SiolNET. Novice Svet
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zagrebška parada ponosa minila brez nasilja

4

termometer

 | Foto:
Na deseti paradi ponosa v Zagrebu se je zbralo rekordno število udeležencev, sprehod po središču mesta pa je minil brez nasilja.

Več kot 2000 udeležencev shoda so varovali številni policisti, ki so prijeli devet oseb zaradi žaljenja istospolno usmerjenih oseb, več drugih sumljivih oseb pa so preventivno poslali stran z ulic pred prihodom parade.

Mimoidoči s ploskanjem pozdravljali udeležence Priprave za zagrebško Parado ponosa so potekale v senci nasilja na prvi dalmatinskem gay prideu v Splitu, ki so ga prejšnjo soboto morali prekiniti zaradi izbruha nasilja večtisočglave množice nasprotnikov nad 200 udeleženci shoda. Za razliko od splitske parade ponosa pa so v Zagrebu mimoidoči večinoma s ploskanjem pozdravljali udeležence shoda, čeprav je bilo tudi več takih, ki so shod žalili.

Rekordno število ljudi na zagrebški paradi ponosa je tudi posledica splitskih dogodkov, ki so izzvali številne odzive in razprave v javnosti, tudi zunaj Hrvaške. Državni vrh je obsodil nasilje v Splitu, policija pa je napovedala, da bodo zagrebško manifestacijo varovali z več policisti kot v Splitu, kjer so jih angažirali nekaj manj kot 700.

Za varovanje porabili 135.000 evrov Tiskovni predstavnik policije Krunoslav Borovec je izjavil, da so za zavarovanje shoda v Zagrebu porabili milijon kun (135.000 evrov), medtem ko so v Splitu porabili 750.000 kun (100.000 evrov). Ni pa želel povedati, koliko policistov je bilo na zagrebških ulicah.

Današnji shod so podprli tudi nekateri politiki, med katerimi so bili predsednica nacionalnega odbora za spremljanje pogajanj z EU Vesna Pusić, njen strankarski predsednik Radimir Čačić iz Hrvaške narodne stranke (HNS), ter saborski poslanci SDP in predstavniki urada predsednika republike Iva Josipovića.

Na shodu tudi nekaj javnih oseb Shoda se je udeležila tudi varuhinja enakopravnosti spolov Gordana Lukal Koritnik, odvetnik bivšega hrvaškega premiera Čedo Prodanović, ter druge javne osebe, kot so književniki, režiserji, igralci, TV-voditelji in podobni.

Parada predstavlja podporo svobodi vseh državljanov Parada ponosa je odgovor vsakem fašizmu, nacionalizmu, rasizmu, mačizmu, heteroseksizmu in nasilju, ter predstavlja podporo svobodi vseh državljanov, so poudarili organizatorji v parku Zrinjevac, v katerem so po sprehodu organizirali zabavni program.

Največ nasilja na zagrebški Paradi ponosa je bilo na prvem shodu, julija 2002, sicer pa vsako leto zabeležijo pretepe udeležencev manifestacije po shodu. Zato so organizatorji svetovali udeležencem, naj parado zapuščajo v skupinah in ne kot posamezniki in posameznice.

Preiskava v Splitu se nadaljuje Medtem je policija v Splitu danes prijela devet oseb, ki jih bremenijo napadov na parado ponosa prejšnjo soboto. V soboto so prijeli več kot 130 oseb, potem pa na podlagi video posnetkov in fotografij še 34 najbolj razgretih napadalcev. Dodali so, da se preiskava nadaljuje. Vsem, ki jim bodo dokazali kaznivo dejanje spodbujanja sovraštva grozi od treh mesecev do treh letih zapora.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin