SiolNET. Novice Svet
0,40

termometer

  • Messenger
  • Messenger

ZDA uradno obvestile ZN o izstopu iz WHO

0,40

termometer

Donald Trump
Ameriški predsednik Donald Trump je umik ZDA iz WHO napovedal že marca letos. Foto: Getty Images

ZDA so Združene narode (ZN) v ponedeljek uradno obvestile, da izstopajo iz Svetovne zdravstvene organizacije (WHO). To so, potem ko je to sporočil visoki ameriški predstavnik, potrdili tudi v ZN in WHO. Vendar pa je to proces, ki traja leto dni, tako da bo izstop začel veljati 6. julija 2021. Do takrat morajo ZDA poravnavati svoje obveznosti do WHO.

Ameriški predsednik Donald Trump je umik države iz WHO napovedal že marca, sredi najhujše svetovne pandemije v zadnjem stoletju, z utemeljitvijo, da WHO preveč gleda skozi prste Kitajski, kjer naj bi decembra lani nastal novi koronavirus po naravni poti na eni od tržnic v mestu Wuhan, poroča STA. Aprila je Trump nato ustavil financiranje WHO, 18. maja pa je dal WHO ultimat, naj izvede reforme ali pa bodo ZDA po več kot 70 letih članstva izstopile.

World health organization WHO logo stavba Novice Ameriški senator: ZDA uradno izstopile iz WHO

Biden napoveduje, da bo v primeru zmage preklical Trumpovo odločitev

Tiskovni predstavnik generalnega sekretarja ZN Stephane Dujarric je v torek sporočil, da je generalni sekretar ZN Antonio Guterres kot depozitar ustanovne listine oziroma ustave WHO iz leta 1946 zdaj v procesu verifikacije, ali so izpolnjeni pogoji za umik ZDA iz organizacije. Ti določajo, da mora država, ki želi izstopiti, plačevati svoje prispevke še leto dni. ZDA na leto v proračun WHO namenijo okoli 450 milijonov dolarjev, pri čemer za letos in starejše obveznosti dolgujejo še 200 milijonov dolarjev.

Joe Biden je napovedal, da bo v primeru zmage na ameriških predsedniških volitvah, ki bodo novembra letos, preklical Trumpovo odločitev o izstopu ZDA iz WHO. Joe Biden je napovedal, da bo v primeru zmage na ameriških predsedniških volitvah, ki bodo novembra letos, preklical Trumpovo odločitev o izstopu ZDA iz WHO. Foto: Reuters

Ameriški demokratski predsedniški kandidat Joe Biden je v torek že obljubil, da bo v primeru zmage na novembrskih volitvah nemudoma po prevzemu položaja preklical odločitev Trumpa o izstopu ZDA iz WHO. "Američani so varnejši, če sodelujejo pri krepitvi svetovnega zdravja. Prvi dan na položaju nas bom spet pridružil WHO in obnovil naše vodenje na svetovnem odru," je sporočil Biden.

Melania Trump Novice Vandali požgali kip Melanie Trump

Do predsednikove odločitve skeptični tudi nekateri republikanci

State Department je sicer v ponedeljek zagotovil, da si bodo ZDA še naprej prizadevale za reforme WHO. Napoved o umiku iz omenjene organizacije v ZDA sicer ni naletela na naklonjenost ne pri demokratih ne pri republikancih. Republikanski predsednik senatnega odbora za zdravstvo Lamar Alexander je dejal, da se ne strinja z odločitvijo vlade. "Seveda je treba podrobno pogledati napake WHO glede koronavirusa, vendar pa je čas za to po krizi, ne sredi krize," je dejal Alexander.

"Predsednikov uradni umik iz WHO je popoln nesmisel. Medtem ko je ogroženih na milijone življenj, predsednik pohablja mednarodna prizadevanja za zmago nad virusom," pa je prek Twitterja sporočila demokratska predsednica predstavniškega doma kongresa Nancy Pelosi.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin