunjenje in poudarili, da bi morali biti mediji sposobni delati svobodno, neodvisno in brez strahu povsod v Evropski uniji in zunaj nje.

"Oblasti v državah članicah so dolžne nadzirati in nadzorovati svoje službe," je dejal govorec komisije Christian Wigand. Ob tem je pojasnil, da je nacionalna varnost stvar držav članic, ki morajo zagotoviti skladnost s pravili, polno spoštovanje človekovih pravic in pravic do zasebnosti.

Szijjarto zanika vohunjenje za madžarskimi novinarji

Madžarski zunanji minister Peter Szijjarto je danes zanikal poročanje svetovnih medijev, da so madžarske oblasti s pomočjo programske opreme Pegasus izraelskega podjetja NSO vohunile za madžarskimi novinarji in aktivisti. Povedal je, da je obveščevalna služba pristojnemu parlamentarnemu odboru pripravljena podati pojasnila.

Szijjarto je dejal, da je direktor madžarske obveščevalne službe IH zanikal, da bi ta uporabljala programsko opremo Pegasus. Služba, ki deluje pod okriljem zunanjega ministrstva, je pripravljena podati pojasnila parlamentarnemu odboru za nacionalno varnost. Zasedanje tega odbora je sicer že zahtevala madžarska opozicija.

IH je sicer ena od petih madžarskih obveščevalnih služb. Ali bi lahko katera od drugih služb prek programa Pegasus nadzorovala posameznike, madžarski zunanji minister ni želel povedati. 

 

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin