SiolNET. Novice Svet
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

ZN: Na leto ubitih zaskrbljujoče visoko število novinarjev

2

termometer

Vsako leto je po svetu ubitih zaskrbljujoče veliko število novinarjev, odgovorni za njihove smrti pa le redko odgovarjajo za svoja dejanja.

"Ubitih je zaskrbljujoče veliko število novinarjev, ki igrajo ključno vlogo pri zagotavljanju družbe, ki sprejema odgovorne odločitve," je v poročilu za Svet ZN za človekove pravice pojasnil posebni poročevalec za izvensodne poboje Christof Heyns.

Letos ubitih že 65 novinarjev V prvih petih mesecih letošnjega leta je bilo po svetu ubitih 65 novinarjev, kar je kar 50 odstotkov več kot leto poprej. Med njimi jih je bilo v Siriji ubitih najmanj 15, sedem jih je življenje izgubilo v Mehiki in pet v Somaliji.

Nova deklaracija o zaščiti novinarjev? Heyns se je zato zavzel za novo deklaracijo o zaščiti novinarjev. Ta bi poudarila že obstoječe obveznosti držav v povezavi z zaščito pravice do življenja in varnosti novinarjev. "V poročilu se zavzemamo, da bi morali v državah, v katerih sicer ne prihaja do oboroženih konfliktov, a je tam prisotno okrepljeno nasilje, ker se oblasti borijo proti organiziranemu kriminalu, uvesti mehanizem za zaščito," je ob robu srečanja Sveta ZN za človekove pravice dejal posebni poročevalec za svobodo izražanja Frank La Rue.

Problem samocenzure zaradi ustrahovanja Kot je pojasnil La Rue, so uspešne ukrepe že zavzeli v nekaterih državah, kot je Kolumbija, s katerimi so "dejansko rešili življenja". Kljub temu pa največjo grožnjo novinarstvu še vedno predstavlja nekaznovanost odgovornih, ki se kaže predvsem v pomanjkanju pripravljenosti držav in sodnih sistemov, da bi kriminalna dejana raziskali. V poročilu so tudi poudarili, da se novinarji velikokrat znajdejo v nevarnosti, ko preiskujejo delovanje vlad, velikih podjetij in organiziranega kriminala, ter opozorili na problem samocenzure zaradi ustrahovanja.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin