Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
28. 11. 2023,
6.09

Osveženo pred

5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

Bližnji vzhod Ukrajina Bruselj Jens Stoltenberg Nato

Torek, 28. 11. 2023, 6.09

5 mesecev

Stoltenberg: Vojna med Hamasom in Izraelom se ne sme razširiti po regiji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
Jens Stoltenberg v Bruslju | Generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg je v ponedeljek na novinarski konferenci pred zasedanjem pozval k podaljšanju štiridnevne prekinitve ognja, ki bi se po prvotnih načrtih iztekla danes zjutraj. | Foto Reuters

Generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg je v ponedeljek na novinarski konferenci pred zasedanjem pozval k podaljšanju štiridnevne prekinitve ognja, ki bi se po prvotnih načrtih iztekla danes zjutraj.

Foto: Reuters

Zveza Nato poudarja, da se vojna med skrajnim palestinskim gibanjem Hamas in Izraelom ne sme razširiti po regiji, je po današnji razpravi zunanjih ministrov članic povedal generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg. Ob tem je izrazil upanje, da bosta strani še podaljšali prekinitev spopadov, ki velja trenutno.

"Eno od sporočil Nata je, da je pomembno, da ta konflikt ne eskalira v večji regionalni konflikt," je po prvem delu zasedanja zunanjih ministrov, ki je bil med drugim namenjen dogajanju na Bližnjem vzhodu, povedal Stoltenberg. Iran pri tem pozivajo, naj obvladuje svoja zaveznika v regiji - Hamas in libanonsko šiitsko gibanje Hezbolah.

Ministri so sicer pozdravili dvodnevno podaljšanje premora v spopadih med Hamasom in Izraelom, ki bi se po prvotnih načrtih iztekel danes. Stoltenberg je ob tem izrazil upanje, da ga bosta strani še podaljšali.

Poudaril je, da zavezništvo kot organizacija ne igra aktivne vloge v izraelsko-palestinskem konfliktu, je pa prisotno v širši regiji.

Stoltneberg: V bližnji prihodnosti bom tudi sam obiskal partnerske zalivske države 

Razmere v regiji bo po Stoltenbergovih pričakovanjih obravnavala tudi neodvisna skupina strokovnjakov, ki jo je imenoval in se bo ukvarjala z razmerami v Natovem južnem sosedstvu.

"Pričakujem, da se bodo ukvarjali tudi s tem, kako lahko Nato prispeva k stabilizaciji regije Bližnjega vzhoda, na primer s tesnejšim sodelovanjem z našimi partnerji, kot so Izrael in številne arabske države," je povedal.

V bližnji prihodnosti bo tudi sam obiskal partnerske zalivske države, je napovedal Stoltenberg.

Zasedanje, ki se ga iz Slovenije udeležuje državna sekretarka na zunanjem ministrstvu Sanja Štiglic, zdaj nadaljujejo z razpravo o Zahodnem Balkanu, v kateri sodeluje tudi visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell.

V sredo pa bodo srečanje sklenili z zasedanjem Sveta Nato-Ukrajina, ki bo prvič potekalo v sestavi zunanjih ministrov. Udeležil se ga bo tudi ukrajinski minister Dmitro Kuleba.

Dejan Židan
Novice Srečanje ministrov: Treba je preprečiti nadaljnje stopnjevanje carin med EU in ZDA
Valentina Prevolnik Rupel
Novice Ministrica Prevolnik Ruplova napovedala spremembo člena interventnega zakona
Marjan Šarec
Novice Šarec začenja dvodnevni uradni obisk v BiH
Ne spreglejte