SiolNET. Novice Svet
8,24

termometer

  • Messenger
  • Messenger

ZDA po 30 letih razkrile nov nevidni bombnik #foto

8,24

termometer

Nevidni jedrski bombnik B-21 Raider |  | Foto: Reuters
Foto: Reuters

ZDA so včeraj v Kaliforniji javnosti prvič predstavile najnovejši za radarje nevidni jedrski bombnik B-21 raider, ki je prvo tovrstno novo ameriško letalo po 30 letih. Projekt so skrivaj razvijali od leta 2015, njegova cena pa ni bila objavljena. Tudi sicer je skoraj vse glede novega letala zaupne narave.

Letalo so predstavili javnosti v tovarni zračnih sil ameriške vojske v Palmdalu. Najprej so prelet opravili trije stari bombniki B-52, B1 in B-2, nato pa so se odprla vrata hangarja in iz njega so pripeljali B-21.

Obrambni minister ZDA Lloyd Austin je ob tem dejal, da ne gre le za še eno letalo, ampak za utelešenje ameriške odločnosti za obrambo države, ki jo imajo vsi radi.

Novi bombnik je del širših prizadevanj Pentagona za posodobitev ameriškega jedrskega arzenala. Obnavljajo tudi raketne silose za balistične jedrske izstrelke, podmornice in letala.

Pentagon se namreč počasi, a vztrajno pomika v smeri krepitve obrambe pred naraščajočo grožnjo Kitajske, ki prav tako pospešeno posodablja svojo oborožitev. Kitajska bo tako kmalu imela 1.500 jedrskih bomb, napredovala je na področju nadzvočnih letal, kibernetskega vojskovanja in raziskovanja vesolja.

Na začetku jih bodo naredili šest

B-21 naj bi bil navzven podoben B-2, a od znotraj naj bi bilo vse drugače, predvsem kar zadeva računalniško upravljanje sistema. Letalo je premazano s posebno snovjo, po zaslugi katere naj bi bilo še bolj neopazno za radarje kot sicer.

Nevidni jedrski bombnik B-21 Raider | Foto: Reuters Foto: Reuters Novo letalo proizvaja podjetje Northrop Grumman, Austin pa je dejal, da je vanj zajetih 50 let tehnološkega napredka. Za začetek naj bi jih izdelali šest, kasneje pa skupno okoli sto. Vsa bodo lahko nosila ali jedrske ali konvencionalne bombe ter letela s pilotom ali brez njega. Testni polet novega letala za zdaj še ni predviden.

Čeprav cena ni bila objavljena, je Pentagon že pred leti izračunal, da bo eno letalo stalo 550 milijonov dolarjev. To je bilo leta 2010, kar pomeni, da bi to po današnjih cenah naneslo približno 750 milijonov dolarjev.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin