Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
8. 2. 2015,
9.04

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Nigerija volitve Boko Haram

Nedelja, 8. 2. 2015, 9.04

7 let, 12 mesecev

Zaradi nasilja Boko Harama preložili volitve v Nigeriji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Zaradi varnosti so se volilne oblasti v Nigeriji odločile s 14. februarja na 28. marec preložiti predsedniške in parlamentarne volitve.

Za to so se odločile, ker vojska zaradi spopadov s skrajno islamistično skupino Boko Haram na severovzhodu države ne bi mogla zagotoviti varnosti na volitvah, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Lokalne volitve bodo potekale 11. aprila, so še sporočili iz volilne komisije.

Bo preložitev volitev pomagala vladajoči stranki? Po mnenju poznavalcev bo preložitev volitev pomagala vladajoči Ljudski demokratski stranki (PDP) predsednika države Goodlucka Jonathana, čigar tesen tekmec na volitvah je sicer glavni kandidat opozicije in nekdanji vojaški voditelj Muhamadu Buhari.

ZDA so že izrazile globoko razočaranje zaradi preložitve volitev. Ameriški zunanji minister John Kerry je opozoril nigerijsko vlado pred izkoriščanjem varnostnih skrbi kot izgovora za ogrozitev demokratičnega procesa.

Buharijeva stranka APC je odločitev o preložitvi označila za "zelo provokativno" in za velik korak nazaj v demokraciji. Pozvala pa je k miru. PDP sicer vlada, odkar so bile v Nigeriji leta 1999 znova vzpostavljene civilne oblasti.

S Čadom, Kamerunom in Nigrom v skupen boj proti Boko Haramu Nigerija in njene štiri sosednje države, ki bodo oblikovale multinacionalne sile v boju proti nigerijski islamistični skupini Boko Haram, so se v soboto dogovorile, da bodo v te sile prispevale skupno 8700 vojakov, policistov in civilnega osebja.

To so sporočili po koncu tridnevnega vrha predstavnikov Nigerije, Kameruna, Nigra, Benina in Čada v kamerunski prestolnici Yaounde, na katerem so govorili o ustanovitvi omenjenih sil, ki se bodo borile proti Boko Haramu, ki po šestletnem nasilju predvsem na severovzhodu Nigerije v zadnjem času stopnjuje napade, širi pa jih tudi v sosednje države. Boko Harama danes izvedel nov napad v Nigru Pripadniki Boko Harama so danes izvedli nov napad v Nigru, v okolici obmejnega mesta Difa. V eksploziji še neznanega izvora je bila ubita vsaj ena oseba, deset je bilo ranjenih. Napad so izvedli dva dni po tem, ko so v petek izvedli prvi večji napad v Nigru na območju ob meji z Nigerijo. Vladne sile so pri tem ubile več kot sto skrajnežev.

Podatkov o morebitnih žrtvah v današnjih spopadih med vojaki in skrajneži še ni. Parlament Nigra naj bi sicer v ponedeljek odločal o sodelovanju v omenjenih multinacionalnih silah. Poziv za osvoboditev 200 ugrabljenih deklic Nobelova nagrajenka za mir Malala Jusafzai je medtem danes pozvala k globalni podpori nujno potrebni akciji za osvoboditev več kot 200 nigerijskih dijakinj, ki so jih pripadniki Boko Harama ugrabili pred natanko 300 dnevi.

Pripadniki Boko Harama so 14. aprila lani v mestu Čibok na severovzhodu Nigerije v vladni srednji šoli ugrabili 276 dijakinj. 57 dijakinjam je uspelo pobegniti, skrajneži pa še vedno zadržujejo 219 dijakinj, kljub trditvam vojske, da so ugotovili, kje se nahajajo. Vojska je sicer zatrdila, da bi bila reševalna akcija preveč tvegana, poroča AFP.

Ne spreglejte