Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
16. 12. 2013,
8.35

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

streljanje

Ponedeljek, 16. 12. 2013, 8.35

8 let

Zakaj se je v ZDA zgodilo novo streljanje na šoli?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
17-letno dijakinjo Claire Davis je na srednji šoli v predmestju Denverja ustrelil 18-letni sošolec, ki je s šibrovko iskal učitelja, vendar ga ni našel in se tik pred prihodom policije ubil.

Guverner ameriške zvezne države Kolorado John Hickenlooper je v nedeljo prosil Američane, naj molijo za 17-letno dijakinjo Claire Davis, ki jo je v petek na srednji šoli Arapahoe v predmestju Denverja Centennial ustrelil 18-letni sošolec. S šibrovko v roki je iskal učitelja, vendar ga ni našel in se tik pred prihodom policije ubil.

Strelec zakonito kupil puško šibrovko Karl Pierson je pred samomorom v knjižnici prižgal eno od dveh molotovk, ki ju je prinesel s seboj. Ubiti naj bi hotel učitelja, ki je delal tudi kot knjižničar in mentor debatnega krožka. Učitelj ga je septembra kaznoval, vendar ni jasno, zakaj natančno.

Pierson je bil med sošolci znan kot vnet debater s trdnimi levimi političnimi stališči. Na začetku meseca je v trgovini z orožjem povsem zakonito kupil puško šibrovko, s katero se je v petek podal na "debato" z učiteljem. Tega so drugi dijaki pravočasno opozorili na nevarnost, zato se je umaknil iz šole.

Claire Davis je bila naključna žrtev morilca, ki je bil razočaran, ker ni našel prave žrtve. Hickenlooper je na televiziji CBS pohvalil ukrepe policije za posredovanje v tovrstnih primerih, ki so jih sprejeli po pokolu na srednji šoli Columbine leta 1999, ko sta dva dijaka pobila 12 ljudi, na koncu pa še sebe. Takrat je policija najprej z ogromno možmi obkolila šolo in čakala, medtem pa je v šoli potekal pokol. Po novem policisti takoj odidejo v šolo.

Davisova ostaja v kritičnem stanju Piersona sta tako v knjižnici v kot spravila šolski policist in šerifov pomočnik, dijak pa je izbral eno od treh možnosti, ki jih je imel na izbiro. Lahko bi se predal, lahko bi se obstreljeval s policijo, lahko pa bi se ubil, da se mu ne bi bilo treba spoprijeti s posledicami svojega dejanja, kar je tudi storil.

Claire Davis ostaja v kritičnem stanju v bolnišnici v Littletonu, okoli 500 sošolcev pa je v nedeljo zanjo pripravilo bedenje in molitve ob svečah. Medijska poročila so bila uvodoma precej zmedena, kot se vedno zgodi v podobnih primerih. Davisova je stara 17, ne 15 let, kot se je poročalo sprva. Prav tako je bila edina žrtev samomorilskega strelca, čeprav so uvodoma poročali o dveh žrtvah.

Ne spreglejte