Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
26. 11. 2011,
16.48

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Arabska liga Sirija

Sobota, 26. 11. 2011, 16.48

8 let

Zunanji ministri Arabske lige za sankcije proti Siriji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Zunanji ministri držav Arabske lige so na kriznem zasedanju v Kairu odobrili uvedbo gospodarskih sankcij proti Siriji.

S tem želijo povečati pritisk na režim predsednika Bašarja al Asada, naj ustavi krvavo nasilje nad protestniki v državi. Za sankcije se je izreklo 19 od 22 držav članic Arabske lige.

Proti sankcijam Libanon in Irak Katarski zunanji minister Hamad bin Džasim al Tani, katerega država predseduje Arabski ligi, je na novinarski konferenci dejal, da se je za sankcije izreklo 19 od 22 držav članic organizacije. Proti sta bila Libanon in Irak. Današnji ukrep Arabske lige je prvi te vrste proti kaki arabski državi.

"Namen sankcij prizadeti sirski režim in ne sirsko ljudstvo" Katarski zunanji minister je ob tem ponovil, da namen sankcij ni prizadeti sirsko ljudstvo, ampak sirski režim, kar so na zasedanju v soboto sicer že potrdili tudi finančni ministri Arabske lige. Ti so na srečanju v Kairu pripravili predlog sankcij in ga nato posredovali zunanjim ministrom lige, ki so ga danes potrdili.

Kaj predvidevajo sankcije? Sankcije med drugim predvidevajo prepoved potovanja sirskih vladnih predstavnikov v arabske države in zamrznitev njihovega premoženja v državah članicah Arabske lige, ustavitev poslovanja s sirsko centralno banko in umik investicij iz Sirije. Ministri so se zavzeli tudi za ustavitev komercialnih letov sirske državne letalske družbe v katero od članic Arabske lige.

Generalni sekretar Arabske lige Nabil al Arabi pa je dejal, da je organizacija pripravljena ponovno preučiti sankcije, če bo Sirija uresničila načrt Arabske lige, sprejet v začetku novembra, ki med drugim predvideva prihod mednarodnih opazovalcev v državo in umik vojske iz sirskih mest.

Sirija pod vse večjim mednarodnim pritiskom Sirija se je znašla pod vse večjim mednarodnim pritiskom, da naj ustavi nasilje nad protirežimskimi protestniki, ki je od sredine marca letos po podatkih ZN zahtevalo že več kot 3500 življenj. Samo danes naj bi bilo v Siriji ubitih enajst ljudi, od teh šest na območju Homsa, ki je že več tednov tarča napadov varnostnih sil, ki skušajo tam zlomiti nasprotnike režima.

Ne spreglejte