Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
24. 9. 2015,
8.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Hrvaška Srbija begunci migranti

Četrtek, 24. 9. 2015, 8.11

8 let

Zaradi Hrvaške in Srbije trpi tudi Slovenija (foto in video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Srbija je ob polnoči, potem ko Hrvaška do takrat ni odprla mejnega prehoda Batrovci/Bajakovo, začela blokirati vstop hrvaškega blaga v državo.

Srbija se je za ta korak odločila zaradi hrvaške prepovedi tovornega prometa skozi mejni prehod Bajakovo. Hrvaška se je na to potezo že odzvala s prepovedjo potniškega prometa. Hrvaški notranji minister Ranko Ostojić je potrdil, da je Hrvaška na srbske poteze odgovorila s prepovedjo potniškega prometa, konkretno s prepovedjo vstopa osebnih avtomobilov in avtobusov s srbskimi registrskimi številkami, poroča Večernji list.

Hrvaški premier Zoran Milanović je danes v Zagrebu izjavil, da bi spor s Srbijo na mejnem prehodu Bajakovo lahko rešili že danes, če bo Beograd začel preusmerjati del beguncev tudi proti Madžarski. Srbski premier Aleksandar Vučić pa je napovedal, da Beograd ne bo uvedel novih ukrepov proti Hrvaški. Pričakuje odpiranje meje, potem ko bodo sledile bolj odločne poteze EU. Izrazil je tudi pripravljenost na pogovore s hrvaškim kolegom Zoranom Milanovićem.

Hrvaška od ponedeljka na glavnem cestnem mejnem prehodu s Srbijo Bajakovo ne spušča tovornih vozil na Hrvaško. Ostale mejne prehode s Srbijo je Hrvaška zaradi velikega priliva migrantov zaprla že minuli teden. Z zaprtjem meje želi prisiliti Beograd, da del beguncev preusmeri na mejo z Madžarsko.

Srbski minister: Hrvaška z gospodarsko agresijo škodi obema državama Zagreb je sicer napovedal, da bodo mejo odprli, a ker se to ni zgodilo, je srbski notranji minister Nebojša Stefanović opolnoči sporočil, da je zaradi neizpolnitve zahtev Beograda tovornjakom s hrvaškim blagom do nadaljnjega prepovedan vstop v Srbijo na vseh mejnih prehodih v Srbijo. Dejal je še, da Hrvaška z "gospodarsko agresijo škodi obema državama", zato je bila Srbija primorana uvesti protiukrepe.

Hrvaški premier Zoran Milanović je nato zatrdil, da Hrvaška zaradi srbskih protiukrepov ne bo ukinila blokade na Bajakovu, čeprav je to nameravala storiti. "Ne. Ne bomo odprli meje. Jutri sem to nameraval storiti, a zdaj se moramo odzvati na to," je dejal ponoči v Bruslju po koncu izrednega vrha EU o begunski krizi.

Miro Cerar opozarja, da je Balkan "vnetljivo območje" Zaostritev odnosov med Hrvaško in Srbijo je zaskrbljujoča, sta v izjavi medijem v DZ poudarila tako premier Miro Cerar kot zunanji minister Karl Erjavec, ki pričakujeta rešitev. Po besedah Erjavca slovenski prevozniki že opozarjajo, da zaradi zapleta med državama nastaja gospodarska škoda. Cerar pa tudi opozarja, da je Balkan "vnetljivo območje".

"Nenazadnje čutimo vsak zaplet, če nismo dovolj usklajeni s sosednjimi državami, Hrvaško ali katero drugo," je spomnil Cerar. Zato je po njegovih besedah pomemben potek naše diplomacije in da pristojni organi na operativni ravni sodelujejo z obmejnimi državami.

Ko se na Zahodnem Balkanu zaostrijo predvsem odnosi med Srbijo in Hrvaško, postanejo dogodki v regiji povsem nepredvidljivi, je ob zadnji zaostritvi opozoril diplomat in strokovnjak za Balkan Borut Šuklje. Opozarja tudi, da je padel temeljni princip sodelovanja držav regije v EU, da so medsebojna odprta vprašanja sposobne rešiti same.

Gospodarska zbornica Slovenije po besedah njenega predsednika Marjana Mačkoška opozarja na nastale težave in od vlade, v prvi vrsti pa od ministrstva za zunanje zadeve, pričakuje, "da prek svojih kanalov ta problem odpravi ali vsaj omili".

Ne spreglejte