Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
22. 6. 2013,
22.55

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

ženske ženske

Sobota, 22. 6. 2013, 22.55

8 let

Ženske molijo ob Zidu objokovanja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Judinje so se 25 let borile, da bi lahko skupaj z moškimi molile ob jeruzalemskem Zidu objokovanja, odločitev sodišča pa je razburila ortodoksne vernike.

Ko se je začel judovski mesec Tamuz, se je po 25 letih zgodilo tudi, da so ob sedmih zjutraj ob Zidu objokovanja v Jeruzalemu, enemu najbolj svetih judovskih krajev, molile tudi ženske. Čeprav so jih nekateri zmerjali, češ da je to v nasprotju s Toro, je bila skupna molitev moških in žensk pomembna zmaga za judovske borke za enakopravnost spolov.

Od kar je leta 1967 Zid objokovanja pripadel Izraelu, tam velja strikten protokol molitev, v skladu z ultra-ortodoksno judovsko prakso. Moški in ženske so morali moliti ločeno. Le moški so lahko peli iz Tore in nosili bele molitvene šale. Toda sedaj se je to spremenilo. Leta 1988 je skupina Ženske zidu začela s kampanjo, s katero so želele doseči, da bi tudi ženske smele ob Zidu objokovanja moliti tako kot moški, se pravi s Toro in molitvenim šalom in to ob istih urah kot moški. Aktivistke so dve desetletji in pol dokazovale, da judovski zakoni ne prepovedujejo skupne molitve moških in žensk.

Še letos je bila pred Zidom objokovanja aretirana skupina desetih žensk, ki so želel tam moliti skupaj z moškimi. Toda aprila je izraelsko vrhovno sodišče razsodilo, da Ženske zidu lahko svobodno molijo kjer in kadarkoli želijo. Odločitev sodišča je razburila judovsko ultra-ortodoksno skupnost, ženske pa so se veselile zmage.

Nasilni nasprotniki

V letih borbe za enakost so bile ženske večkrat tarča nasilja. Nedavno so aretirali najstnika, ki je na Facebooku spraševal, ali je po judovskem zakonu mogoče ustreliti žensko, ki moli ob Zidu objokovanja. Ko so pretekli teden ženske končno lahko molile z dovoljenjem sodišča, jih je varoval kordon policistov, ki jih je pospremil v prostor molitve za moške. Ko so skušale govoriti z ženskami, ki so molile v ženskem prostoru, so jih te zavrnile, češ da so nevernice. Zbralo se je tudi kakšnih 200 protestnikov, ki so nasprotovali odločitvi sodišča.

Članice gibanja Ženske zidu vztrajajo, da se le borijo proti mentalnemu getu, ki vlada v ultra-ortodoksni skupnosti, ki zagovarja ločitev spolov. Nasprotniki trdijo, da je žaljivo, da ženske pojejo iz Tore skupaj z moškimi. Trdijo celo, da je to seksualna provokacija in ogrožanje svobode moških, ki ne želijo slišati ženskega petja.

Lior Nevo, ena izmed članic skupine upornih žensk, je ob Zidu molila pred meseci in takrat so jo aretirali. Bila je v osmem mesecu nosečnosti. Tokrat je prišla z dva meseca staro hčerko Netto. "Uvideli so, da nima smisla, da nas ponovno aretirajo. Čez 12 let bo moja hčerka tu imela barmitzvo, obred sprejetja med odrasle. Izrael se spreminja," je zadovoljna.

Ne spreglejte