Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Ponedeljek,
1. 6. 2015,
13.17

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Summit100 Zahodni Balkan Borut Pahor

Ponedeljek, 1. 6. 2015, 13.17

8 let

Zakaj je za Slovenijo Hrvaška pomembnejša od Albanije

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V Portorožu bo danes in v torek potekalo srečanje Summit100, na katerem bodo poslovneži z območja nekdanje Jugoslavije in iz Albanije ter šest predsednikov držav razpravljali o sodelovanju.

Na srečanju gospodarstvenikov, ki so jim organizatorji nadeli ime poslovni voditelji v Jugovzhodni Evropi, bodo med drugim sodelovali Iztok Seljak iz Hidrie (med drugim je tudi predsednik upravnega odbora Summit100), Janko Medja iz NLB, Franjo Bobinac iz Gorenja, Damir Kuštrak iz Agrokorja ...

Na Summitu100 ni Grkov, Bolgarov in Romunov Čeprav organizatorji Summit100 označujejo kot srečanje sto poslovnih voditeljev iz Jugovzhodne Evrope, gre v bistvu za srečanje poslovnežev z območja nekdanje Jugoslavije in Albanije, saj v pobudi ni jugovzhodnih evropskih držav Grčije, Bolgarije in Romunije.

Sodelovanje med EU in Zahodnim Balkanom Summit100 organizirajo slovensko Združenje Manager, srbsko združenje menedžerjev, hrvaško združenje delodajalcev in Atlas Foundation. Prvi Summit100 je bil organiziran v Arandjelovcu v Srbiji, drugi v Bečićih v Črni gori, tretji pa v Cavtatu na Hrvaškem. Četrtega gosti Portorož. Summit 100 je še eno v vrsti sodelovanj na območju, ki mu je EU leta 2003 nadela ime Zahodni Balkan. Leta 2003 je bilo namreč v Grčiji v Solunu srečanje EU in držav Zahodnega Balkana. Zahodni Balkan so po tej definiciji Albanija in države nekdanje Jugoslavije, ki niso vključene v EU (Srbija, BiH, Makedonija, Črna gora, Kosovo in do pred kratkim, pred vključitvijo v evropsko povezavo, še Hrvaška).

Brdo proces Eno od takšnih sodelovanj, v katerega so vključene članice EU in države, ki so pred vrati EU, je tudi zgoraj omenjeni Brdo proces, ki se je začel leta 2010 na pobudo Slovenije in Hrvaške. Na veliko višji ravni pa je bila lani avgusta v Berlinu Konferenca zahodnobalkanskih držav, ki jo je organizirala nemška kanclerka Angela Merkel in nanjo povabila predstavnike držav Zahodnega Balkana.

Ne spreglejte