Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
13. 8. 2018,
7.42

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,16

Natisni članek

rasizem Bela hiša Washington protest

Ponedeljek, 13. 8. 2018, 7.42

5 let, 8 mesecev

Zborovanje rasistov v Washingtonu zasenčili protestniki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,16
Bela hiša | Foto Reuters

Foto: Reuters

Zborovanje ameriških belih rasistov pred Belo hišo v Washingtonu ob obletnici podobnega dogodka, ki se je lani v Charlottesvillu v Virginiji končal tragično, je v nedeljo zasenčilo morje protestnikov. Neonacistov se je v parku Lafayette zbralo le nekaj več kot 20, protestnikov pa je bilo več tisoč.

Neonaciste, ki so imeli na zborovanju z naslovom Unite the Right 2 (Združimo desnico 2) nekaj govorov, so preglasila skandiranja protestnikov, policija pa je skupino zaščitila pred morebitnim nasiljem. Do večera so aretirali le enega človeka.

Na podobnem zborovanju belih rasistov v Charlottesvillu, ki je lani potekalo pod pretvezo zaščite spomenikov nekdanje konfederacije, je umrla protestnica, ki jo je povozil eden od udeležencev zborovanja Unite the Right. Temu zdaj sodijo zaradi umora. Zaradi tega desničarji letos niso dobili dovoljenja za zborovanje v Charlottesvillu in so se odpravili v Washington, v park pred Belo hišo.

Trump obsodil vse oblike rasizma

Protestniki so hoteli svetu poslati sporočilo, da je skrajnežev veliko manj, in to jim je glede na razplet dogodkov tudi uspelo. Predsednik ZDA Donald Trump, ki je lani izenačil obe strani, je letos pred obletnico v tvitu obsodil vse oblike rasizma.

Bukarešta, spopadi
Novice V Bukarešti novi protivladni protesti

Zaradi obletnice nasilja v Charlottesvillu je bilo napeto tudi po drugih mestih ZDA, kjer je okrepljena prisotnost policijskih sil poskrbela, da nasilja tokrat večinoma ni bilo. Policija je ščitila središče Charlottesvilla. Ker neonacistov ni bilo, so protestniki jezo usmerili v policijo in vzklikali, da so policisti in pripadniki Ku Klux Klana eno in isto. Do večera je policija aretirala štiri osebe.

Bukarešta, spopadi
Novice Protivladni protesti v Bukarešti: več kot 450 ranjenih #foto

Protestniki so se v Charlottesvillu zbirali okrog zasilnega spomenika 32-letni Hether Heyer, ki je umrla, ko je 21-letni neonacist iz Ohia James Fields mlajši zapeljal v množico protestnikov in jih več hudo poškodoval. Fieldsu mlajšemu sodijo na državnem sodišču v Virginiji zaradi umora, na zveznem pa ga preganjajo zaradi zločina iz sovražnosti, za vsak primer, če se na državnem sodišču zadeva ne konča z obsodbo.

Soča
Novice Na Soči protestirali proti gradnji jezu #video
Ne spreglejte