Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
3. 1. 2023,
6.29

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

127

Natisni članek

Volodimir Zelenski napad vojna Rusija Ukrajina

Torek, 3. 1. 2023, 6.29

1 leto, 4 mesece

314. DAN VOJNE V UKRAJINI

Ukrajinci: V topniškem napadu ubitih ali ranjenih 500 ruskih vojakov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

127

Ukrajinske oblasti so sporočile, da so v topniškem napadu v regiji Herson ubile ali ranile okoli 500 ruskih vojakov. "Sovražnikove izgube znašajo 500 mrtvih in ranjenih," je ukrajinski generalštab objavil v poročilu o napadu blizu vasi Čulakivka na silvestrovo. Vplivni ruski poslovnež in ustanovitelj zasebnega vojaškega podjetja Wagner Jevgenij Prigožin si je ogledal improvizirano mrtvašnico blizu ukrajinske vzhodne fronte, kjer hranijo trupla njegovih borcev, poroča The Guardian. Na posnetku, objavljenem na silvestrovo, je prikazano, kako je Prigožin ob obisku kleti polne trupel dejal, da "jim je pogodba potekla in da gredo prihodnji teden domov".

Dnevni pregled najpomembnejših dogodkov: 
20.52 
Umrl nekdanji predsednik ruskega parlamenta Ruslan Kasbulatov
19.07 Šef skupine Wagner posnet ob truplih plačancev: Poteče jim pogodba, zdaj gredo domov
18.47 Putin ukazal predvajanje dokumentarcev o vojni v Ukrajini
18.14 To je ostalo od znamenite ukrajinske ledene dvorane
17.48 Macron: Ukrajina potrebuje našo podporo bolj kot kdajkoli prej
13.06 Ukrajinci trdijo, da je bilo v topniškem napadu ubitih ali ranjenih 500 ruskih vojakov
11.36 Grozljive številke: več kot tri tisoč Ukrajincev še vedno v ruskem ujetništvu 
9.08 Med javljanjem v živo nedaleč od novinarja eksplodiral izstrelek 
8.22 Ukrajinska policija je v osvobojenem Harkovu odkrila mučilna taborišča
7.18 V ruskem raketnem napadu uničena znamenita ukrajinska dvorana
6.30 Zelenski: Rusija načrtuje serijo napadov z droni, da bi popolnoma izčrpala Ukrajino

20.52 Umrl nekdanji predsednik ruskega parlamenta Ruslan Kasbulatov

V 81. letu starosti je umrl nekdanji predsednik ruskega parlamenta Ruslan Kasbulatov, je danes poročala ruska javna televizija. Kasbulatov je veljal za tesnega zaveznika nekdanjega ruskega predsednika Borisa Jelcina, s katerim sta se nato sprla, njun spor pa je dosegel vrhunec z ustavno krizo in obleganjem parlamenta v Moskvi leta 1993.

Kasbulatov je vodil vrhovni sovjet v trenutku, ko je tega Jelcin razpustil, kar je predsednik ruskega parlamenta označil kot državni udar.

Po spopadu 4. oktobra 1993, med katerim so tanki tudi ciljali poslopje parlamenta, je bil Kasbulatov skupaj s svojimi zavezniki aretiran. Leto pozneje ga je ruska duma pomilostila.

Kasbulatov, sicer etnični Čečen, je umrl na svojem domu na obrobju Moskve, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Vzrok njegove smrti ostaja neznan.

19.07 Šef skupine Wagner posnet ob truplih plačancev: Poteče jim pogodba, zdaj gredo domov

Ruski vojaki so tedne poskušali zavzeti hišo v ključnem mestu Donbas Bahmut, je po poročanju The Guardiana povedal Jevgenij Prigožin, vodja ruskega zasebnega vojaškega podjetja Wagner.

Na videoposnetku, objavljenem na silvestrovo, vplivni ruski poslovnež obišče klet blizu vzhodne fronte, kjer hranijo trupla njegovih borcev. Na posnetku si Prigožin ogleduje trupla v improvizirani mrtvašnici. V kotu sobe je mogoče videti vreče za trupla, zložene do višine ramen.

"Pogodba jim je potekla, prihodnji teden gredo domov. Ti se pripravljajo na pošiljanje. Vsi delamo na silvestrovo. Tukaj ležijo Wagnerjevi borci, ki so umrli na fronti. Zdaj jih bomo dali v kovinske krste in gredo domov," je na posnetku slišati Prigožina. 

18.47 Putin ukazal predvajanje dokumentarcev o vojni v Ukrajini

Ruski predsednik Vladimir Putin je kulturnemu ministrstvu danes naročil, naj v kinematografih zagotovi prikazovanje dokumentarnih filmov o vojni v Ukrajini. Rusko obrambno ministrstvo pa mora v skladu z navodili nuditi oporo vsem filmskim ustvarjalcem, ki bodo snemali dokumentarce o "herojstvu udeležencev posebne vojaške operacije".

Filmi ruske proizvodnje bodo morali biti posvečeni tudi "boju proti širitvi neonacistične in neofašistične ideologije", je zapisano v seznamu navodil, objavljenem na spletni strani Kremlja. Kulturno ministrstvo mora organizirati še "festival patriotskih dokumentarcev".

Kulturna ministrica Olga Ljubimova mora spremembe uveljaviti do 1. februarja, obrambni minister Sergej Šojgu pa bo Putinu o implementaciji danih navodil poročal mesec pozneje.

Ruske oblasti so od začetka invazije v Ukrajini februarja lani okrepile nadzor nad neodvisnimi mediji, medtem pa provladni mediji prenašajo državno propagando in upravičujejo odločitev Kremlja o napadu na zahodno sosedo. Cilja tega sta bila po Putinovih besedah "denacifikacija" in "demilitarizacija" Ukrajine.

V skladu z novo restriktivno zakonodajo morajo mediji med drugim vojno v Ukrajini označevati izključno kot posebno vojaško operacijo.

18.14 To je ostalo od znamenite ukrajinske ledene dvorane

Ukrajinsko obrambno ministrstvo je objavilo fotografije znamenite ledene dvorane pred in po ruskem napadu. Ledena dvorana v mestu Družkivka v regiji Doneck je bila povsem uničena v raketnem napadu ruske vojske.

Generalni direktor kluba Fedor Iljenko je na Facebooku zapisal, da je prostor več kot le zgradba, saj gosti največjo ukrajinsko šolo hokeja in umetnostnega drsanja. Ta dvorana pa je bila prizorišče ukrajinskih prvenstev, mednarodnih tekmovanj in kulturnih dogodkov.

17.48 Macron: Ukrajina potrebuje našo podporo bolj kot kdajkoli prej

Francoski predsednik Emmanuel Macron je med današnjim srečanjem s švedskim premierjem Ulfom Kristerssonom v Parizu ponovil, da Ukrajina "bolj kot kdajkoli prej potrebuje našo podporo".

"Zmaga Ukrajine je eksistencialna za Evropo in ves svet," je dejal Kristersson in predstavil prednostne naloge Švedske, ki je 1. januarja prevzela predsedovanje Evropski uniji.

Voditelja sta omenila prošnjo Švedske in Finske za članstvo v Natu, pri čemer je Macron dejal, da lahko Švedska računa na podporo in solidarnost Francije. Kristersson je dejal, da so za podporo hvaležni in da delajo točno to, kar so napovedali, da bodo storili, da bi lahko čim prej vstopili v zavezništvo. 

13.06 Ukrajinci trdijo, da je bilo v topniškem napadu ubitih ali ranjenih 500 ruskih vojakov

Ukrajinske oblasti so sporočile, da so v topniškem napadu v regiji Herson ubile ali ranile okoli 500 ruskih vojakov.

"Sovražnikove izgube znašajo 500 mrtvih in ranjenih," je ukrajinski generalštab objavil v poročilu o napadu blizu vasi Čulakivka na silvestrovo.

Teh številk ni mogoče preveriti iz neodvisnih virov, obe strani pa pogosto navajata visoke številke mrtvih na sovražnikovi strani, piše Reuters.

Generalštab je dodal, da so bile ruske sile dan pozneje napadene tudi v vasi Fedorivki. Število žrtev ni znano. Te vasi so na jugovzhodni strani reke Dneper v regiji Herson pod rusko okupacijo.

Kijev je v ponedeljek poročal, da je bilo v napadu na silvestrovo v mestu Makijevka v Donecku ubitih več sto ruskih vojakov. Rusko obrambno ministrstvo je potrdilo, da je bilo ubitih 63 nabornikov.

Kijev trdi, da je bilo ubitih okoli 400 ruskih vojakov, 300 pa jih je bilo ranjenih. Ruski vojaški blogerji so poročali tudi o več sto žrtvah.

Po navedbah medijev so bili ubiti mobiliziranci, ki so se v stavbi zbrali na praznovanju novega leta.

11.36 Grozljive številke: več kot tri tisoč Ukrajincev še vedno v ruskem ujetništvu 

Najmanj 3.392 ukrajinskih vojakov in civilistov je trenutno v ruskem ujetništvu, trdi Aljona Verbicka, pooblaščenka ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega za zaščito pravic veteranov. Dodaja, da je Rusija to število uradno potrdila.

Komisar je še poudaril, da je najmanj 15 tisoč Ukrajincev, vključno z vojaki in civilisti, pogrešanih. Verbicka je v pogovoru za nemški RND dejala, da ne vedo, kaj se je zgodilo s pogrešanimi, omenila pa je tri možnosti. Povedala je, da so bili morda prisilno izgnani v Rusijo ali da so v ruskem ujetništvu, poudarila pa je tudi, da obstaja realna možnost, da so jih pobili.

Po podatkih ministrstva za reintegracijo začasno zasedenih ozemelj je Ukrajina leta 2022 vrnila skoraj 1.600 vojnih ujetnikov. V nedavni izmenjavi ujetnikov 31. decembra so iz ruskega ujetništva izpustili 140 Ukrajincev, piše Kyiv Independent.

9.08 Med javljanjem v živo nedaleč od novinarja eksplodiral izstrelek 

Francoski novinar, ki se je v živo javljal iz ukrajinskega mesta Kramatorsk, je imel neprijetno izkušnjo, saj je med njegovim javljanjem v studio v njegovi neposredni bližini eksplodiral izstrelek, ki je zadel tla in bližnje objekte. Ob tem je nastala velika eksplozija, ki je povzročila ogromno gmotno škodo. Ruski napadi na ukrajinsko ozemlje se niso ustavili niti med praznovanjem novega leta.

Več preberite na: 

Novice Med javljanjem v živo nedaleč od novinarja eksplodiral izstrelek #video

8.22 Ukrajinska policija je v osvobojenem Harkovu odkrila mučilna taborišča

Ukrajinska policija je sporočila, da je po osvoboditvi območja izpod ruske okupacije odkrila 25 mučilnih taborišč okoli vzhodnega mesta Harkov.

Ruski vojaki so v taboriščih v nečloveških razmerah zadrževali in mučili civiliste, je v ponedeljek na Facebooku zapisal regionalni načelnik policije Volodimir Timoško. Nekatere zapornike so mučili z elektrošoki, nekaterim so polomili prste, je povedal Timoško.

Območje okrog Harkova so mesece zasedale ruske sile. Umaknile so se šele v začetku septembra po ukrajinski protiofenzivi. Od septembra so na osvobojenem območju odkrili 920 trupel civilistov, med njimi 25 otrok, je dodal Timoško. Po njegovih besedah ​​so jih ubili ruski vojaki. Ruski vojaki so po preiskavah ukrajinskih oblasti zagrešili vojne zločine tudi na drugih zasedenih ozemljih.

Po umiku ruskih sil so v kijevskem predmestju Buča odkrili trupla več kot 400 ljudi. Večina jih je umrla nasilno, preiskava pa se nadaljuje.

7.18 V ruskem raketnem napadu uničena znamenita ukrajinska dvorana

V raketnem napadu, ki so ga ruske sile izvedle na vzhodu Ukrajine, je bila uničena ledena dvorana v mestu Družkivka v regiji Doneck, je sporočila ukrajinska hokejska zveza. Pred tem so poročali, da je raketa zadela mesto in ranila dve osebi.

"Ruski okupator je od začetka vojne uničil pet drsališč," in sicer hokejski stadion Družba v Donecku, areni v Mariupolu in Melitopolu, Ledeno palačo v Severodonecku in zdaj še areno Altair v Družkivki.

Ukrajinski hokejski klub Donbas, ki ga Altair uporablja od leta 2014, potem ko so proruski separatisti razglasili Ljudsko republiko Doneck, je sporočil, da je bila dvorana uničena v raketnem obstreljevanju.

Ta dvorana je bila prizorišče ukrajinskih prvenstev, mednarodnih tekmovanj in kulturnih dogodkov. Generalni direktor kluba Fedor Iljenko je na Facebooku zapisal, da je prostor več kot le zgradba, saj gosti največjo ukrajinsko šolo hokeja in umetnostnega drsanja.

6.30 Zelenski: Rusija načrtuje serijo napadov z droni, da bi popolnoma izčrpala Ukrajino

"Imamo informacije, da Rusija načrtuje dolgoročne napade z iranskimi brezpilotnimi letali Shahid," je dejal Zelenski v svojem nočnem videonagovoru.

"Ukrajina mora ukrepati in storiti vse, da teroristom ne bo uspelo doseči zastavljenega cilja," je poudaril ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. | Foto: AP / Guliverimage "Ukrajina mora ukrepati in storiti vse, da teroristom ne bo uspelo doseči zastavljenega cilja," je poudaril ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Foto: AP / Guliverimage "Verjetno računajo na izčrpavanje. Izčrpavanje naših ljudi, naše protiletalske obrambe, naše energije," je dodal.

"Ukrajina mora ukrepati in storiti vse, da teroristom ne bo uspelo doseči zastavljenega cilja," je še poudaril Zelenski.

Rusija je tudi na silvestrski večer izvajala nočne napade na ukrajinska mesta, vključno s prestolnico Kijev. Tudi 1. in 2. januarja so Rusi na Ukrajino izstreli na desetine iranskih brezpilotnih letal Shahid. Iz Kijeva so sporočili, da so Ukrajinci v zadnjem valu napadov sestrelil vseh 39 brezpilotnih letal, od katerih jih je bilo 22 sestreljenih nad prestolnico. 

Ukrajina
Novice V napadu na vzhodu Ukrajine ubitih na desetine ruskih vojakov
Ukrajina
Novice Rusija ni še nikoli priznala toliko mrtvih v enem samem napadu
Plin. EU. Rusija. Nord stream.
Novice Cene plina v Evropi najnižje od začetka vojne v Ukrajini #video
Vitalij Kličko
Novice Napovedi so se uresničile: Rusi na novoletni večer raketirajo Ukrajino, žrtve tudi v Kijevu
Ne spreglejte