SiolNET. Novice Svet
1,20

termometer

  • Messenger
  • Messenger

ZDA uvedle obvezno cepljenje za številne prebivalce

1,20

termometer

Cepljenje v ZDA
Foto: Reuters

V ZDA so zaradi krepitve pandemije bolezni covid-19 zaradi različice novega koronavirusa začeli uvajati zahtevo po obveznem cepljenju tako v javnem kot zasebnem sektorju, sicer zaposlene čaka redno testiranje. Ob tem je ameriški center za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC) priporočil maske v zaprtih prostorih tudi za cepljene.

Po podatkih ameriške Univerze Johnsa Hopkinsa se je v ZDA z novim koronavirusom okužilo 34,7 milijona ljudi, umrlo je že skoraj 612 tisoč covidnih bolnikov. Zaradi različice delta so okužbe in smrti začele počasi znova naraščati med tistimi, ki niso cepljeni. V ZDA so doslej cepili šele polovico prebivalstva.

Ameriški predsednik Joe Biden bo zaradi tega danes napovedal uvedbo obveznega cepljenja za javne uslužbence. To že velja za zdravstvene delavce ministrstva za veteranske zadeve.

Kalifornija je že napovedala, da se bodo morali vsi njeni javni uslužbenci cepiti od 21. avgusta. To bo veljalo tudi za vse delavce v zasebnem zdravstvu.

policija ZDA Novice Dramatičen konec osemdesetkilometrskega lova za pobeglim voznikom #video

V New Yorku od 13. septembra 

Andrew Cuomo Foto: Reuters Mesto New York je uvedlo enako zahtevo za vse javne uslužbence od 13. septembra, v sredo pa je to za vse zdravstvene delavce uvedel tudi guverner države Andrew Cuomo, in sicer od 6. septembra. V mestu New York poskušajo od 30. julija privabiti ljudi k cepljenju s 100 dolarji za vsakega, ki dobi prvi odmerek cepiva proti novemu koronavirusu.

Podobno obvezno cepljenje uvajajo tudi v drugih večjih mestih v ZDA in tudi v nekaterih velikih zasebnih podjetjih. Tisti, ki bodo obvezno cepljenje zavrnili, bodo morali na redne tedenske teste na novi koronavirus.

Glavni izvršni direktor Googla Sundar Pichai je v sredo naznanil, da se bodo morali vsi zaposleni v ZDA, ki se bodo vrnili v pisarne, obvezno cepiti, čeprav je Google delo od doma podaljšal do 18. oktobra.

Podobno razmišljajo tudi pri Facebooku

Podobno naj bi zahteval tudi Facebook, čeprav tam za zdaj še niso določili, kdaj se bodo zaposleni vračali v pisarne. Apple je vrnitev na delovna mesta preložil, obenem pa še ni prišel na dan z najavo po obveznem cepljenju. Sporočil je, da morajo od danes nositi zaščitne maske vsi njihovi prodajalci v trgovinah in kupci.

Številni Američani zavračajo cepljenje proti covidu-19 in ameriške oblasti so se skupaj z zasebnim sektorjem odločile za ukrepanje. Direktorica CDC Rochelle Walensky je ob izdaji priporočila o zaščitnih maskah dejala, da novi podatki kažejo, da lahko tudi nekateri cepljeni druge okužijo z različico delta.

Kongresni zdravnik Brian Monahan pa je v torek ukazal zaščitne maske v skupnih prostorih kongresa, kar demokrati spoštujejo, večina republikancev pa ukaz ignorira oziroma se mu aktivno upira kljub temu, da morajo potem plačati denarno kazen.

Avstrija covid Novice Rast okužb v Avstriji delno posledica obiska festivala v Zrćah

Cepljenih več demokratov kot republikancev

Vodja manjšine v predstavniškem domu Kevin McCarthy je dejal, da odločitev o zaščitnih maskah ne temelji na znanosti, ampak na samovolji levih vladnih uradnikov, ki želijo živeti v stanju pandemije. Predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi je potem za ameriško televizijo MSNBC McCarthyja označila za kretena.

Anketa ameriške televizije CNN je ugotovila, da se je proti novemu koronavirusu doslej cepilo 100 odstotkov vseh demokratov v predstavniškem domu in senatu. Od republikancev se jih je v senatu cepilo 92 odstotkov, v predstavniškem domu 44,8 odstotka.

Republikanci Marjorie Taylor Greene, Thomas Massie in Ralph Norman so na zveznem sodišču v Washingtonu vložili tožbo proti Pelosijevi, ker je uvedla denarne kazni za tiste, ki ne nosijo zaščitnih mask, če tako ukaže kongresni zdravnik, in jim kazni samodejno odtegnejo od plače. Tožniki trdijo, da jim kratijo pravice in svoboščine.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin