Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
9. 6. 2013,
10.37

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Donava Budimpešta Madžarska poplave

Nedelja, 9. 6. 2013, 10.37

8 let

Zaradi poplav v Nemčiji množične evakuacije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Poplave na vzhodu Nemčije povzročajo vse hujše težave. Popustilo je več nasipov, zato so morali iz mesta Magdeburg evakuirati več kot 23.000 ljudi.

Poplave se zdaj bližajo zvezni deželi Brandenburg in severu Nemčije. Medtem je Donava v Budimpešti dosegla vrh in naj bi se kmalu začela umirjati.

Gladina Labe se je v Magdeburgu popoldne prvič nekoliko znižala in je tako morebiti najhuje za mesto že mimo. Več deset tisoč ljudi sicer še ne ve, kdaj se bodo lahko vrnili na poplavljene domove, negodovanje pa je danes povzročilo še neurje, saj so v Saški padle velike količine dežja in toče.

Da bi razbremenili poplavno območje Labe, naj bi pri kraju Wittenberge v Brandenburgu še danes namerno poplavili polderje ob reki Havel. Deželna okoljska ministrica Anita Tack je dejala, da je to še edina možnost za znižanje gladine Labe. Deset polderjev na tem območju bi lahko zajelo 250 milijonov kubičnih metrov vode. Po ocenah lokalnih oblasti bi lahko trajalo od dva do tri dni, da bi se polderji napolnili.

V nemški zvezni deželi Saška-Anhalt pa skrbi povzročajo tudi grožnje z napadi na jezove, ki bi še poslabšali stanje na poplavljenih območjih, zato jezove sedaj strogo nadzorujejo.

Nemški predsednik Joachim Gauck je obiskal poplavna območja ob Labi in reki Saale. "Težko si je predstavljati, s čim vse se morajo tam spopadati," je dejal predsednik. Pri maši v kraju Halle se je skupaj z več sto zbranimi spomnil žrtev poplav, ki so izgubile življenje in premoženje.

V Nemčiji je v poplavah umrlo sedem ljudi, več jih še pogrešajo. Po vsej državi se proti vodni ujmi bori približno 70.000 gasilcev in 11.000 vojakov.

Donava v Budimpešti rekordno visoko Donava je v Budimpešti dosegla višino dobrih 8,8 metra in s tem presegla doslej rekordnih 8,6 metra iz leta 2006. Gladina reke še vedno narašča, a nasipi zaenkrat uspešno opravljajo svoje delo. S poplavami se medtem še vedno borijo tudi na vzhodu Nemčije.

Najvišjo raven naj bi Donava v madžarski prestolnici dosegla v ponedeljek zjutraj. Mestne oblasti zagotavljajo, da je zaščita pred poplavami na vseh mestih dovolj visoka, da bo obvarovala tudi najbolj ogrožene dele mesta.

Za najbolj ogrožene veljata otok Margaret v središču in stanovanjski predel Romai na severu mesta, ki pa bosta po besedah župana Istvana Tarlosa varna, če raven vode ne preseže 9,3 metra.

V mestu so ulice ob reki poplavljene že od srede, zaprta je ena postaja podzemne železnice. Obilno deževje je oviralo prizadevanja za okrepitev nasipov, z več ulic pa so morali vodo prečrpavati v reko.

"Vrhunec se približuje središču države, pred seboj imamo dva zelo pomembna dneva," je danes dejal premier Viktor Orban, ki je noč preživel v mestu Esztergom, 60 kilometrov severno od Budimpešte. Voda tam naj ne bi narasla že nekaj ur in mesto je po njegovih besedah varno.

Prizadevanja ekip za zaščito se bodo sedaj osredotočila na mesta in vasi med Esztergomom in Budimpešto, je napovedal. Oblasti so s čolnom že morale dostaviti hrano in zaloge vode v tri vasi, ki so zaradi poplavljenih cest odrezane od sveta.

Reševalci in prostovoljci so tako celo soboto in tudi ponoči krepili zaščito pred poplavami na vzhodu države, medtem ko z zahoda poročajo o upadanju voda.

Poplave zahtevale 14 življenj in povzročile več milijard evrov škode Zaenkrat se je sicer Madžarski uspelo ubraniti najhujšega. Iz države zaenkrat niso poročali še o nobeni žrtvi in resnih poškodbah v poplavah, ki so pred tem prizadele Avstrijo, Nemčijo, Češko in Slovaško. Tam je umrlo 14 ljudi, poplavne vode pa so povzročile za več milijard evrov škode.

Proti poplavam se še vedno borijo tudi v Nemčiji, kjer poplavlja Laba. Največ pozornosti je usmerjene v mesto Magdeburg v zvezni deželi Saška Anhalt na vzhodu države, kjer so velika območja pokrita z rjavo vodo. Gladina reke je danes zjutraj dosegla 7,45 metra, kar je veliko več kot ob obsežnih poplavah leta 2002.

Z območja Rothensee so morali evakuirati skoraj 3000 prebivalcev, več sto pripadnikov vojske pa se sedaj trudi nasip za zaščito objekta za dobavo električne energije v mestu. Evakuirali so tudi več mest v okolici mesta Barby, kjer se v Labo izteka reka Saale.

Deželi Saška in Saška Anhalt bo danes obiskal nemški predsednik Joachim Gauck, kjer se bo v mestu Halle udeležil tudi cerkvenega bogoslužja s prebivalci in reševalnimi ekipami.

V Avstriji odstranjujejo posledice poplav, še vedno dva pogrešana Avstrija se še vedno spopada s posledicami poplav. Še vedno pogrešajo dve osebi, skrbi pa povzročajo vremenske napovedi, ki predvidevajo novo neurje. Samo v zvezni deželi Gornja Avstrija so poplave prizadele 228 krajev.

Od tega je bilo več kot 20 od poplavljenih krajev in mest "huje ali zelo hudo" prizadetih, kar pomeni, da je škoda presegla milijon evrov, je na novinarski konferenci dejal deželni glavar Gornje Avstrije Josef Pühringer.

"Realna ocena skupne škode v tem trenutku še ni možna, to bo nam uspelo šele takrat, ko bodo oddane vse vloge pri skladih za naravne nesreče," je dejal Pühringer.

Medtem velike težave reševalnim ekipam povzroča zagotavljanje nemotene oskrbe s pitno vodo na huje prizadetih območjih. Meteorologi pa že za ponedeljek napovedujejo novo poslabšanje vremena. Nove padavine bi lahko na strmih pobočjih pomenile nove zemeljske plazove. Na številnih cestah zaradi nevarnosti plazov in zaradi povzročene škode ostajajo zapore.

V Avstriji po poplavah še vedno pogrešajo dve osebi, ki sta izginili prejšnjo nedeljo v zvezni deželi Salzburg. 48-letnega kmetovalca in 19-letno dekle sta v njunih vozilih odnesla zemeljska plazova.

Ne spreglejte