Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
22. 8. 2020,
14.12

Osveženo pred

3 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,74

4

Natisni članek

okužba Koronavirus

Sobota, 22. 8. 2020, 14.12

3 leta, 8 mesecev

Znanstveniki: Vlažnost med 40 in 60 odstotki upočasni širjenje SARS-CoV-2

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,74

4

koronavirus, laboratorij | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Zaprti prostori z zelo suhim zrakom, kot so na primer sušilnice ali močno klimatizirani prostori, so idealno okolje za hitro širjenje novega koronavirusa, kaže študija, pri kateri so moči združili indijski in nemški raziskovalci. Medtem pa se virus najpočasneje širi, če je vlažnost zraka približno med 40 in 60 odstotki, poroča STA.

koronavirus covid test
Novice V Sloveniji včeraj potrjenih 43 novih okužb

Znanstveniki zato pristojne pozivajo, naj nujno poskrbijo za ustrezno vlažnost v zaprtih javnih prostorih in v sredstvih javnega prevoza, saj vse kaže, da je prav ta "izjemno pomembna" za preprečevanje širjenja virusa po zraku, poroča na svoji spletni strani nemški Deutsche Welle.

Kot so pojasnili vodje študije iz indijskega nacionalnega laboratorija za znanstvene in industrijske raziskave CSIR ter z inštituta za raziskave troposfere TROPOS v nemškem Leipzigu, obstajajo za to trije razlogi: velikost kapljic, čas, kako dolgo se aerosoli z virusi obdržijo v zraku, ter čas, kako dolgo virus preživi na različnih površinah.

V vlažnih prostorih morebitne kužne kapljice sline hitreje rastejo in tudi hitreje padajo, kar zmanjšuje možnost, da bi jih vdahnili drugi ljudje. V prostorih s suhim zrakom se te kapljice, nasprotno, skrčijo, postanejo lažje in dlje časa vztrajajo v zraku. To močno poveča možnost, da jih vdihne nekdo drug ali pa da padejo na površine, kjer lahko virus nato preživi več dni.

koronavirus, laboratorij | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

V suhem zraku je tudi sluznica v nosu bolj prepustna za viruse

Poleg tega lahko z ohranjanjem ustrezne vlažnosti zraka, ne manj kot 40-odstotne in ne več kot 60-odstotne, kar lahko dosežemo že z rednim in pravilnim prezračevanjem, zmanjšamo možnost absorpcije virusa skozi sluznico. V suhem zraku se namreč izsuši tudi sluznica v naših nosovih in postane bolj prepustna za viruse.

Ugotovitve so še posebej zanimive glede na to, da se severni polobli počasi bližata jesen in zima, ko je zrak v zaprtih prostorih zaradi ogrevanja in manj prezračevanja še posebej suh. Podobno nevarno je sicer tudi zelo vroče in vlažno vreme, zaradi katerega ljudje pretirano uporabljajo hladilne klimatske naprave, ki prav tako izsušujejo zrak.

Preberite tudi:

Novice Hrvaška spet podrla rekord. Odkrili so 306 novih primerov okužb. #video
Italija, koronavirus
Novice V Avstriji 300 novih okužb, številne iz Hrvaške. Resno tudi v Italiji in Nemčiji.
Ne spreglejte