Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
26. 9. 2018,
11.34

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,12

2

Natisni članek

medicina zdravje zdravstvo invalidi

Sreda, 26. 9. 2018, 11.34

5 let, 7 mesecev

ZDA: štirje paralizirani invalidi lahko stojijo ali celo hodijo #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,12

2

V ZDA so še štirje paralizirani invalidi s poškodovano hrbtenjačo, ki s pomočjo električnih stimulacij lahko znova hodijo oziroma stojijo ali sedijo. Dosežek je uspel zdravnikom raziskovalnega centra v Kentuckyju, odkritja pa so objavili v znanstveni reviji New England Journal of Medicine.

Malo pred tem je bil v znanstveni reviji Nature Medicine objavljen tudi dosežek na kliniki Mayo v Minnesoti, ko je paraliziran moški s pomočjo elektronskega vsadka ponovno shodil.

Znanstveniki v raziskovalnem centru za poškodbe hrbtenjače Univerze Louisville v Kentuckyju so že leta 2014 sporočili, da jim je pri nekaterih pacientih uspelo s pomočjo elektrostimulacij doseči, da so znova dobili občutek v paraliziranih okončinah.

Primož Kirn
Novice Slovenec razvil platformo za usmerjeno vadbo za invalide

Zdaj pa so objavili, da jim je po več mesecih eksperimentalnega programa rehabilitacije uspelo pri dveh pacientih doseči, da hodita s pomočjo hojice ali palice, dva pa lahko vstaneta oziroma se usedeta. Tega prej niso mogli. To so znanstveniki dosegli s pomočjo elektrode v hrbtenjači, povezane z računalniškim vsadkom v trebušni votlini.

tilen kolaž
Trendi 21-letni Tilen avtovleko opravlja kar z invalidskega vozička #intervju

Dva pacienta, ki zdaj lahko hodita, imata tudi nekaj občutka v telesu pod poškodovanim delom hrbtenjače. Raziskovalci sicer priznavajo, da ne razumejo povsem fizioloških mehanizmov, vendar se zdi, da se nevroni v hrbtenjači lahko reorganizirajo in "naučijo hoditi na novo".

"Hrbtenjačo lahko ponovno naučimo, da deluje, čeprav je zaradi poškodbe ločena od možganov," je za ameriško televizijsko mrežo NBC News povedala vodja centra v Kentuckyju Susan Harkema.

Tanja Cerkvenik
Sportal "Zaradi invalidskega vozička sem doživela marsikaj, česar sicer nikoli ne bi!"
Za televizijo je spregovorila tudi Kelly Thomas, ena od dveh pacientov, ki je ponovno shodila. Kot je dejala, so bili njeni prvi novi koraki čustven mejnik v rehabilitaciji, ki ga ne bo nikoli pozabila. "Ne gre za hitro okrevanje po paralizi," je dejala Thomasova za CNN. "Vendar pa me zdaj ne more nič ustaviti. Začela sem nekaj, kar naj bi bilo nemogoče. In uspelo mi je, da je mogoče," je še dejala.
Ne spreglejte