SiolNET. Novice Svet
0,18

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Znanstveniki izumili papirnato baterijo, ki jo polnijo bakterije

0,18

termometer

baterije odpadek smetišče nevarni
Foto: Reuters

Ameriški znanstveniki so izumili papirnato baterijo, ki jo polnijo bakterije. S takšnimi baterijami bi si lahko pomagali predvsem na odročnih območjih, kjer pogosto ni elektrike, poroča spletni portal ScienceDaily.

Znanstveniki z Državne univerze v New Yorku so na papir natisnili tanke plasti kovin in drugih materialov. Nato so na papir z zamrzovanjem namestili posušene posebne bakterije, ki lahko elektrone izločajo iz svojih celic. Elektroni, ki se proizvajajo, medtem ko bakterije proizvajajo energijo zase, prehajajo skozi celično membrano. Nato pridejo v stik z zunanjimi elektrodami in napolnijo baterijo.

Leidenfrostov učinek Digisvet Z golo roko po staljeni kovini: kako je mogoče, da se ni opekel?

Za aktivacijo baterije so dodali še vodo ali slino. Po nekaj minutah je tekočina oživila bakterijo, ki je proizvedla dovolj elektronov, da sta se napolnila svetlobna dioda in kalkulator.

Ugotavljali so tudi, kako kisik vpliva na delovanje naprave. Kisik namreč lahko prehaja v papir in bi lahko posrkal elektrone, preden bi dosegli elektrodo. Ugotovili so, da kisik nekoliko zmanjša učinkovitost baterije, vendar je vpliv minimalen. Celice bakterije so namreč tesno nameščene na papirnata vlakna, prek katerih so se elektroni hitro prenesli do anode, še preden je lahko kisik posredoval.

Galaksija, vesolje Digisvet Kaj je na osupljivi fotografiji, ki je videti kot šum na televiziji

Zaenkrat le za enkratno uporabo

Papirnata baterija je zaenkrat namenjena samo enkratni uporabi, pred aktivacijo pa lahko na polici preživi približno štiri mesece. Znanstveniki skušajo zdaj izboljšati življenjsko dobo bakterij in njihovo učinkovitost, s čimer bi podaljšali dobo pred aktivacijo.

"Za bolj praktično rabo bi morali tudi učinkovitost same baterije izboljšati za približno 1000-krat," je povedal vodja raziskovalcev Seokheun Choi. To bi lahko storili z združitvijo več papirnatih baterij, je dodal.

Mamuti Novice Bodo znanstveniki ponovno oživeli mamuta?

S takšnimi baterijami bi si lahko pomagali predvsem na odročnih območjih, kjer pogosto ni elektrike in zdravniki ne morejo uporabljati naprav za diagnostiko, ki potrebujejo električno energijo.

"Papir je poceni, razpoložljiv, fleksibilen in ima veliko površino. Vendar pa sofisticirani senzorji potrebujejo električno energijo. Običajne baterije so pogosto preveč potratne in drage, prav tako pa jih ni mogoče vgraditi v papir. Najboljša rešitev so biološke baterije na papirju," je povedal Choi.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 5
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin