Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
5. 10. 2024,
13.52

Osveženo pred

2 uri, 1 minuta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,66

Natisni članek

Natisni članek

Rusija Ukrajina Volodimir Zelenski

Sobota, 5. 10. 2024, 13.52

2 uri, 1 minuta

Zelenski naj bi v Ramsteinu predstavil "načrt za zmago"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,66
Volodimir Zelenski | Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski poskuša že več mesecev prepričati zahodne zaveznice, naj Kijevu odobrijo uporabo orožja dolgega dosega tudi za napade na cilje v Rusiji. | Foto Guliverimage

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski poskuša že več mesecev prepričati zahodne zaveznice, naj Kijevu odobrijo uporabo orožja dolgega dosega tudi za napade na cilje v Rusiji.

Foto: Guliverimage

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes napovedal, da se bo naslednji teden udeležil zasedanja kontaktne skupine za Ukrajino v Ramsteinu v Nemčiji, ter sporočil, da bo predstavil "načrt za zmago" oziroma jasne in konkretne korake za pravičen konec vojne.

"Pripravljamo se na 25. srečanje v Ramsteinu 12. oktobra, ki bo prvič potekalo na ravni voditeljev. Predstavili bomo načrt za zmago – jasne in konkretne ukrepe za pravičen konec vojne," je Volodimir Zelenski zapisal na družbenem omrežju X in dodal, da rusko agresijo lahko ustavi "odločnost partnerjev in krepitev Ukrajine".

Do srečanja, ki se ga bo med drugim udeležil predsednik ZDA Joe Biden, prihaja v ključnem času za Ukrajino, pred novembrskimi predsedniškimi volitvami v ZDA. V primeru zmage Donalda Trumpa bi bila lahko pod vprašajem nadaljnja ameriška podpora, ki je za Kijev ključnega pomena, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Srečanje bo potekalo tudi v času, ko se krepijo pozivi, naj Kijev pristane na pogajanja z Rusijo, kar Zelenski zavrača.

Vugledar v Ukrajini
Novice Ruska vojska zavzela strateško pomembno mesto #video

Zelenski poskuša že več mesecev prepričati zahodne zaveznice, naj Kijevu odobrijo uporabo orožja dolgega dosega tudi za napade na cilje v Rusiji. Več držav, vključno z ZDA, to zavrača, ker se bojijo zaostrovanja odnosov z Rusijo.

Zelenski ni razkril podrobnosti načrta, ki ga je septembra med obiskom v Washingtonu predstavil Bidnu. Tiskovni predstavnik State Departmenta pa je dejal, da načrt vsebuje "številne produktivne korake" za sodelovanje ZDA z Ukrajino, poroča AFP.

Ruska vojska
Novice V ruskem obstreljevanju Hersona več smrtnih žrtev
Mark Rutte
Novice Predaja poslov v zvezi Nato. Vodenje prevzema liberalec Rutte.
ruska vojska rusija vojak vojska ukrajina
Novice Rusija za prihodnje leto načrtuje 30-odstotno povečanje obrambnih izdatkov
Ne spreglejte