Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Sreda,
16. 8. 2017,
10.24

Osveženo pred

6 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

4

Natisni članek

Dilaver Bojku umor smrt

Sreda, 16. 8. 2017, 10.24

6 let, 8 mesecev

Zakaj je umrl kralj balkanske prostitucije

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

4

Dilaver Bojku, policija | Foto Reuters

Foto: Reuters

Balkanski kralj prostitucije, albanski "podjetnik" Dilaver Bojku, ki so ga v ponedeljek ubili v Strugi v Makedoniji, je bil najverjetneje ubit zaradi krvnega maščevanja.

Eden glavnih voditeljev albanske mafije je bil ubit s strelom v glavo pred drugimi gosti v gostinskem objektu, katerega lastnik je bil. Priče dogodka so makedonskim medijem povedale, da se je 57-letnemu Bojku izza hrbta približal zamaskiran moški, ki je očitno vedel, da njegova žrtev svoje hiše ne zapusti brez neprebojnega jopiča, in ga ustrelil v čelo. Nato se je z motorjem odpeljal v neznano. Vse kaže, da je šlo za profesionalnega morilca, pišejo Večernje novosti.

Poznavalci podzemlja so prepričani, da je razlog za umor krvno maščevanje in da ga je naročil oče ubitega 23-letnega Sitema Istrefija. Njegova družina iz vasi Dolna Belica se je pred dvema letoma sprla s člani Dilaverjeve družine iz vasi Velešta zaradi koncesije za plažo na obrežju struškega jezera.

Spor je eskaliral in 13. decembra 2015 se je zgodil oborožen spopad, v katerem je bil Sitem ubit, njegov brat Prentim pa huje ranjen. Ranjen je bil tudi Dilaverjev brat, 45-letni Baškim Bojku, ki je trenutno v priporu. Dilaverjev sin Ermin je še vedno na begu.

Kdo je bil Dilaver Bojku?

Državljan Makedonije, po narodnosti Albanec, znan pod vzdevkom Leku, je "zaslovel" pred 15 leti zaradi svoje vpletenosti v prostitucijo in trgovino z belim blagom. Februarja 2003 so ga prijeli zaradi trgovine z ljudmi in obsodili na osemmesečno zaporno kazen. Junija istega leta je iz zapora pobegnil, dva tedna kasneje pa so ga prijeli v Ulcinju in vrnili v Makedonijo, kjer je v zaporu odsedel tri leta in osem mesecev. Leta 2009 je bil ponovno zaprt zaradi motenja javnega reda in miru ter napada na policista z nožem.

Nekdanji ambasador ZDA v Makedoniji Lawrence Butler ga je označil za najbolj znanega državljana Makedonije, iskala pa sta ga tako ameriški FBI kot Interpol.

Bil je lastnik številnih nočnih barov, v katerih so dekleta iz Moldavije, Ukrajine in Romunije živela v nemogočih razmerah. V vasi Velešta, od koder je vodil svoje posle, je imel vedno od 200 do 250 deklet. Bojku jih je prodajal za od 1.500 do 5.000 evrov, najlepše pa je zadržal zase in jih ponujal strankam v svojem baru. Nadzoroval je dve glavni poti za tihotapljenje deklet, ena je šla prek Bolgarije, druga Albanije.

Makedonska policija je nekoč ocenila, da je posredoval pri prodaji okoli tri tisoč žensk.

 

Ne spreglejte