Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Četrtek,
26. 11. 2015,
16.45

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Dunaj terorizem migranti begunci

Četrtek, 26. 11. 2015, 16.45

8 let

Zakaj je Dunaj postal središče džihadistov

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Dunaj je eno od najmočnejših džihadističnih središč v Evropi. Islamski radikalizem, ki je finančno podprt z denarjem Savdijcev, je zelo razširjen zlasti med čečenskimi in bosanskimi begunci.

V svetovnih medijih je pred dnevi odjeknila novica, da naj bi v Siriji pripadniki Islamske države umorili 18-letno Avstrijko bosanskih korenin Samro Kešinović, ki je želela pobegniti iz prestolnice Raka.

Čečenski in bosanski avstro-džihadisti Samro, ki je skupaj s svojo 16-letno prijateljico Sabino Selimović aprila lani z Dunaja zbežala v Sirijo in se pridružila Islamski državi, a že po nekaj mesecih postala razočarana nad življenjem v tem samooklicanem kalifatu, naj bi islamisti do smrti pretepli s kladivom.

Samra in Sabina, obe potomki bosanskih staršev, ki so prišli v Avstrijo kot begunci v času bosanske vojne, sta že pred odhodom v Sirijo na Dunaju postali del tako imenovane avstro-džihadistične scene. Najmočnejši del te scene so Čečeni, pogosto sta se z mladimi Čečeni družili tudi Samra in Sabina.

Čečeni – zaprta in strogo islamska skupnost Kot piše avstrijski časnik Wiener Zeitung, v Avstriji živi okoli 30 tisoč čečenskih beguncev, od tega polovico na Dunaju. Do lani je odšlo iz Avstrije v Sirijo oziroma se pridružilo Islamski državo okoli 150 prebivalcev Avstrije, od tega je več kot polovico Čečenov.

Ti so v Avstrijo prišli kot begunci v času rusko-čečenskih vojn. So zelo zaprta skupnost in zelo radikalizirani. Živijo v skladu s strogimi islamskimi pravili. Tudi drugi avstrijski muslimani jih imajo za drugačne in bolj napadalne.

Čečen se je na Dunaju hvalil, kako je obglavljal ljudi v Siriji "Če se spreš z enim od njih, si v sporu z vsemi," je za zgoraj omenjeni dunajski časnik pojasnil eden od muslimanov. Eden od Čečenov, ki je sodeloval v vojni v Siriji in Iraku na strani Islamske države, pa se je po vrnitvi v Avstrijo pred drugimi muslimani hvalil, kako je obglavljal ljudi.

Poleg tega imajo avstrijski Čečeni tudi pomembno vlogo pri prehodu džihadistov iz zahodnoevropskih držav v Turčijo in nato naprej v Islamsko državo. Dunaj je že sam po sebi geografsko primerna odskočna deska za pot z Zahoda proti Balkanu in naprej proti Bližnjemu vzhodu, za nameček pa od 19. stoletja živi v Turčiji tudi čečenska skupnost. Povezava med čečensko diasporo v Avstriji in Turčiji Ta je zelo povezana tudi z avstrijsko čečensko skupnostjo in prav s pomočjo te povezave v Sirijo oziroma v Islamsko državo prihaja veliko zahodnoevropskih džihadistov. Najverjetneje sta po tej povezavi v Sirijo prišli tudi zgoraj omenjeni bosansko-avstrijski najstnici.

Ti najstnici sta v času bivanja v Islamski državi, dokler se nista naveličali džihada, na družbenih omrežjih zagovarjali pobijanje nevernikov, tj. nemuslimanov, takoj v času prihoda v Sirijo aprila lani pa zapisali: "Ne iščite naju. Zdaj služiva Alahu in bova zanj tudi umrli."

Kdo seje sovraštvo med mladimi in jim pere možgane Avstrijski časnik Österreich oziroma njegov spletni portal oe24.at je lani po begu obeh najstnic v Sirijo zapisal, da je obe mladi Bosanki na Dunaju radikaliziral oziroma opral možgane Mirsad Omerović, ki je po rodu iz Sandžaka.

Omerović, ki ga njegovi privrženci kličejo šejk Ebu Tejma, je po trditvah avstrijskih varnostnih organov eden od ključnih mož tako imenovane bosanske celice islamistov, ki ima svoje središče v dunajskem okraju Meidling.

Na Dunaju postane radikalec tudi napadalec na veleposlaništvo Avstrijsko sodišče je pozneje avstrijskemu časniku Österreich dovolilo, da Omerovića, ki je javno hvalil Osamo bin Ladna in teroristično organizacijo Al Kaida, označi kot pridigarja sovraštva (Hassprediger), ne sme pa pisati, da je odgovoren za odhod obeh najstnic v Sirijo.

V avstrijski prestolnici se je radikaliziral tudi Mevlid Jašarević iz Novega Pazarja. Jašarevića, ki se je vahabitom pridružil leta 2008, so Avstrijci leta 2009 izgnali v Srbijo. Jašarević je leta 2011 v Sarajevu streljal na ameriško veleposlaništvo.

Se z Dunaja načrtuje džihad po vsem Balkanu? Hrvaški tednik Globus pa piše, da sta na Dunaju med bosanskimi muslimani glavna islamistična ideologa Muhamed Porča in Nedžad Balkan. Po mnenju hrvaškega tednika je Dunaj središče, v katerem se radikalizira muslimane celotnega Balkana.

Na Dunaju se tudi zbira denar tamkajšnjih muslimanov in tudi denar Savdijcev, s katerimi med drugim financirajo vahabitske skupnosti v BiH, kot je medijsko razvpita vas Gornja Maoča, kjer so pred meseci vaščani razobesili zastavo Islamske države (v tej vasi je nekaj časa živel tudi zgoraj omenjeni sarajevski napadalec Jašarević). Prav tako je bil Dunaj mesto, od koder so Savdijci že v času bosanske vojne med letoma 1992 in 1995 pošiljali finančno pomoč BiH.

Sarajevski napad odgovor na razbitje bosanske celice? Avstrijska in bosanska policija sta lani začeli operacijo Palmira oziroma operacijo Damask, ki je usmerjena proti islamistični bosanski celici. Del boja proti bosanskim islamistom je tudi nedavna obsodba vodje vahabitske skupnosti v BiH imama Bilala Bosnića. Ta je bil aretiran septembra lani v operaciji Damask in obsojen na sedem let zapora.

Kot piše avstrijski časnik Kurier, naj bi bil odgovor na avstrijsko-bosansko operacijo Palmira teroristična akcija povratnika iz Sirije Enesa Omeragić, ki je pred dnevi umoril dva pripadnika bosanske vojaške policije in se nato v svojem stanovanju razstrelil z ročno granato.

Načrtovalec pariških pokolov na Dunaju Omeragić je bil sicer rojen v Franciji, državi, ki je bila pred tedni prizorišče krvavega napada islamskih teroristov. Načrtovalec teh napadov je bil Abdelhamid Abaud, belgijski islamist maroških korenin.

Kot piše oe24.at, je bil Abaud sredi septembra skupaj s Salahom Abdeslamom, še enim od pariških napadalcev, ki je še vedno na begu, na Dunaju, kjer naj bi se srečal s povratniki iz Sirije. Kot vemo, so vsaj trije pariški napadalci iz Sirije v Francijo prišli letos jeseni po tako imenovani begunski balkanski poti.

Ne spreglejte