SiolNET. Novice Svet
6,01

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Žalostna novica za številne, ki so v požarih pomagali koalam #video

6,01

termometer

koala
Foto: Getty Images

V preteklih dneh smo že večkrat poročali o požrtvovalnih dejanjih ljudi, ki so v Avstraliji, kjer še vedno divjajo požari, pomagali koalam. Nekateri tudi tako, da so jim dali piti vodo iz svojih plastenk. Zdaj se je izkazalo, da je to za koale smrtno nevarno. 

Spomnimo: v uničujočih požarih, ki že nekaj tednov besnijo po Avstraliji, je umrla že več kot milijarda živali. Številni prostovoljci jim poskušajo na vse mogoče načine pomagati. Žal tudi tako, da živalim to pravzaprav škoduje.

Na to so prek objave na družbenih omrežjih opozorili pri združenju Animalia Wildlife Shelter, razkrili so, da ponujanje vode iz plastenke simpatičnim koalam zelo škoduje. Celo tako, da zaradi tega umrejo.

Kaj je pri tem dejanju pravzaprav sporno? To, da so koale navajene tekočino, ki jo potrebujejo za hidracijo telesa, pridobivati iz listov evkaliptusa, medtem ko vodo pijejo le izjemoma.

koala

Pa še to le tako, da vanjo le nekajkrat pomočijo jezik. Nikakor pa ne smejo piti večjih količin vode, so opozorili pri prej omenjenem združenju, saj ta lahko prodre v njihova pljuča, kar lahko pripelje do pogina.

Zapisali so še, da namen njihove objave nikakor ni kritiziranje prostovoljcev, je le opozorilo, da bi preprečili tragedije, kot se je zgodila koali Arnieju, primer je znan širši javnosti. Kljub temu, da je prostovoljec koalo rešil, je ta pozneje zaradi prevelike količine vode poginila.

koala Foto: Getty Images

Pri združenju prostovoljce naprošajo, naj v primeru, da želijo koali dati tekočino, to raje nalijejo v posodico, skodelico, klobuk oziroma v karkoli, kar imajo pri roki, in jim jo ponudijo, nikakor pa živali ne smejo tekočine zlivati v usta.

Pravilen način uživanja tekočine:

"Ob vseh objavah na družbenih omrežjih, ki govorijo o prijaznih ljudeh, ki pomagajo divjim živalim, žrtvam požarov, pa se v ozadju tiho odvija tragedija," so zapisali. "Koale umirajo zato, ker jim prijazni ljudje poskušajo pomagati po svojih najboljših močeh, v resnici pa ne razumejo, na kakšen način se koale hidrirajo," so opozorili.

Sporočilo za javnost si lahko v celoti preberete na spodnji povezavi:

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 36
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin