Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
2. 1. 2023,
17.44

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,96

93

Natisni članek

invazija Rusija Ukrajina

Ponedeljek, 2. 1. 2023, 17.44

1 leto, 4 mesece

Rusija ni še nikoli priznala toliko mrtvih v enem samem napadu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,96

93

313. dan od začetka ruske invazije na Ukrajino. V raketnem napadu na stavbo v mestu Makijevka v okupiranem Donecku je umrlo približno 400 ruskih vojakov, še kakšnih 300 pa je bilo ranjenih, so danes sporočili iz ukrajinske vojske. Rusko obrambno ministrstvo je potrdilo napad s štirimi ukrajinskimi raketami, a dodalo, da je bilo ubitih 63 ruskih vojakov. Kot poročajo tuje tiskovne agencije, gre za zelo nenavaden primer. Že to, da je Moskva potrdila napad, je neobičajno. Poleg tega ruska stran vse od začetka vojne v Ukrajini še ni priznala tako velikega števila žrtev na enem samem kraju – čeprav so številke, ki jih navaja, bistveno nižje od ukrajinskih.

 

Dnevni pregled najpomembnejših dogodkov: 

17.49 Na posnetkih je mogoče videti trupla, ki ležijo pod ruševinami
13.00 Ukrajina trdi, da je v napadu ubila in ranila več sto ruskih vojakov
10.39 Ukrajinci vrnili udarec: z droni uničili infrastrukturo v Rusiji
8.30 Že peti dan srditi boji za avtocesto
8.00 Rusija Ukrajino napadla z droni v novem letu
7.00 Rusi celo priznali žrtve na svoji strani

17.49 Na posnetkih je mogoče videti trupla, ki ležijo pod ruševinami

Med ubitimi ruskimi vojaki v mestu Makijevka naj bi prevladovali rezervisti, ki so bili vpoklicani v okviru delne mobilizacije. V poslopju, ki ni bilo varovano, naj bi se zbrali na novoletni zabavi. Poleg ali celo v sami zgradbi naj bi se nahajalo skladišče streliva, zaradi česar je bila eksplozija še močnejša in napad bolj smrtonosen, kot bi bil sicer, a te informacije niso potrjene.

Na posnetkih, ki krožijo po spletu, je videti popolnoma porušeno poslopje ter trupla, ki ležijo pod ruševinami. Številni Rusi so zato na družbenih omrežjih izrazili dvom glede navedb Moskve, da je smrtnih žrtev le dobrih 60, saj da je povsem jasno, da jih je veliko več.

Kot še poroča nemška tiskovna agencija dpa, naj bi ukrajinska vojska na dogajanje v Makijevki postala pozorna zaradi velike aktivnosti podatkovnega prometa na mobilnih telefonih.

Preberite več ...

13.00 Ukrajina trdi, da je v napadu ubila in ranila več sto ruskih vojakov

V raketnem napadu na stavbo v mestu Makijevka v okupiranem Donecku je umrlo približno 400 ruskih vojakov, še kakih 300 je bilo ranjenih, so sporočili iz ukrajinske vojske. Proruske sile so potrdile, da so v napadu utrpele precejšne izgube, vendar niso podale natančnih številk, poroča britanski BBC.

Danil Besonov, eden od proruskih uradnikov v zasedenem Donecku, je na Telegramu zapisal, da je raketa zadela poslopje poklicne šole v Makijevki dve minuti po polnoči na novoletni dan. Po njegovih besedah so ukrajinske sile za napad uporabile ameriški raketni sistem himars, točno število mrtvih in ranjenih pa še ni znano.

Iz proruske uprave v regiji Doneck so po poročanju BBC sporočili, da so ukrajinske sile v noči na novo leto na regijo izstrelile najmanj 25 raket.

Tudi več ruskih komentatorjev in blogerjev je na spletu potrdilo ukrajinski napad na poslopje v Makijevki, kjer naj bi bili nameščeni ruski vojaki, a ob tem dodajajo, da je število žrtev precej nižje od tistega, ki ga navajajo v Kijevu.

Rusko obrambno ministrstvo je ukrajinske navedbe o napadu potrdilo, a obenem sporočilo, da je bilo pri tem ubitih le 63 ruskih vojakov.

10.39 Ukrajinci vrnili udarec: z droni uničili infrastrukturo v Rusiji

Ukrajinska vojska je z brezpilotnimi letalniki napadla energetsko infrastrukturo v Rusiji, poroča TASS. Cilj Ukrajincev je bilo rusko okrožje Klimovsky na meji z Ukrajino. Kot poroča TASS, so Ukrajinci uspešno uničili transformator in posledično je vsaj eno mesto ostalo brez električne energije. V napadu nihče ni bil ranjen.

8.30 Že peti dan srditi boji za avtocesto

Pet dni že trajajo srditi spopadi med ukrajinsko in rusko vojsko za nadzor nad avtocesto P66, je sporočilo britansko obrambno ministrstvo. Avtocesta je glavna povezava med okupiranim Donbasom in Rusijo.

8.00 Rusija Ukrajino napadla z droni v novem letu

Ukrajinsko prestolnico in več drugih regij so ponoči pretresli novi ruski napadi z raketami in brezpilotnimi letalniki iranske izdelave. To je bila za Ukrajince že peta zaporedna noč ruskih napadov, potem ko so ti na novoletni konec tedna terjali najmanj štiri življenja, tri v soboto in enega v nedeljo, poročajo tuje tiskovne agencije.

Tokrat so sirene, ki označujejo nevarnost zračnih napadov, v Kijevu zadonele kmalu po polnoči. Prebivalci so se morali zateči v zaklonišča, kjer so ostali približno tri ure, dokler niso oblasti alarma preklicale, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po navedbah oblasti je Rusija znova napadla z droni šahed iranske izdelave. Med drugim so bili poškodovani balkoni in okna ene od stolpnic v okrožju Desnjanski, pri čemer je bil ranjen 19-letnik, sicer pa je bila glavna tarča napadov znova kritična infrastruktura v mestu. Številni Kijevčani so tako znova ostali brez elektrike in ogrevanja.

Ukrajinska zračna obramba je sicer delovala, sestrelila naj bi 20 predmetov.

Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa so bile poleg Kijeva v noči na danes tarča ruskih napadov tudi regije Poltava, Harkov, Doneck, Dnepropetrovsk, Mikolajiv in Herson.

7.00 Rusi celo priznali žrtve na svoji strani

Ukrajinska vojska je sporočila, da je bilo za novo leto v kraju Makijivka v regiji Doneck ubitih 400 ruskih vojakov. Ruska vojska je tokrat, kar je precej neobičajno, priznala žrtve na svoji strani, a ni razkrila, koliko jih je bilo, poroča britanski BBC.

Ne spreglejte