Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
20. 5. 2013,
13.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

neonacizem Nemčija NPD

Ponedeljek, 20. 5. 2013, 13.57

8 let

Življenje v nemški "neonacistični" vasici (VIDEO)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ob vse večjem številu nasilnih izpadov nemške skrajne desnice so mediji zdaj odkrili še vas, v kateri je vse več prebivalcev odkritih podpornikov skrajno desne stranke.

Kot poroča britanski Telegraph, naj bi, glede na podatke nemških oblasti, v zadnjem času naraslo število kaznivih dejanj, povezanih z desnim ekstremizmom. Samo lani so zabeležili več kot 17.000 takšnih dejanj, od tega jih je 842 vsebovalo nasilna dejanja.

Neonacizem ima več simpatij na revnem vzhodu države Ob tem pa zadnje čase vse več medijev poroča o vzhodnonemški vasi Jamel, v kateri se je v zadnjih letih naselilo večje število pristašev skrajno desne stranke NPD. Omenjena stranka je v zvezni deželi Mecklenburg-Predpomorjanska, kjer tudi leži omenjena vas, na zadnjih zveznih volitvah prejela 6 odstotkov glasov, v deželnem parlamentu pa zdaj sedi pet predstavnikov omenjene stranke.

Vasica Jamel naj bi po poročanju medijev predstavljala zgolj vrh ledene gore in najbolj eklatanten primer radikalizacije volilnega telesa, ki je najbolj značilna prav za vzhod Nemčije, kjer je število delovnih mest še vedno precej manjše kot na zahodu države.

Načrtno naseljevanje ekstremistov Pred dvema letoma je bil Sven Krüger, sicer izvoljeni predstavnik NPD, obsojen na štiri leta zaporne kazni zaradi nelegalne posesti brzostrelke in avtomatske pištole. Krüger je med drugim nekakšna gonilna sila in idejni oče podjarmljenja vasice Jamel s strani pripadnikov skrajne desnice, poročajo mediji. Pred nekaj leti je tako začel spodbujati svoje somišljenike, naj se naselijo v vas, kjer je živel tudi sam. Danes tako v tej mali vasi po poročanju medijev že več kot polovica družin odprto podpira stranko NDP.

Birgit Lohmeyer se je skupaj z možem v sprva idilično vasico iz Hamburga preselila pred desetimi leti. Zakonca nista podpornika "neonacistične" stranke, a sta bila pred prihodom v vas seznanjena, da v njej živi nek zloglasni neonacist. Kot poroča Telegraph, sta bila prepričana, da bosta s tem dejstvom lahko shajala, a sta od takrat že postala manjšina v vaški skupnosti.

"Postala sva nekakšna izobčenca. Pogosto naju žalijo in nama grozijo" "Postalo je precej napeto. Z možem sva postala nekakšna izobčenca. Pogosto naju žalijo in nama grozijo. Dogajajo se tudi razne sabotaže. Velikokrat so se z avtomobilom zapeljali pred naju, da sva morala naglo zavirati, prav tako povzročajo škodo na najini lastnini," je med drugim dejala Lohmeyerjeva.

Zakonca sta sicer odločena, da se ne bosta pustila spoditi, saj vztrajata, da sta našla svoj sanjski dom na podeželju. "Najina hiša je vse, kar sva si kadarkoli želela. Nihče nama je ne bo vzel. Ne neonacisti, ne nihče drug."

Ne spreglejte