Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ana Rupar

Petek,
6. 2. 2015,
11.51

Osveženo pred

6 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Slovenci po svetu Slovenci v tujini Pariz Francija

Petek, 6. 2. 2015, 11.51

6 let, 11 mesecev

Živa iz mesta luči: V tujini sem bolj izpopolnjena in tudi vesela

Ana Rupar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Šla je na študijsko izmenjavo, a se nikoli ni vrnila. Odločila se je, da študij nadaljuje v Parizu. Po končanem doktorskem delu bo njena prihodnost odvisna od tega, kje bo našla delo.

"Moj položaj je za večino mojih prijateljev nepredstavljiv in prepričana sem, da si veliko mojih znancev misli, da sem ubrala težjo in nespametno pot. Roko na srce in objektivno gledano imajo prav," pogovor o življenju v tujini začne Živa Cvar.

Ubrala je težjo pot, a danes je bolj srečna od prijateljev v Sloveniji

Živa je šla pred petimi leti na študijsko izmenjavo, Pariz se je pojavil povsem naključno. Francija namreč nikoli ni bila na njenem seznamu želja, kje bi živela. Tja je prispela popolnoma nepripravljena na kulturni šok in samostojno življenje.

Prvo leto je bilo za takratno 24-letnico težko in ji je povzročilo veliko skrbi. "Kajti z danes na jutri popolnoma zamenjati okolje, jezik, sistem vsakdanjika, ljudi, biti ločen od družine in bližnjih ter se boriti z dvakratno silo za nekaj, kar je drugim veliko lažje dano, pri vsem tem pa ohraniti dobro voljo … To ni lahko."

A danes ji ni žal. Kljub veliko težjim življenjskim izkušnjam, ki jih je doživela v Parizu, je danes v tujini bolj izpopolnjena in posledično tudi vesela.

"Te izkušnje so mi odprle nov pogled na svet, bolj samostojen in neodvisen od medijev, družbe in ustaljenih navad. Tega nekateri, ki so ostali doma in se bojijo izgube vsakodnevnega ugodja, nimajo. To je najdragocenejše darilo mojega bivanja v Franciji."

Zakaj se po končani izmenjavi ni vrnila?

Večina študentov programa Erasmus se po končani študijski izmenjavi vrne k študijskim obveznostim v domovini, Živa pa je že med samim študijem iskala možnosti za nadaljevanje študija v Parizu. Ker je, kot pravi, v poklicnem smislu ni nič vezalo na domovino, se je prijavila na nadaljnji študij na pariški univerzi Sorboni.

Na študiju inženirstva lingvistike je najprej spisala magisterij, zdaj dela doktorat. Poleg tega se ukvarja še s plesom, pleše in nastopa namreč v več skupinah v Franciji, trenutno v Parizu, Strasbourgu in Caenu.

Nič kaj romantično mesto luči

Pariz razglašajo za mesto luči, arhitekture, mode in seveda romantike. Na sloviti most Pont de Arts zaljubljenci zaklepajo svojo ljubezen, nemalo moških se odloči, da bo svojo izbranko za roko zaprosilo ravno v tem mestu, samo na Eifflovem stolpu jih vsako uro poklekne devet.

A vse to je le dobra publiciteta, meni Živa. Pariz se njej ne zdi prav nič romantičen. Ravno tako po njenem okusu niso nič kaj posebej šarmantni domačini. "Veliko govorijo in so malo poženščeni. Vse preostalo je stvar okusa." Slovenkam bi zato svetovala, naj romantiko raje iščejo kje drugje, "ker je ta predstava o Francozih bolj ali manj le stereotip". Sedeva obstajajo svetle izjeme, je pristavila.

A da ne bo pomote, Živa ima o Francozih pozitivno mnenje. Kot tujko so jo lepo sprejeli in zaradi tega ni imela nikoli težav, se je pa tudi sama prilagodila in začela živeti njihov slog življenja.

Zaradi zasoljenih cen kave odpadejo 

Marsikaterega turista v Parizu presenetijo izjemno visoke cene, nič kaj ceneje ni, ko tam živiš, predvsem za študenta, pravi Živa. To je bila ena izmed stvari, na katere se je zelo težko privadila. "Kave odpadejo, stroške je treba ves čas nadzorovati, živi se v stanovanjih, za katere bi morda Slovenci trdili, da so prej majhne sobe kot pa resnično bivališče."

Poleg zasoljenih cen se je v Franciji težko privadila na kulinariko. Po petih letih se ji še vedno toži po tradicionalni kuhinji, ki po njenem okusu močno presega vrhunsko francosko kulinariko. Poleg tega tam pogreša manj napet vsakdanjik, dopoldanske kavice in majhne razdalje, vsakodnevne navade, ki jih je bila prisiljena spremeniti, ter seveda starše in sorodnike.

Vse manj potuje v Slovenijo

Zračna razdalja med Parizom in Ljubljano sicer ni zelo velika. Dokler je bila povezava z nizkocenovnimi poleti dobra, je bila Živa pogosto doma, odkar so jih ukinili, pa je precej manj na tej relaciji.

Za zdaj tudi ne razmišlja, da bi se vrnila za stalno. Kot pravi, je na Slovenijo trenutno nič ne veže. "Vse štipendije, za katere sem zaprosila v Sloveniji, so bile zavrnjene, tako da nikomur nisem dolžna odplačevati z delom v domovini," je pojasnila in dodala, da je od dela tudi odvisno, kje bo v prihodnosti živela. In glede na gospodarski in socialni položaj v domovini je domov ne vleče.

Ne spreglejte