Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Ponedeljek,
2. 9. 2024,
21.31

Osveženo pred

2 uri, 46 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,20
ZDA Venezuela Nicolas Maduro zaseg

Natisni članek

Ponedeljek, 2. 9. 2024, 21.31

2 uri, 46 minut

ZDA so zasegle letalo venezuelskega predsednika Nicolasa Madura

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,20
Nicolas Maduro | Nicolas Maduro sestopa iz svojega letala ob obisku Kostarike.  | Foto Reuters

Nicolas Maduro sestopa iz svojega letala ob obisku Kostarike.

Foto: Reuters

Več ameriških zveznih agencij je v skupni operaciji v Dominikanski republiki zaseglo zasebno letalo Nicolasa Madura, ki ga je venezuelski predsednik med drugim uporabljal tudi za državniške obiske. Razlog za zaseg Falcona 900LX je bil domnevni nakup letala s kršenjem sankcij, ki so jih proti Venezueli uvedle ZDA. Venezuela bo lahko zaprosila za vrnitev letala, še prej pa bodo Američani na letalu iskali morebitne dokaze. Maduro je v Združenih državah Amerike uradno namreč iskana oseba, saj so leta 2020 zoper njega vložili obtožnico zaradi omogočanja mednarodne trgovine s prepovedanimi drogami. 

Letalo Dassault Falcon 900LX, ki ga je venezuelski predsednik Nicolas Maduro uporabljal kot uradno letalo svoje administracije, je po zasegu danes pristalo na Floridi v Združenih državah Amerike, je poročal CNN.

Zaseg letala po navedbah medijev predstavlja novo stopničko v zaostrovanju odnosov med ZDA in Venezuelo, proti kateri so Američani v preteklih letih, predvsem zaradi domnevne korupcije venezuelskega političnega vrha, uvedli mnoge sankcije. Prav zaradi teh naj bi ameriški organi zasegli Madurovo letalo – kupljeno naj bi bilo s kršenjem sankcij. 

Nicolas Maduro
Novice EU ne priznava demokratične legitimnosti venezuelskega predsednika Madura

Med ZDA in režimom Nicolasa Madura je močno počilo tudi julija letos, ko so Združene države za zmagovalca predsedniških volitev v Venezueli priznale opozicijskega kandidata Edmunda Gonzaleza Urrutio, Maduru pa so Američani očitali, da je zmago na volitvah razglasil z goljufijo. Demokratične legitimnosti venezuelskega predsednika Madura sicer ne priznava tudi Evropska unija. V Venezueli so zaradi zmage na predsedniških volitvah, ki jo je razglasil Maduro, izbruhnili tudi protesti. | Foto: Reuters Med ZDA in režimom Nicolasa Madura je močno počilo tudi julija letos, ko so Združene države za zmagovalca predsedniških volitev v Venezueli priznale opozicijskega kandidata Edmunda Gonzaleza Urrutio, Maduru pa so Američani očitali, da je zmago na volitvah razglasil z goljufijo. Demokratične legitimnosti venezuelskega predsednika Madura sicer ne priznava tudi Evropska unija. V Venezueli so zaradi zmage na predsedniških volitvah, ki jo je razglasil Maduro, izbruhnili tudi protesti. Foto: Reuters
ZDA venezuelski vladajoči garnituri na čelu s samodržcem Madurom očitajo, da s poslabševanjem stanja v državi, kar naj bi bil neposreden odraz korupcije političnega vrha, ustvarja migracijsko krizo, ob čemer se milijoni Venezuelcev podajajo naravnost proti ZDA.

Madurov režim po prepričanju ameriških oblasti sodeluje s kolumbijsko gverilsko uporniško skupino FARC, med drugim znano po proizvodnji in distribuciji prepovedanih drog, in s tem pospešuje mednarodno trgovino s kokainom, ki ga na tone konča ravno v Združenih državah Amerike. 

ZDA so Nicolasa Madura in 14 drugih venezuelskih uradnikov marca 2020 sicer obtožile korupcije, narkoterorizma, trgovine z drogami in več drugih kaznivih dejanj. Maduro je zato v ZDA uradno iskana oseba, kar pomeni, da ga lahko tamkajšnje oblasti, če stopi na ameriška tla, nemudoma aretirajo. 

Urad zunanjega ministrstva ZDA za preiskave mednarodne trgovine z drogami in kazenski pregon ponuja do 15 milijonov ameriških dolarjev (13,55 milijona evrov) nagrade za informacije, ki bi vodile do prijetja in obsodbe Nicolasa Madura. 

Letalo Dassault Falcon 900LX – enak model kot tisti, ki so ga ZDA zasegle venezuelskemu predsedniku.  | Foto: Guliverimage Letalo Dassault Falcon 900LX – enak model kot tisti, ki so ga ZDA zasegle venezuelskemu predsedniku. Foto: Guliverimage

Kot piše CNN, bo Venezuela lahko uradno zaprosila za vrnitev letala, v vmesnem času pa bo na letalu potekalo iskanje in zbiranje morebitnih dokazov, ki bi bili lahko obremenilni za Madurov režim.

"Zaseg letala tujemu voditelju države je nekaj nepredstavljivega"

Zaseg letala voditelju države pošilja močno sporočilo svetu, da roka ameriških oblasti seže zelo daleč, je za CNN dejal neimenovani ameriški uradnik.

"Zaseg letala tujemu voditelju države je nekaj tako rekoč nepredstavljivega. S tem pošiljamo jasno sporočilo, da nihče ni nad zakonom in nihče ni izven dosega ameriških sankcij," je za CNN dejal uradnik.

Ne spreglejte