Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
5. 10. 2024,
9.36

Osveženo pred

1 ura, 32 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,22

Natisni članek

Natisni članek

Jemen napad ZDA hutijevci

Sobota, 5. 10. 2024, 9.36

1 ura, 32 minut

ZDA napadle cilje hutijevcev v Jemnu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,22
Ameriška letala, napad na hutije | Foto Reuters

Foto: Reuters

ZDA so v petek napadle več ciljev hutijevskih upornikov v Jemnu, je sporočilo osrednje poveljstvo ameriške vojske (Centcom). Ameriške sile so "napadle 15 ciljev hutijevskih upornikov na območju Jemna pod nadzorom Hutijev, ki jih podpira Iran", so sporočili po poročanju francoske tiskovna agencije AFP.

"Ti cilji so vključevali hutijevske ofenzivne vojaške zmogljivosti," so sporočili in dodali, da so bili napadi izvedeni, "da bi zaščitili svobodo plovbe in naredili mednarodne vode varnejše za ameriške, koalicijske in trgovske ladje".

Televizijska postaja Al Masira, ki jo nadzirajo hutijevci, je poročala, da sta tako ZDA kot Velika Britanija v petek napadli Jemen.

Hutijevci iz solidarnosti s Palestinci v Gazi od novembra lani izvajajo napade na ladje v Rdečem morju in Adenskem zalivu. Na napade hutijevcev se z lastnimi napadi in operacijami odzivajo zlasti sile ZDA in Velike Britanije. Ločeno operacijo za zaščito ladijskega prometa v Rdečem morju februarja je vzpostavila tudi EU.

Jemen hutijevci
Novice Izraelci udarili tudi po hutijih

Ameriške sile so napadle cilje v Jemnu dan po tem, ko so hutijevski uporniki sporočili, da so izvedli napad z brezpilotnimi letali na Tel Aviv. Izraelska vojska je ob tem sporočila, da je prestregla "grožnjo v zraku" pred osrednjim Izraelom, drugih podrobnosti pa ni navedla, poroča AFP.

Izrael je sicer v odgovor na napade hutijevcev napadel tudi Jemen. V napadih na Hudejdo je bilo septembra ubitih najmanj pet ljudi, potem ko so hutijevski uporniki sporočili, da so izstrelili raketo na izraelsko letališče Ben Gurion.

Ne spreglejte