Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
17. 1. 2015,
11.12

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

ZDA Izrael Palestina

Sobota, 17. 1. 2015, 11.12

8 let

ZDA: Preiskava vojnih zločinov Izraela proti Palestincem je tragična ironija

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
ZDA so se pridružile Izraelu in obsodile odločitev Mednarodnega kazenskega sodišča, da sproži predhodno preiskavo o morebitnih vojnih zločinih proti Palestincem, ter jo označile za tragično ironijo.

Tožilka Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC) Fatou Bensouda je sicer zatrdila, da bodo neodvisno in nepristransko preiskali domnevne zločine Izraela.

ZDA so v petek zvečer izrazile nasprotovanje ukrepom ICC proti Izraelu in jih označile za kontraproduktivne z vidika prizadevanj za mir, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Da ICC preiskuje Izrael, ki ga je zadelo na tisoče terorističnih raket, izstreljenih proti civilistom in njihovim četrtim, je tragična ironija," je sporočil tiskovni predstavnik ameriškega State Departmenta Jeff Rathke.

Tudi izraelski premier Benjamin Netanjahu se je že pred tem ogorčeno odzval na odločitev tožilke ter jo označil za škandalozno in absurdno, saj naj bi palestinske oblasti sodelovale z islamističnim palestinskim gibanjem Hamas, "teroristično skupino, ki izvaja vojne zločine", medtem ko se Izrael bori proti nasilju in istočasno spoštuje mednarodno pravo.

Tožilka Bensouda je v petek razkrila, da bodo preiskali tudi domnevne vojne zločine Izraela, storjene lani poleti med izraelsko ofenzivo v Gazi. V spopadih je umrlo skoraj 2.200 Palestincev in 73 Izraelcev. Po predhodni preiskavi bo tožilka odločila, ali obstaja podlaga za začetek preiskave, ki bi lahko privedla do obtožb izraelskih predstavnikov.

Palestinci so sicer šele pred kratkim pristopili k ICC. S tem so palestinske oblasti dobile pravico, da lahko od aprila letos na ICC vložijo tožbe proti Izraelu zaradi vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti.

Ne spreglejte