Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
6. 10. 2016,
7.05

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,55

Natisni članek

ZDA orkan orkan Matthew Florida evakuacija

Četrtek, 6. 10. 2016, 7.05

6 let, 7 mesecev

Zaradi orkana na Floridi ukazali evakuacijo dveh milijonov ljudi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,55
Matthew Južna Karolina | Foto Reuters

Foto: Reuters

Orkan Matthew, ki je po tednu dni pustošenja v Karibih zahteval več kot sto smrtnih žrtev, se je čez noč pomikal čez Bahame in naj bi danes zvečer dosegel, oplazil ali zgrešil obalo Floride v ZDA. Meteorologi niso povsem prepričani, kam natančno se bo orkan obrnil. V ZDA so ukazali evakuacijo okoli dveh milijonov ljudi.

Matthew je v torek udaril na Haiti s hitrostjo vetra okoli 230 kilometrov na uro in je opustošil jugozahodni del države. Zahteval je najmanj 108 življenj, je na današnji novinarski konferenci povedal notranji minister Haitija Francois Anick Joseph. Začasni predsednik Jocelerme Privert je razmere označil za katastrofalne. Po navedbah lokalnih oblasti je samo v mestu Roche-a-Bateau umrlo 50 ljudi. 

Kako se na prihod orkana Matthew pripravljajo na Floridi in v Južni Karolini:

Fotogalerija
1 / 9

Na Haitiju preložili volitve

Zaradi orkana so na Haitiju za nedoločen čas preložili nedeljske predsedniške volitve. Te potekajo tudi v šolah in cerkvah, ki jih zdaj uporabljajo kot zavetišča. Na Haitiju je več tisoč ljudi moralo zapustiti domove, na Dominikanski republiki so umrli štirje ljudje, 25 hiš je Matthew povsem uničil, 54 vasi pa je odrezanih od sveta.

Samo oko orkana Matthew ima premer 75 kilometrov, meteorologi še niso povsem prepričani, kam se bo obrnil. | Foto: Reuters Samo oko orkana Matthew ima premer 75 kilometrov, meteorologi še niso povsem prepričani, kam se bo obrnil. Foto: Reuters

Matthew je vlado prisilil tudi, da je zaprla letališča po Bahamih in spremenila poti ladij do priljubljenih turističnih krajev. "Resno premislite, da se prestavite na višje ležeča območja," je opozoril premier Perry Christie. ZDA so proti Haitiju poslale približno tisoč vojakov in obljubile uvodno pomoč v višini 1,5 milijona dolarjev.

Francoska tiskovna agencija AFP je medtem poročala, da se je Matthew znova okrepil in je znova orkan 4. stopnje. Krepil naj bi se sicer še naprej, že zdaj pa veter v povprečju piha s hitrostjo 220 kilometrov na uro.

Takole je Matthew pustošil po Bahamih:

"Upamo na najbolje, toda pripravljeni smo na najhuje"

Ameriški Nacionalni center za orkane je sporočil, da bo glede na gibanje orkan dosegel Florido pozno danes. "Upamo na najbolje, toda pripravljeni smo na najhuje," je povedal ameriški predsednik Barack Obama, ki je opozoril Američane, naj opozorila jemljejo resno. V pripravljenosti je tudi nacionalna garda.

Matthew je nato oplazil vzhodni del Kube in porušil ali poškodoval več hiš v mestu Baracoa in njegovi okolici. Dosegel je tudi ameriško vojaško bazo in taborišče za osumljene teroriste Guantanamo.

Največji orkan na območju v zadnjem desetletju se je potem pomikal naprej proti severu prek Bahamov. V ZDA so ukazali evakuacijo okoli dveh milijonov ljudi, večinoma z obalnih območij Floride, pa tudi v Južni in Severni Karolini ter Georgii.

Takole pa je videti iz vesolja: 

Po Matthewu prihaja še Nicole

Oko orkana je široko 75 kilometrov in čeprav meteorologi niso prepričani, kako se bo obrnil, bo skoraj zagotovo vsaj oplazil del kopnega. 

Na jugu Bermudov se medtem krepi že nov orkan Nicole. Trenutno je še več sto kilometrov vzhodno od Matthewa. Veter pa že piha s hitrostjo do 130 kilometrov na uro. Po opozorilih meteorologov pa se bo orkan v naslednjih 24 urah še precej okrepil. Trenutno sicer za območje še niso izdali opozorila.

Ne spreglejte