Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
20. 2. 2024,
7.40

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,42

Natisni članek

Vladimir Putin Volodimir Zelenski Vojna v Ukrajini

Torek, 20. 2. 2024, 7.40

2 meseca, 2 tedna

727. DAN VOJNE V UKRAJINI

Nenadoma umrl sin ruskega državnega naftnega velikana: "Padel je na posteljo in izgubil zavest"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,42
Igor Sečin | Na fotografiji je Igor Sečin, direktor ruskega naftnega velikana Rosneft. | Foto Guliverimage

Na fotografiji je Igor Sečin, direktor ruskega naftnega velikana Rosneft.

Foto: Guliverimage

V 35. letu starosti je 5. februarja umrl Ivan Sečin, sin Igorja Sečina, direktorja ruskega državnega naftnega velikana Rosneft. "Moški je padel na posteljo in izgubil zavest. Odnesli so ga na tla in ga poskusili oživljati. Ko je reševalno vozilo prispelo na kraj dogodka, je bil Sečin že mrtev," so sporočili in kasneje dodali, da je bil vzrok smrti krvni strdek.

Pregled pomembnejših dogodkov dneva

19.24 Rusija naj bi ponovno zavzela vas v regiji Herson

17.08 Ruskega pilota, ki je prebegnil v Ukrajino, našli mrtvega v Španiji
15.17 Bruselj odobril večmilijonsko humanitarno pomoč za Ukrajince
14.51 Rusija ob obletnici streljanja na protestnike na Majdanu krepi napade na Ukrajino
14.21 Nenadoma je umrl sin ruskega oligarha in vodje Rosnefta
10.52 Švedska napovedala novo rekordno vojaško pomoč Kijevu
7.27 Zelenski posvaril pred izredno težkimi razmerami na fronti

19.24 Rusija naj bi ponovno zavzela vas v regiji Herson

Ruska vojska je ponovno zavzela vas Krinki, majhno ukrajinsko mostišče v regiji Herson na bregu reke Dneper, ki je pod ruskim nadzorom, je danes na srečanju z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom izjavil ruski obrambni minister Sergej Šojgu. Putin je medtem nedavni ukrajinski umik iz mesta Avdijivka označil za kaotičen beg.

Ukrajinske sile so v vas Krinki vstopile novembra lani in jo nameravale uporabiti kot odskočno desko za nadaljnje napredovanje v regiji, a pri tem niso bile uspešne, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ukrajina je bila prav tako neuspešna pri obrambi Avdijivke v regiji Doneck, saj se je v soboto iz mesta umaknila, da bi preprečila obkolitev in obvarovala življenja svojih vojakov. Kmalu zatem je Moskva sporočila, da je prevzela popoln nadzor nad mestom.

Padec Avdijivke predstavlja največjo spremembo na več kot tisoč kilometrov dolgi fronti, odkar so ruske sile maja lani zavzele Bahmut. V luči tega je Putin danes umik ukrajinskih sil iz Avdijivke označil za kaotičen beg. "Ukrajina je izdala ukaz za umik svojih oboroženih sil, ko so te bile že na poti," je dodal.

17.08 Ruskega pilota, ki je prebegnil v Ukrajino, našli mrtvega v Španiji

Ruskega pilota Maksima Kuzminova, ki je avgusta lani s helikopterjem prebegnil v Ukrajino, so našli mrtvega v Španiji, je potrdila ukrajinska obveščevalna služba, ki ni navedla vzroka njegove smrti. Španska policija je sporočila, da je bil ruski pilot, čigar identitete ni objavila, ustreljen.

Španske oblasti domnevajo, da je umorjeni v Španiji živel pod lažnim imenom.  | Foto: Guliverimage Španske oblasti domnevajo, da je umorjeni v Španiji živel pod lažnim imenom. Foto: Guliverimage

Ukrajinska vojaška obveščevalna služba GUR je v ponedeljek potrdila, da je pilot Maksim Kuzminov, ki je avgusta lani s svojim helikopterjem Mi-8 priletel v Ukrajino, umrl v Španiji, pri čemer vzroka smrti ni navedla.

Tiskovni predstavnik GUR je za časnik Ukrajinska Pravda ob potrditvi njegove smrti pojasnil, da se je Kuzminov odločil, da se bo preselil v Španijo, čeprav so mu ponudili, da ostane v Ukrajini, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Španska policija je sporočila, da gre pri moškem, ki je bil ustreljen v Španiji, za truplo ruskega pilota helikopterja, ki je lani prebegnil v Ukrajino. Policija identitete moškega, ki je bil pretekli teden ubit blizu Alicanteja, sicer ni objavila, poroča BBC.

Španske oblasti domnevajo, da je umorjeni v Španiji živel pod lažnim imenom. V času smrti je imel po navedbah virov pri sebi dokumentacijo, ki ga je identificirala kot 33-letnega ukrajinskega državljana, vendar njegovo identiteto še preiskujejo.

Po poročanju španske tiskovne agencije EFE so šestkrat ustreljeno truplo našli v garaži v stanovanjskem območju v mestu Villajoyosa, kamor se je Kuzminov preselil po tistem, ko je dobil ukrajinsko državljanstvo, ker je zamenjal stran. Kot je pojasnil na novinarski konferenci lani septembra, se je za to odločil, ker nasprotuje vojni v Ukrajini.

Vodja ruske zunanje obveščevalne službe Sergej Nariškin je danes izjavil, da je ruski pilot, ki je prebegnil v Ukrajino in čigar truplo so našli v Španiji, izdajalec in zločinec, ki je od trenutka, ko je načrtoval svoje dejanje, postal moralno truplo, poročajo ruski mediji.

Nariškin pri tem ni ne potrdil ne zanikal morebitne vpletenosti Rusije v njegovo smrt. Oktobra lani je sicer ruska državna televizija poročala, da je ruska obveščevalna služba dobila ukaz, da Kuzminova odstrani, dodaja AFP.

15.17 Bruselj odobril večmilijonsko humanitarno pomoč za Ukrajince

Evropska komisija je za podporo ljudem, ki jih je prizadela ruska agresija proti Ukrajini, danes napovedala začetno humanitarno pomoč za letos v vrednosti 83 milijonov evrov. Od tega bo 75 milijonov evrov namenjenih za humanitarne projekte v Ukrajini, osem milijonov pa za humanitarne projekte v Moldaviji, so sporočili iz Bruslja.

V Ukrajini bodo sredstva namenjena za zagotavljanje nujne pomoči prebivalcem, vključno z dostopom do osnovnih potreb, kot so zatočišča, zaščita, čista voda, izobraževanje in zdravstveno varstvo. Po ocenah v Ukrajini humanitarno pomoč potrebuje okoli 14,6 milijona ljudi.

V sosednji Moldaviji bodo sredstva namenjena za zagotavljanje ciljno usmerjene pomoči najranljivejšim ukrajinskim beguncem, vključno s humanitarno denarno pomočjo za zagotavljanje osnovnih potreb, zaščite in zdravstvenega varstva.

Evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič je ob tem dejal, da Rusija zadnji dve leti vodi nepravično in neupravičeno vojno proti Ukrajini in njenemu ljudstvu. Pozdravil je odpornost in železno voljo ukrajinskega ljudstva, a opozoril, da je zaradi vojne skoraj 40 odstotkov Ukrajincev odvisnih od humanitarne pomoči.

"Za pomoč najbolj ranljivim, ki čutijo posledice te vojne tudi letos, bo EU Ukrajini zagotovila prvih 75 milijonov evrov humanitarne pomoči, Moldaviji pa osem milijonov evrov. Še naprej bomo pozorno spremljali spreminjajoče se potrebe na terenu in se odzvali na najbolj pereče humanitarne izzive," je dejal.

Vključno z danes napovedanimi sredstvi je Evropska komisija od začetka ruske invazije na Ukrajino februarja 2022 za programe humanitarne pomoči namenila skupno 926 milijonov evrov za pomoč civilistom, ki jih je prizadela vojna v Ukrajini. Od tega je 860 milijonov evrov dodelila za humanitarne programe v Ukrajini, 66 milijonov evrov pa za podporo beguncem, ki so pobegnili v sosednjo Moldavijo.

14.51 Rusija ob obletnici streljanja na protestnike na Majdanu krepi napade na Ukrajino

V zadnjih 24 urah je prišlo do 81 spopadov z ruskimi silami, ki so tudi izvedle 87 napadov iz zraka, je danes sporočila ukrajinska vojska in dodala, da je v enem od napadov v regiji Sumi umrlo pet civilistov. Do okrepljenih ruskih napadov prihaja v času, ko Ukrajina obeležuje 10. obletnico streljanja na protestnike na kijevskem trgu Majdan.

O napadih poročajo tudi proruske oblasti v regiji Doneck, ki trdijo, da je bila v napadu ukrajinskih sil ubita ena oseba, še tri pa so bile ranjene, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Ruske sile so v zadnjih tednih okrepile svoje napade na Ukrajino, nedavno pa so tudi zavzele mesto Avdijivka. V luči tega je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski v ponedeljek poudaril, da se ukrajinska vojska sooča s težkimi razmerami na celi fronti. Opozoril je na zamude pri dobavi pomoči in ponovil, da Ukrajina potrebuje topništvo, sisteme zračne obrambe in orožje daljšega dosega.

Okrepljeni ruski napadi prihajajo v času, ko Ukrajina obeležuje 10. obletnico streljanja na protestnike na kijevskem trgu Majdan. "Minilo je deset let od poskusa uničenja naše neodvisnosti. Toda pred desetimi leti smo bili odločni in odločni ostajamo tudi danes," je na Facebooku zapisal Zelenski.

Vodja njegovega urada Andrij Jermak je medtem poudaril, da je Rusija pred desetimi leti Ukrajino želela spremeniti v svojo kolonijo, a ji to ni uspelo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Protesti na trgu Majdan so izbruhnili 21. novembra 2013, saj takratni proruski predsednik Ukrajine Viktor Janukovič ni izpolnil obljube in podpisal pridružitvenega sporazuma med Ukrajino in Evropsko unijo. Protesti so nato leta 2014 pripeljali do njegovega strmoglavljanja. V nasilju na protestih je umrlo več kot sto ljudi.

14.21 Nenadoma je umrl sin ruskega oligarha in vodje Rosnefta

V 35. letu starosti je 5. februarja umrl Ivan Sečin, sin Igorja Sečina, direktorja ruskega državnega naftnega velikana Rosneft.

O smrti Sečina, ki je za Rosneft delal od marca 2014, niso poročali, dokler Leonid Nevzlin, izgnani ruski oligarh in kritik ruskega predsednika Vladimirja Putina, ni opozoril na vpis v državni register premoženja.

Vpis v register je povezan z Ivanom Igorevičem Sečinom, rojenim leta 1989, ki je živel v stavbi, opisani kot "hiša za sodelavce predsednika Putina", poročajo neodvisni ruski tiskovni mediji. V objavi na Facebooku je Nevzlin, nekdanji vodja naftnega velikana Yukos, novico opisal kot čudno naključje.

O Sečinovi smrti so poročali tudi mediji, ki naj bi imeli privilegirane informacije ruskih varnostnih sil. S sklicevanjem na neimenovani vir je poročal, da je Sečin okoli 4.30 v noči na 5. februar "tožil, da se slabo počuti in da se duši". 

"Moški je padel na posteljo in izgubil zavest. Odnesli so ga na tla in ga poskusili oživljati. Ko je reševalno vozilo prispelo na kraj dogodka, je bil Sečin že mrtev," so sporočili in kasneje dodali, da je bil vzrok smrti krvni strdek.

10.52 Švedska napovedala novo rekordno vojaško pomoč Kijevu

"Razlog, da še naprej podpiramo Ukrajino, je vprašanje človeškosti in dostojnosti. Rusija je začela nezakonito, neizzvano in neopravičljivo vojno," je na današnji novinarski konferenci dejal švedski obrambni minister Pal Jonson.

Sveženj pomoči za Ukrajino sestavljajo topniško strelivo, sistemi zračne obrambe, protitankovske rakete, čolni in podvodno orožje, kot so mine in torpedi, ter usposabljanja za ukrajinske vojake, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Gre za 15. sveženj pomoči Švedske Ukrajini od začetka ruske agresije in je največji doslej. Napoved o novi pomoči je prišla nekaj dni pred drugo obletnico ruske invazije na Ukrajino 24. februarja.

Obrambni minister Jonson je ob tem priznal, da so razmere v Ukrajini težke, in zagotovil podporo Švedske Kijevu, dokler bo treba.

7.27 Zelenski posvaril pred izredno težkimi razmerami na fronti

Ukrajinska vojska se po izgubi ključnega mesta Avdijivka sooča z izredno težkimi razmerami na celi fronti z Rusijo zaradi zamud v dobavi pomoči iz tujine, je bil v ponedeljek kritičen ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Prepričan je, da Rusija izkorišča te zamude v svoj prid, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Razmere so izredno težke na več delih frontne črte, kjer so ruske enote zbrale največje rezerve," je dejal Volodimir Zelenski v ponedeljek po obisku bojišč na vzhodu države. Izpostavil je, da Ukrajina potrebuje topništvo, sisteme zračne obrambe in orožje daljšega dosega.

Ameriški predsednik Joe Biden je sicer konec tedna Zelenskemu izrazil prepričanje, da bo kongres ZDA kmalu odobril dodatno pomoč, ki je predmet političnih preigravanj med demokrati in republikanci v Washingtonu. Podobno je danes ocenil ukrajinski premier Denis Šmihal, ki je na obisku na Japonskem.

Šmihal meni, da bo kongres kmalu odobril pomoč in da bo lahko Ukrajina nadaljevala svoj boj z mednarodno podporo, ob tem pa je zavrnil ugibanja glede pomanjkanja podpore v svetu.

"Ne moremo govoriti o utrujenosti, saj gre za eksistenčno vojno - ne moreš biti utrujen, ko se boriš za svojo prihodnost, za svoje življenje ... Za svetovni varnostni red," je dejal.

V Ukrajini kljub silovitim bojem že več mesecev ni bilo bistvene spremembe na frontnih črtah. Konec tedna so se ukrajinske sile umaknile iz Avidijvke v regiji Doneck, kjer so se mesece borili z ruskimi vojaki, ki so naposled prevzeli nadzor nad mestom.

Tanja Fajon, Varnostni svet ZN
Novice Fajonova: Smrt Navalnega ne bo šla neopaženo mimo
Ukrajina
Novice Enajst ugrabljenih otrok vrnili družinam v Ukrajini
Tucker Carlson, Vladimir Putin, intervju
Novice "Putinu so šteti dnevi"
Penčukov
Novice Zloglasni Ukrajinec, ki so ga iskali deset let, priznal, da je kriv

 

Ne spreglejte