Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
18. 6. 2019,
12.33

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04

Natisni članek

Populacija prebivalstvo življenjska doba

Torek, 18. 6. 2019, 12.33

4 leta, 10 mesecev

ZN: Leta 2050 bo na svetu 9,7 milijarde ljudi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04
populacija | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Število prebivalcev na svetu se bo z današnje 7,7 milijarde do leta 2050 povzpelo na 9,7 milijarde, pri čemer se bo podvojilo število prebivalcev v podsaharski Afriki, kaže poročilo, ki so ga v ponedeljek objavili Združeni narodi.

Kitajska
Novice Kitajsko prebivalstvo se je po 70 letih prvič zmanjšalo

Do leta 2100 naj bi se število prebivalcev povečalo na 11 milijard, izhaja iz poročila oddelka ZN za gospodarske in socialne zadeve z naslovom Obeti za svetovno prebivalstvo.

Do leta 2050 bo več kot polovica prebivalstva živela v devetih državah

Združeni narodi poudarjajo, da se svet na splošno vse bolj stara, ter napovedujejo, da bo polovica rasti prebivalstva potekala le v devetih državah, medtem ko se bo ob upadanju stopnje rodnosti drugje po svetu rast prebivalstva umirjala.

populacija | Foto: Getty Images Foto: Getty Images Poročilo predvideva, da bo do leta 2050 več kot polovica svetovnega prebivalstva živela v devetih državah: Indiji, Nigeriji, Pakistanu, Demokratični republiki Kongo, Etiopiji, Tanzaniji, Indoneziji, Egiptu in ZDA.

Indija naj bi leta 2027 postala najbolj poseljena država na svetu. Na Kitajskem pa bo v obdobju med letoma 2019 in 2050 število prebivalstva upadlo za 2,2 odstotka.

Najnižja, 2-odstotna stopnja rasti je predvidena v Evropi in Severni Ameriki. Poročilo navaja, da bo do leta 2050 eden od štirih ljudi, ki živijo v Evropi in Severni Ameriki, star 65 let ali več.

Napovedujejo zvišanje pričakovane življenjske dobe

Leta 2018 so prebivalci, stari 65 let in več, po vsem svetu prvič v zgodovini presegli število otrok, mlajših od pet let. Projekcije pa kažejo, da se bo ob trendu staranja prebivalstva leta 2050 več kot podvojilo število ljudi, starejših od 65 let.

stari ljudje | Foto: Getty Images Foto: Getty Images Po letu 2010 je zaradi nizke stopnje rodnosti 27 držav zabeležilo padec števila prebivalcev za najmanj en odstotek. Poročilo navaja, da je število smrti višje od števila rojstev v Belorusiji, Estoniji, Nemčiji, na Madžarskem, v Italiji, na Japonskem, v Rusiji, Srbiji in Ukrajini, vendar pa naj bi izgubo prebivalstva v teh državah v prihodnje izravnali s prilivom migrantov.

Splošna stopnja rodnosti v svetu, ki je bila leta 1990 3,2 otroka na žensko v rodni dobi, se bo po pričakovanjih leta 2019 znižala na 2,5 otroka, leta 2050 pa na 2,2 otroka na žensko v rodni dobi. To je po podatkih ZN blizu najmanjšemu številu rojstev, ki je potrebno za nadomeščanje generacij, in sicer 2,1 otroka na žensko v rodni dobi.

Poročilo ZN prav tako napoveduje zvišanje pričakovane življenjske dobe, tudi v revnih državah, kjer je trenutno sedem let nižja od svetovnega povprečja.

V povprečju naj bi pričakovana življenjska doba v letu 2050 dosegla 77,1 leta v primerjavi s trenutno, ki je 72,6 leta, je zapisano v poročilu. Leta 1990 je bila povprečna življenjska doba v svetu 64,2 leta.

Novice ZN napovedujejo največjo rast prebivalstva v Aziji in Afriki
Ne spreglejte