Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
15. 8. 2013,
19.41

Osveženo pred

11 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

pub Irska pivo

Četrtek, 15. 8. 2013, 19.41

11 mesecev, 2 tedna

Zaradi krize na Irskem zapirajo pube

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Pub je na Irskem simbol nacionalne identitete, toda zaradi krize so jih zaprli že več kot 1500.

Ko se ob polnoči zapre pub v Kilfynnu, kraju s 300 prebivalci, se njegov lastnik spremeni v taksista. Vse goste, ki so spili preveč piva, razvozi domov. Brezplačno. Vsako noč prevozi skoraj 30 kilometrov po ozkih podeželskih cestah. „Če gostom ne bi ponudil te usluge, bi moral pub že zdavnaj zapreti,“ je za Spiegel povedal Mike Parker, lastnik puba.

Težave irske ekonomije se namreč odražajo tudi pri tako pomembni zadevi kot so pubi. Ti so v irskih skupnosti mesto združevanja in povezovanja skupnosti, kar še posebno velja na podeželju. Toda recesija, varčevalni ukrepi in brezposelnost, državljanom ne omogočaj več brezkrbnega posedanja v pubih. Še posebno ker pinta piva v pubu stane štiri evre, precej ceneje pa se ga lahko kupi v trgovini.

V zadnjih petih letih so tako zaprli več kot 1500 pubov, delo pa je izgubilo okoli 5000 ljudi. Mnogi lastniki pubov so se znašli v nemogočih finančnih situacijah, z visokimi krediti, a brez gostov v lokalu. Zato se prilagajo na različne načine: s skrajšanjem delovnega časa, odpuščanjem ali dodatno ponudbo kot je razvažanje gostov.

Tudi v pubu Mika Parkerja se pozna kriza. „Med tednom je res tiho,“ je dejal. Prej so kmetje po opravljenem delu na polju, zavili v pub že opoldan in spili pivo, sedaj pa je upad prometa tak, da lastnik pub odpre šele ob petih popoldan, saj dopoldan ni več gostov. Zaradi tega se je domislil dodatne ponudbe z razvažanjem gostov. Tako je njegovo pub lahko preživel.

Proti socialni izolaciji V njem se skupnost še vedno zbira ob pomembnih dogodkih, denimo ob nogometnih in rugby tekmah. Prav tako v njem še vedno pojejo in igrajo. „Pub je kraj, kjer se srečajo mladi in stari,“ je dejal eden izmed gostov: „Vse kar se zgodi v vasi, se zgodi v pubu: tu se veseli in žaluje.

Gostje se ne pritožujejo nad situacijo, Irci trpijo molče V County Kerryju, kjer je Kilflynn, j e nezaposlen vsak četrti prebivalec, prav v Killflynnu pa je stopnja samomorov višja kot je državno povprečje. Večina mladih je zapustila kraj in se opravila iskati delo v mesta ali tujino. Kraji imajo problem tudi s staranjem prebivalstva, ki mu zaradi odročnosti grozi socialna izolacija.

V majhnih krajih se ne zapirajo le pubi, temveč tudi trgovine in poštni uradi. Zato so pubi še toliko bolj pomembni, saj so poleg cerkve edini prostor, kjer se srečujejo člani skupnosti. O njihovi pomembnosti in načrtih, da bi jih ohranili, so razpravljali celo v irskem parlamentu.

Ideja o razvažanju gostov po zaprtju puba je postala popularna po vsej državi. V večini vaških pubov, so lastniki tudi brezplačni taksisti. Tako skušajo preživeti krizo in ohraniti irski nacionalni simbol.

Ne spreglejte